Solformørkelsen kan ødelegge kamera og syn
Du kan ta flotte bilder under solformørkelsen fredag. Men ikke prøv uten solfilter. Både bildebrikken og synet kan bli ødelagt.
Det danske nettstedet MereMobil er blant dem som advarer mot uforsiktighet under solformørkelsen fredag formiddag.
– Solformørkelsen kan smadre ditt mobilkamera, skriver nettstedet.
Advarselen kommer samtidig med en rekke fototips, blant annet fra Canon og Sony, til hvordan man best kan ta flotte bilder av fredagens solformørkelse.
Som kjent vil solformørkelsen fredag være den største siden 1954.
Flere kameraprodusenter har gått ut med tips, men advarer også mot å prøve å ta bilder av solformørkelsen uten solfilter.
– Selv om sola er dekket 99 prosent av månen, kan den resterende ene prosenten være nok til å ødelegge det blotte øye eller bildesensoren i et kamera, advarer Sony.
Viktigst å beskytte synet
De strengeste advarslene går riktignok ut på å advare folk flest mot å se direkte mot sollyset, som kan være ødeleggende for synet.
– Man må ganske enkelt ha spesialdesignede brille eller solfiltre for å være på den sikre siden, sier professor og øyelege Jan Ulrik Prause overfor nettstedet Videnskab.dk.
Også hos Canon Norge er man opptatt av å beskytte både øyne og kameraer.
– Ikke prøv å se gjennom en optisk søker eller fotografere solen uten et skikkelig solfilter festet på objektivet, understreker produktspesialist Trond Sliper hos Canon, som kommer med nyttige fototips foran solformørkelsen.
Men først: været.
Overskyet
Sent torsdag kveld ser det dessverre ut til at mange av oss ikke vil få sjansen til å se så mye av den store solformørkelsen som er varslet fredag 20. april.
– Solformørkelsen skjer rundt klokken 11, og da ser det dårlig ut for Sør-Norge, sa statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB torsdag.
De som har best sjanse til å se solformørkelsen, er alle som har reist til Svalbard for å se den der. Også i Nord-Norge, særlig i indre strøk og i Troms, kan det være mulig å få sett solformørkelsen.
Men i Sør-Norge ser det dårlig ut, med unntak av enkelte områder i Telemark, Aust-Agder og Vestfold, hvor skydekket kan sprekke opp.
Fototips
– Det er ikke hver dag du får sjansen til å fotografere noe så ekstraordinært som en solformørkelse, så hos Canon ønsker vi å hjelpe folk til å ta bilder som er så utrolige og unike som de kan være, sier Trond Sliper hos Canon.
Hvis du ikke har et solfilter, kan du fortsatt fange solformørkelsen projisert gjennom et kikkhull. Naturlige kikkhull kan skapes av luften mellom blader på trærne. Du kan også skrive navnet ditt på et papir med små nålestikk og la sollyset passere gjennom, så navnet ditt vises på bakken. Hvis du tar flere bilder av dette under hele formørkelsen, kan du dokumentere formørkelsens gang, heter det i fototipset fra Canon.
Sjekk dyrenes adferd
En annen anbefaling er å prøve å fotografere solformørkelsens virkninger på omgivelsene rundt deg.
– Dyr har en tendens til å oppfatte endringen i lys, selv når vi ikke gjør det, sier Sliper. – Så observér fugler og annet dyreliv som kan reagere på formørkelsen. Du kan også observere din egen skygge ved å holde fingrene eller hendene i 90 graders vinkel mot hverandre – én skygge vil være skarpere enn den andre.
Til slutt, hvis du tilfeldigvis er på rett sted mellom Færøyene og Svalbard, og opplever at solen forsvinner inn i den totale solformørkelsen, så kan du ta med solformørkelsesbriller og kamera med solfiltre og fotografere de to minuttene den total solformørkelsen varer. Det er komplisert å få detaljerte nærbilder, men vidvinkelbilder som viser skiftende lys over himmelen kan være vakre og kan fange opplevelsen og stemningen. Hvis du ikke har forsøkt dette før, søk da råd fra de som har erfaring fra denne type fotografering, sier Canons talsperson.
Solfilter
Et profesjonelt solfilter til kameraer er forholdsvis dyrt. Vi fant for eksempel Lee Big Stopper, et stort firkantfilter, hos Japan Photo for 1299 kroner. I tillegg trenger man gjerne en filterholder.
På internett finner man også oppskrifter på hvordan man lager solfilter selv, men vi tar ikke sjansen på å anbefale noen slike oppskrifter uten å ha prøvd dem selv, og det har vi ikke hatt anledning til.