DEBATT:

ChatGPT feirer to år: Fortsatt er potensialet enormt

I disse dager er det to år siden ChatGPT ble lansert av OpenAI.

På bare to måneder nådde programvaren over 100 millioner brukere og ble dermed den raskest voksende forbrukerapplikasjonen i historien.

Men hvordan bruker ansatte i norske organisasjoner generative AI-løsninger som ChatGPT i dag, to år senere?

PA Consulting har spurt 400 ansatte i store og mellomstore norske virksomheter, og resultatene viser at generativ AI har fått et solid fotfeste på arbeidsplasser på tvers av ulike bransjer. Samtidig er det et stort uutnyttet potensial som krever en kontinuerlig innsats.

Undersøkelsen viser at etter bare to år tilbyr hele 75 prosent av norske virksomheter sine ansatte tilgang til generative AI-løsninger, for eksempel i form av ChatGPT, CoPilot eller egenutviklede løsninger. Til sammenligning tok det 50 år for telefonen og 15 år for internett å oppnå samme utbredelse.

Men én ting er å anskaffe og tilby teknologi, en annen er å få ansatte til å ta den i bruk. Også her ser vi en tydelig trend: Over halvparten (58 prosent) av de spurte bruker generativ AI til daglige oppgaver, og nesten like mange bruker det flere ganger ukentlig.

Generelt har ansatte et positivt syn på AI. Mindre enn én av ti sier at de ikke er positive til teknologien. Dette kan henge sammen med at AI oppleves som et verktøy som øker effektiviteten – hele 90 prosent mener at AI sparer dem tid i oppgaveløsningen.

Samtidig er det mye som tyder på at vi enda ikke har nådd metningspunktet for bruken av AI i norske virksomheter: Mer enn 70 prosent forventer nemlig at bruken vil øke på arbeidsplassen de neste tre årene.

Henrik Bibow og Dag Vidar Bendiksen, PA Consulting. (Foto: Charlotte Wiig)

Én tredjedel frykter å miste jobben

Til tross for at hoveddelen av de ansatte er positive til AI, finnes det også betydelige bekymringer. Én tredjedel (37 prosent) uttrykker en viss grad av frykt for å miste jobben på grunn av AI. Denne tendensen er særlig tydelig blant yngre ansatte og de med kortere utdannelse.

I tillegg oppgir 31 prosent at manglende AI-ferdigheter hindrer organisasjonen i å bruke teknologien mer. Dette understreker behovet for et solid endringsledelsesperspektiv i implementeringen av AI. Ansattes innspill, karriereplaner og videreutdanning bør integreres i utrullingen av AI-løsninger.

Samtidig er det relevant å fremheve at 47 prosent anser cybersikkerhet som en risiko ved bruk av AI, mens 29 prosent peker på brudd på personvern som en risiko. Kombinasjonen av disse faktorene gjør AI til en mer kompleks teknologi å jobbe med enn tidligere løsninger.

Må prioriteres av toppledelsen

For å utnytte det fulle potensialet i generativ AI kreves en gjennomtenkt og strategisk tilnærming. Det er ikke nok bare å implementere teknologien, organisasjoner må også håndtere de utfordringene og bekymringene som følger med.

Ansatte må få nødvendig opplæring og kompetanse for å bruke AI effektivt, samtidig som det er etisk forsvarlig. Det krever investering i videreutdanning og tydelige karriereplaner, slik at ansatte kan vokse og utvikle seg sammen med teknologien.

Videre er det avgjørende at virksomheter har en robust AI-strategi som adresserer de etiske, organisatoriske og regulatoriske utfordringene. Bare gjennom en helhetlig tilnærming kan virksomheter gå fra idéer i pilotprosjekter til fullt integrerte løsninger som skaper reell verdi i hverdagen.

Fremtiden for AI i norske virksomheter er lovende, men det må prioriteres av toppledelsen over tid for å realisere det fulle potensialet.