Mobil CAD hos byggigant
Mobilitet og sikkerhet viktigst når ventilasjonsselskap inspireres av petroleumsbransjen til å bruke CAD på nye måter.
Byggebransjen henter teknologi lenge brukt i petroleumsbransjen når inneklimakonsertene GK Gruppen utvider CAD-bruken til mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett.
Alle skal med
Dermed kan alle deltakerne i et prosjekt koples inn fortløpende i prosjektfasen. Flyten av vital informasjon blir bedre mellom ingeniører, byggeledere, elektrikere og andre deltakere.
GK Gruppen er en av de største entreprenør- og serviceleverandørene av ventilasjon og energistyringssystemer i Norden. I moderne bygganlegg innebærer dette store, tunge grafiske modeller som krever sin arbeidsstasjon og ditto kraftige grafikkort.
Start i januar
Fram til januar i år innebar dette stasjonær tilgang for design og revisjon av slike prosjekter. Da startet innfasing av teknologi der mobilitet sikres gjennom virtualiseringsløsninger fra Citrix.
Den siste måneden har løsningen kjørt hos GK i deres hovedkontor i Oslo. 3D-modeller kan nå vises til alle typer klienter med en receiver installert.
– Vi leverer de mest teknisk kompliserte byggene. Denne løsningen gir økt grad av mobilitet, samhandling på tvers av geografi, fleksibilitet og reduserer risiko for feil og nedetid. Sikkerheten ivaretas også da man slipper å lagre lokalt, sier IT-sjef Aleksander Berg i GK Gruppen i en pressemelding.
– Gutta som jobber med dette, får nå et skjermbilde overført til PC-en sin. Egentlig er de tilkoblet en svær server nede i kjelleren her.
Fra oppstykket til samlet
I byggebransjen har det vært vanlig at ingeniørene jobbet med egne verktøy i sin fase av prosjektet, før resultatet ble sendt videre til neste fase. Dermed har den digitale prosessen stoppet før den nådde ut til byggeplassen. Med den sedvanlige risikoen som skjer når skrivebordsmodellene møter den ubarmhjertige virkeligheten.
For GK Gruppen er det et strategisk valg å få til en intelligent digital prosess i hele byggeprosjektet. Building Information Modelling er ikke bare for selskapet selv, men også noe de vil at hele bransjen skal ta i bruk.
– BIM-modellen skal være informasjonsbærer i hele prosjektet. CAD-løsningen er en viktig del av BIM. Vi kan sjekke både våre egne anlegg, vi kan sjekke vårt anlegg i forhold til andre løsninger, vi kan ta ut korrekte mengder, unngå kollisjoner og kjøre beregninger. Så det er klart at kvaliteten vil øke drastisk, forteller fagansvarlig for BIM-digitalprosessen, Kjetil Johansen, i GK Gruppen.
– Det vi har ventet på til nå, er at programvareleverandørene og plattformleverandøren skal sertifisere løsningene til å virke på virtualiseringsplattformen Citrix.