2015 var året for CAD på Mac
Flere tendenser innen programvareutvikling kulminerte for OS X som plattform i året som gikk.
CAD-programvare er et utpreget vertikalt marked, og en bred tilstedeværelse vitner om en voksen plattform. Men selv om fullverdige BIM-verktøy - forkortelsen står for Building Information Modeling - ikke er bredt representert på Mac, var 2015 et godt år for CAD-software på OS X generelt - av flere grunner.
Autodesk AutoCAD
For en del år siden (i 2010) kom markedsleder AutoCAD tilbake til OS X-plattformen. Og selv om programmet ikke er 100 prosent identisk med Windows-utgaven, var dette et viktig signal - Mac-en var tilbake, også på proff-markedet. Og nå finnes AutoCAD også for mobile enheter på IOS.
Skyen
En annen interessant tendens er at også programvare i stadig økende grad kjører i skyen. For programvarehus som Autodesk har dette vært en kjærkommen anledning til å tenke nytt og kaste ut legacy-programvare. Og det muliggjør også oppdateringer sentralt uten at brukeren eller IT-avdelingen trenger å foreta seg noe.
For eksempel kjører CAD/CAM/CAE designverktøyet Fusion 360 på en helt ny 3D-motor i skyen, og det tillater plattform-agnostikk slik at også OS X støttes med egen frontend. Sjekk ut en promo-video under.
Det samme vil kunne bli aktuelt for mer spesialisert programvare som Dynamo for BIM / Revit, noe Autodesk har demonstrert at i prinsippet også kan komme for Mac. Om dette ender i et kommersielt produkt gjenstår å se, men en kan også se en tendens til at hele programmer kjøres i skyen uten en annen frontend enn en ordinær nettleser. Dette kan gjelde Citrix-installasjoner, men også eksempelet Onshape.
Onshape
Onshape er interessant siden det er en nykommer på markedet, noe som ikke skjer så ofte. Plattformen er både Mac og Ipad, og programvaren kjøres også i en vanlig nettleser. Og siden alt kjøres i skyen, kan også flere samarbeide i samme modell. Onshape-utviklerene har bakgrunn fra SolidWorks, og mye av programkoden er utviklet på Mac.
Onshape for IOS finner du gratis på Itunes App Store her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.
Rhino 5
En annen aktør som endelig avsluttet en nesten ti-årig beta-fase var Robert McNeels Rhinoceros for Mac. Heller ikke denne utgaven er helt på par med Windows-utgaven, men den imponerende NURBS-kjernen er der fullt ut for alle som driver med surface-modellering spesielt innen industri-design, produktuvikling og maritimt design.
Du trenger en nyere Mac med minst 8 GB minne og OS X 10.8.5 Mountain Lion eller senere. Et bra grafikkort kommer godt med, det samme gjelder på prosessor-siden for rendring. Sjekk ut et eksempel på mange opplæringsvideoer som finnes på nett nedenfor.
Rhino 5 for Mac finnes både som kommersiell og undervisnings-lisens med pris på førstnevnte på 495 euro (cirka 4.760 kroner) og sistnevnte på 95 euro (cirka 915 kroner). Skoler kan kjøpe volumlisenser (30 lisenser i lab) for 975 euro (cirka 9.375 kroner). Du kan laste ned en gratis demo her.
Visuell programmering
Men bygg- og anleggsbransjen har i stor grad beveget seg fra tradisjonell 2D/3D-CAD og over mot BIM. På OS X er det typisk klassikerne ArchiCAD og Vectorworks som har befestet sine posisjoner på plattformen.
En annen tendens innen samme felt er visuell eller grafisk programmering, der noder brukes til å automatisere designprosessen. Som nevnt over har Autodesk vist frem at deres teknologi Dynamo i prinsippet kan kjøres på Mac, men er ikke klare med et endelig produkt.
Det klassiske eksempelet på grafisk programmering er Grasshopper, en tilleggsmodul for Rhino. Men selv om Rhino nå finnes for Mac, gjelder ikke det for Grasshopper. Grasshopper skal integreres i Rhino versjon 6, men det er uvisst når denne versjonen kommer eller om dette også vil gjelde Mac-versjonen.
Da hjelper det lite at ArchiCAD har innledet et samarbeid med nettopp Robert McNeel om integrering av ArchiCAD med nettopp Grasshopper. Derimot har Vectorworks 2016 for både Mac og PC et Python-basert grafisk scripting-miljø kalt Marionette. Sjekk ut en demo-video nederst.
Via Architosh