TEST: Canon S95 mot Panasonic LX5 - Proffenes lommekameraer

Canon og Panasonic fortsetter duellen om hvem som lager det beste kompaktkameraet med profesjonelt tilsnitt. Vi har testet S95 mot LX5.

Publisert Sist oppdatert

De to kameraenes fulle navn er Canon PowerShot S95 og Panasonic Lumix DMC-LX5. De representerer en litt sær klasse av kompaktkameraer: Kameraer som er små nok til å få plass i lommen, men som samtidig har god og mer lyssterk optikk enn kompaktkameraer flest. Samtidig skal det være mulig å fotografere i RAW-format med disse kameraene, og det skal ikke minst være mulighet for alt fra helautomatisk via halvautomatisk til fullt ut manuell innstilling av kameraet.

Stikkordene er altså manuell, RAW og lyssterk – og kompakt.

For de kravstore

Dette er egenskaper som det er vanskelig å forene i ett og samme kamera, spesielt når det skal være i lommestørrelse. Målgruppen er kravstore fotografer som gjerne vil ha et kompaktkamera som ekstrautstyr å ta med seg når det ikke er plass til hele fotobagen.

LES OGSÅ:

Canon-skrivere for stua

Erfarne fotografer vil helst endre innstillingene ved hjelp av knapper, hjul og ratt, fordi det går mye raskere enn å bla i menyer. Men det er liten plass til slike betjeningsorganer på kompakte kameraer. Derfor var gode råd dyre, særlig for Canon, som ville designe et særdeles kompakt «proff»-kamera.

Løsningen ble en innstillingsring rundt objektivet som kan utføre forskjellige kommandoer. Via en knapp på toppen av kameraet kan man velge om ringen skal endre blenderåpning, endre lysømfintlighet, justere over- og undereksponering, fokusere manuelt, justere hvitbalansen og endre dynamikkomfanget (kontrasten). Det blir ikke fullt så effektivt som på et speilreflekskamera med mange knapper og hjul, men det hjelper godt.

Panasonic har lagd et litt større kamera og har blant annet fått plass til et kontrollratt som stikker ut på baksiden og som betjenes med tommelen, slik at proffenes ønsker i noen grad er oppfylt her også.

Lyssterke objektiver er gjerne større enn mindre lyssterke objektiver. Disse to kameraene har lysstyrke f/2,0 – men bare i vidvinkelmodus. I maks telemodus, som for Canon-kameraet vil si en brennvidde tilsvarende 105 mm, synker lysstyrken til f/4,9. For Panasonic-kameraet snakker vi om lysstyrke f/3,3 i maks telemodus, som tilsvarer 90 mm brennvidde.

Canon S95 har forøvrig brennvidde tilsvarende 28 mm som største vidvinkelinnstilling, mens Panasonic Lumix LX5 har kraftigere vidvinkeleffekt – tilsvarende 24 mm.

Begge kameraene har nå et zoomomfang på 3,8x zoom. Det betyr at Canon-kameraet har beholdt samme zoomomfang som den forrige modellen, S90, mens Panasonic har fått økt sitt zoomomfang fra forrige modell, LX3. Da var maks telezoom tilsvarende 90 mm, mens den nå altså er økt til 105 mm.

Mest profesjonell

I det hele tatt ser det ut til at Canon har gjennomført færre endringer enn Panasonic fra forrige til nyeste modell. Canon har beholdt samme lukkertider som før, fra 15 sekunder til 1/1600 sekund, mens Panasonic har beholdt lengste lukkertid på 60 sekunder og endret korteste fra 1/2000 sekund til 1/4000 sekund.

LES OGSÅ:

Panasonic krymper GF2

Disse dataene viser at Panasonic-kameraet har litt mer profesjonelle spesifikasjoner enn det Canon varter opp med. Ulempen er at Panasonic-kameraet krever litt større lomme. Det er nesten én centimeter lengre enn Canon S95 og noen millimeter høyere. I innfelt stilling stikker også objektivet lengre ut enn på Canon-kameraet.

Canon-kameraet veier forøvrig 196 gram i skuddklar status, mens Panasonic-kameraet veier 285 gram – da har vi regnet med batteri, bærerem og minnekort.

Canon S95 kommer forøvrig med bare en lett håndleddsrem, mens Panasonic Lumix LX5 har en full skulderrem. Det innebærer at du kan gå rundt som en litt mer diskret fotograf med Canon-kameraet skjult i hånden. Panasonic Lumix-kameraet må du bære mer synlig i skulderremmen.

Panasonic-kameraet har dessuten et tradisjonelt objektivdeksel som du må ta av før du begynner å fotografere eller filme. Nå er det ingen krise om du glemmer det. Du får varsling på lcd-skjermen om å ta av dekselet. Men det blir jo en anelse mer tungvint enn på Canon-kameraet, der objektivet har innebygd, mekanisk deksel som dekker over objektivet automatisk når du slår av kameraet og objektivet trekkes helt inn i kamerahuset. Vel, ikke fullt så langt inn i kamerahuset som på mange andre kompaktkameraer, for eksempel Canons Ixus-kameraer. På S95 ender objektivet i plan med betjeningsringen rundt objektivet, noe som innebærer at fremsiden på kameraet ikke blir helt flat når kameraet er slått av.

Panasonic har forøvrig utstyrt sitt proffkompaktkamera med blitssko som også kan brukes til å montere en elektronisk søker i.