MÅLOPPNÅELSE: Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) sier at regjeringen har nådd målet de satte seg i 2016. (Foto: KMD)

Rekordhøy bredbåndsdekning i hele landet

90,4 prosent av alle husstander i Norge har tilbud om bredbånd med høy hastighet, mens hele 86,5 har tilbud om bredbånd med gigabit-hastighet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser nye tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) torsdag.

Det er særlig antall husstander med tilbud om gigabit hastighet (1.000 megabit ber sekund) som har økt kraftig det siste året. Dette tallet har økt med 33 prosentpoeng fra 2020 til 2021.

– Vi har nådd målet vi satte oss i 2016, og er nå på full fart mot gigabitsamfunnet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Tallene viser også en sterk økning i fiberdekningen i spredtbygde områder. Per første halvår har 64 prosent av husstandene i spredtbygde strøk tilbud om fiber – snaut 9 prosentpoeng opp fra i fjor.

23 prosent har 56

Ved utgangen av første halvår 2021 har 23,3 prosent av befolkningen tilgang til 5G utendørs på sitt bosted, en økning fra 5,4 prosent året før.

Det meste av utbyggingen har skjedd i byområder og tettsteder. Helleland sier planen er å forbedre dekningen i distriktene.

– Her vil distriktspakken vi tilbød i 5G-auksjonen, som legger til rette for 480 millioner kroner til utbygging av raskt trådløst bredbånd i distriktene, ha stor betydning, sier hun.

Altibox tar innpå

Telenor og Altibox har samlet sett 61,3 prosent av det totale antallet bredbåndsabonnementer i privat- og bedriftsmarkedet ved utgangen av første halvår 2021.

Telenors andel går ned og var 32,5 prosent på dette tidspunktet i fjor, mot 32,4 prosent i år, mens Altibox-partnerne øker sin markedsandel til 28,8 prosent.

Også i mobilabonnement-markedet taper Telenor terreng. Telenor hadde 45 prosent av totalen ved utgangen av første halvår 2021, mens Ice og en rekke mindre tilbydere under samleposten «øvrige» er de som tar flere markedsandeler.

Kraftig økning i mobildata

Taletrafikken på mobiltelefon holder seg noenlunde stabilt på 9,2 milliarder trafikkminutter i første halvår 2021. En endring under pandemien er at 88 prosent av trafikken går mellom mobiltelefoner innenlands, en kraftig økning fra tilsvarende periode i 2019.

Datatrafikken innenlands økte med om lag 71 petabyte (en billiard byte) fra første halvår 2020 til samme periode i 2021.

En økende andel av datatrafikken genereres fra mobiltelefoniabonnementer. 78 prosent av innenlandsk datatrafikk ble generert fra mobiltelefoniabonnementer i første halvår 2021.

Datatrafikk ved bruk av mobilnett i utlandet var mindre enn 3 petabyte i første halvår 2021, betydelig lavere enn for noen år siden. Denne nedgangen kan knyttes til reiserestriksjoner i sammenheng med pandemien, mener Nkom. (©NTB)