Kompaktkameraene slår tilbake

TEST: Mobilkameraene har danket ut kompaktkameraene. Men nå har motangrepene startet. Her er Sony og Canon i duell.

Publisert Sist oppdatert

Kamerabransjen sliter. 2013-tallene var skremmende. Det har vi skrevet om før.

Ett av tiltakene fra bransjen ser ut til å være større satsing på fotoentusiastene fremfor det brede forbrukermarkedet.

Selv om det også har vært dårlige tider for entusiastmarkedet, for eksempel på speilreflekssiden, regner man nok med at det er større betalingsvilje der.

Middelet er mer avanserte kompaktkameraer med flere styrings- og kontrollmuligheter enn den typiske kompaktkamerakjøperen pleier å bry seg om.

Men det alene er ikke nytt. Enda viktigere er større bildebrikke.

Startet hos Nikon

Nikon startet motangrepet allerede i 2011 med Nikon 1-serien. Disse kameraene har riktignok ikke vært noen stor suksess i vår del av verden, men de har vært med på å bane vei for den bildebrikke-størrelsen som flere begynner å samle seg om nå i 2014.

Vi snakker om 1-tommes bildebrikker, som er vesentlig større enn bildebrikkene i tradisjonelle kompaktkameraer, der sensorbrikkene kan være mindre enn en lillefingernegl.

1-tommesbrikken er ikke så store som APS-C-brikken i mange av speilreflekskameraene eller FourThirds-brikken i mange speilløse kameraer. Men de gjør mye med bildekvaliteten.

I tillegg forbedres bildeprosesseringen jevnt og trutt. Samtidig greier produsentene å forbedre andre elementer som også bidrar til økt bildekvalitet. Optikken blir stadig skarpere og mer lyssterk.

Duell: Sony-Canon

De to kameraene vi har hatt inne til duell i høst, Canon PowerShot G7 X og Sony Cyber-shot DSC-RX100 III, utmerker seg med lyssterke objektiver, begge med største blenderåpning på f/1,8 i vidvinkel- og f/2,8 i telemodus.

Sony RX100 har riktignok vært her et par år med 1-tommesbrikke, men versjon III har viktige forbedringer: Elektronisk søker og bedre lysstyrke.

Nettopp kombinasjonen av så god lysstyrke og såpass mye større bildebrikke enn i de vanlige kompaktkameraene gjør at kreative fotoentusiaster kan eksperimentere mer med dybdeskarpheten enn før. Man trenger ikke lenger så stor bildebrikke — og dermed stor og tung optikk — for å innfri sine kreative ønsker.

Brennviddeomfanget på de to 20 megapiksel-kameraenes starter begge på tilsvarende 24 mm vidvinkel. Sony går til 70 mm tele, mens Canon går til hele 100 mm.

Selv om kameraene ikke har utskiftbar optikk, er de velegnet til veldig mange formål. For eksempel tror vi en god del speilrefleksentusiaster vil kjøpe dem som tilleggskamera.

Flotte reisekameraer

Kameraene veier rundt 300 gram og får fint plass i en jakkelomme, så de er både hendige og diskrete.

Jeg har flere ganger i høst latt speilrefleksene ligge hjemme mens jeg har vært på jobbturer. Og jeg savnet dem ikke ett sekund. Ikke misforstå — jeg påstår ikke at de kan erstatte utrustningen til profesjonelle pressefotografer. Men for fotograferende journalister som meg vil de ofte være gode nok.

I denne sammenheng velger vi å gi ett ekstra øye på terningen for løsningen Sony har kommet med for dem som ikke kan fordra å fotografere uten søker. Trykk på en liten knapp, og opp spretter det en liten elektronisk søker på 1,4 megapiksler. Litt fikling - du må også dra ut det bakre søkerelementet. Og søkerbildet er ikke så stort.

Men jeg opplevde det som en befrielse å kunne bruke søkeren både i sollys og på pressekonferanser.

Vi må vel medgi at karaktersystemet vårt med terningkast er litt for grovmasket, for forskjellen mellom de to kameraene er i realiteten ikke så stor som forskjellen mellom fire og fem øyne på terningen ser ut som. Det er bare det at vi er seriøst overbevist om at en skikkelig søker av god kvalitet - optisk eller digital - utgjør en stor forskjell i fotograferingsopplevelsen, og dette er vi bare nødt til gi Sony en aldri så liten belønning for.

Er du blant dem som stiller seg helt likegyldig til om et kamera har god søker eller ikke, kan du godt få lov å transponere firer'n til Canon til fem, om du vil.

Konklusjon

Canon G7 X og Sony RX100 III er ypperlige representanter for dagens entusiast-kompaktkameraer og byr på mye mer fotoglede enn både mobil- og kompaktkameraene gjør. Anbefales.

Canon PowerShot G7 X

Pris: Ca. kr 6000 inkl. mva.

Internett: www.canon.no

Karakter: 4 av 6

Pluss: Høy bildekvalitet. Forholdsvis oversiktlig menysystem. Func-set med kjapp tilgang til de viktigste innstillingene. Vippbar selfie-berøringsskjerm.

Minus: Ingen søker. Litt treg autofokus og svak batteritid.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

Pris: Ca. kr 7500 inkl. mva.

Internett: www.sony.no

Karakter: 5 av 6

Pluss: Høy bildekvalitet. Flott med innebygd elektronisk søker i så lite kamera. Vippbar selfie-skjerm.

Minus: Tar tid å bli kjent med menysystemet. Høy pris.