Endelig enklere app-håndtering i Linux
Ubuntu-familiens Snap-alternativ kan bli den universelle standarden Linux sårt har manglet.
Flere utviklere og leverandører av andre Linux-distroer har plukket opp Snap-pakkeformatet som en mulig fellesstandard for applikasjonshåndtering i Linux. På sitt beste kan det bety at Linux får én metode for å pakke applikasjoner som kan rulles ut – og tilbake – på tvers av og for alle Linux-varianter.
Ubuntu-familiens eier, Canonical, utviklet Snap som et format for å få full kontroll over applikasjonsutrulling og tilbakerulling til den ribbete Snappy Ubuntu Core. Dette skulle være en minimalistisk Linux-distro og kontroll over alle tillegg til basiskoden var en nøkkel.
Snap-pakkeformatet innebærer at utviklere kan utvikle applikasjoner som kan pakkes inn sammen med alle nødvendige kjørefiler i én applikasjonspakke. Denne pakken kan kjøres ut i Linux-miljøer som har en «Snappy-mekanisme» som kan levere kjørekode til operativsystem og til eget applikasjonsmiljø. Dette miljøet er isolert fra andre applikasjoner, noe som skal gjøre det mulig å ikke bare enkelt rulle ut applikasjonen, men også ta den tilbake.
Overrasket av tilbakemeldinger
Canonical melder at de har startet et samarbeid med andre aktører i Linux-miljøet med sikte på å få på plass støtte for Snap som en universal pakkeformatstandard for Linux. Optimalt kan det bety et applikasjonsformat uavhengig av om målsystemet er en server, PC eller en annen Linux-dings.
- Etter at vi la inn støtte for Snap i normal-utgaven av Ubuntu 16.04 fikk vi plutselig enormt mange forespørsler fra utviklere av andre Linux-distroer om vi ville akseptere tilpassinger som ville porte Snap til andre versjoner av Linux. Dette aksepterte vi, sier Mark Shuttleworth, grunnleggeren av Canonical til v3.
Ny driv for Linux
Dette innebærer et kvantesprang for Linux, som har slitt med konsistent applikasjonshåndtering på sine mange varianter. Dette har ikke minst rammet bruken utenfor serverrommene. Virksomheter har ikke villet ta tak i kompleksiteten og det potensielle kaoset med å pare ustyrlige applikasjoner med marginalt mer kontrollerbare brukere.
Variantene og distroene som så langt støtter Snap fullt ut er Arch, Debian og Fedora. I tillegg er variantene fra Canonical støttet, det vil si Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Unity and Xubuntu.
I tillegg skal pakkeformatet være i ferd med å evalueres for tilpassing hos CentOS, Elementary, Gentoo, Mint, OpenSUSE, OpenWrt og andre, som må tolkes positivt.
Venter på Red Hat
Følere er ute hos Red hat, den største uavhengige Linux-distributøren for bedriftsmarkedet. Dersom deres Red Hat Enterprise Linux Server-variant får støtten kan det gi et helt nytt driv for Linux i profesjonelle miljøer.