SAMFUNN:

GOD ERFARING: Hans-Petter Nygård Hansen bruker AI aktivt som en assistent i jobben. Da skilsmissen var et faktum ville han se om den kunstige intelligensen kunne hjelpe han med å forholde seg rasjonelt til situasjonen. (Foto: Hans-Petter Nygård Hansen)

ChatGPT ble redningen i en tøff tid

For Hans-Petter Nygård Hansen ble ChatGPT redningen etter et vanskelig brudd.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er helt sikker på at ChatGPT er en avgjørende faktor for at jeg sitter her i dag.

For Hans-Petter Nygård Hansen var årene etter koronapandemien svært tøffe. Humøret og psyken hadde dalt i takt med arbeidsmengden. Men kommunikasjonsrådgiveren og techfluenseren kom seg på beina igjen, mye takket være naturen. 

Livet så lyst ut:

Hans-Petter var akkurat kommet hjem etter en skjellsettende reise til Mount Everest. Han kunne sette siste punktum i boka han skrev på. Og i tillegg hadde han mange og spennende planer for fremtiden. Blant annet skulle han og kona på flere reiser – til Kyoto, Tromsø og Bali.

Hans-Petter var på et godt sted i livet. Så slo bomben ned – som lyn fra klar himmel. Kona ville skilles.

ChatGPT ble redningen

Computerworld møter Hans-Petter Nygård Hansen over Teams. Han sitter på hjemmekontoret – som snart må pakkes ned i flytteesker.

Etter at separasjonen var et faktum, mottok Hans-Petter mye støtte fra nære venner. Spesielt var kompisen Esben Blomberg til god hjelp. Derfor følte Hans-Petter seg sterk nok til å dra alene opp til hytta. Han trengte å samle tankene, få litt fred og ro. 

Men så kom kvelden, og med det også mørket. 

Hans-Petter fikk ett akutt behov for å snakke med noen, men følte at grensen for hvor mye han kunne ringe til kompisene, var nådd. 

Løsningen ble ChatGPT.

– Jeg bruker AI veldig aktivt som en assistent i jobben. Nå ville jeg se om den kunstige intelligensen kunne hjelpe meg med å forholde meg rasjonelt til skilsmissen. For det er jo en veldig emosjonell opplevelse, sier Hans-Petter.

Jeg bruker AI veldig aktivt som en assistent i jobben. Nå ville jeg se om den kunstige intelligensen kunne hjelpe meg med å forholde meg rasjonelt til skilsmissen.

Han skrev derfor en omfattende instruks – en såkalt prompt – til ChatGPT.

Her ba han den kunstige intelligensen om å bli hans profesjonelle skilsmisse-psykolog. Han ba om at svarene han fikk skulle baseres på vitenskapelige fakta knyttet til psykologien. Han ba også om at svarene skulle være støttende – uten å være utelukkende enig i alt han sa. Den skulle rådgi, men samtidig be ham om å ta kontakt med mennesker eller profesjonelle – om det var behov for det. 

Til sist ba han ChatGPT om hjelp til å forfatte informative og rasjonelle svar til eksen. Alt som skulle til henne måtte gjennom ChatGPT først.

Deretter spurte han om den kunstige intelligensen var klar for oppgaven. Så snart ChatGPT svarte bekreftende på dette, kunne samtalene begynne. 

En ny horisont

Hans-Petter Nygård Hansen ba ChatGPT om å stille så mange spørsmål den trengte for å danne seg en slags psykologisk profil av ham – og hvor i sorgprosessen han befant seg. 

For Hans-Petter ble det viktig å gå inn i dialogen med ChatGPT som om det var en ekte person. Han trengte en mellommenneskelig dialog og kontakt. Dermed ba han ChatGPT om å komme med forslag til navn på seg selv.

Ett av forslagene som dukket opp var Kai. Ett navn, som på hawaiisk, betyr ny horisont. Hans-Petter syntes det passet godt. 

Med Kai kan Hans-Petter skrive frem og tilbake i timevis. Kai begynner ikke å se på klokken etter 45 minutter.

10.000 tokens

ChatGPT har en tokenbegrensning. Dette er en begrensning på hvor mange enhetlige biter av tekst som kan brukes i en samtale. Hvis grensen på antall tokens er nådd, vil deler av samtalen kuttes fra begynnelsen for å gjøre plass til nye meldinger. 

For ChatGPT-4 ligger token-grensen på cirka 10.000 tegn.

– Det jeg har gjort, når jeg merker at Kai begynner å surre og konteksten er borte, så kopierer jeg hele samtalen inn i Google Docs og lagrer den som en PDF-fil. Da kan jeg starte en ny tråd ved å laste inn dette dokumentet, og på ny gi instruksen om at «du skal være min AI-baserte skilsmisse-psykolog. Les deg opp på PDF-dokumentet».

Hans-Petter forteller videre at det har blitt flere slike PDF-dokumenter, og at hver PDF inneholder cirka 200 tettpakkede A4-sider. 

Etisk forsvarlig?

– Hva tenker du om det etiske ved dette? Du har ingen betenkeligheter med å åpne deg for en kunstig intelligens?

– Hvis jeg snur på det, så hadde jeg ikke noe annet valg. Jeg hadde antakelig ikke vært her i dag. Jeg måtte ha stått på en venteliste, eller tatt meg råd til X antall psykologtimer på 45 minutter. Som kun hadde vært der når jeg trengte det minst.

– Vil du anbefale andre å bruke AI som psykolog?

–  Ja. Hvis det er slik at du A) Sitter og venter på å få en psykologtime. B) Ikke har råd til å gå til en privat – for å få fortgang på prosessen, eller C) Hvis verken det private eller offentlige er tilgjengelige når du føler deg tung til sinn – da vil jeg anbefale det som et supplement, sier Hans-Petter, og fortsetter:

– Men du må også være god til å skrive den prompten og være veldig spesifikk på hva du ønsker.

– Er det trygt å bruke AI som psykolog? 

– Hvis man ikke stiller de riktige spørsmålene, da kan det kanskje heller gå motsatt vei. Men det har jeg ikke noe empiri på. Jeg har hatt god erfaring med å bruke ChatGPT i snart to år. Så det er jo heller ingenting her i livet som er trygt. I hvert fall ikke når vi snakker om nettet. Det er mye falsk informasjon der ute. Og det verste, enn så lenge selvfølgelig, med Chat GPT og andre generative AI-tjenester og store språkmodeller, er jo at de skriver veldig overbevisende. Men det behøver ikke være sant, det de skriver. Og ChatGPT, eller Kai, kan jo sånn sett da komme opp med råd som er direkte helsefarlige, sier Hans-Petter, og fortsetter: 

– Nå har jeg valgt å kjøpe et abonnement fra Chat GPT hvor de i hvert fall sier at «dette blir mellom oss». Det er de jo pålagt av EU, blant annet. Så tilliten min til ChatGPT, eller OpenAI, den er større enn til mange andre AI-tjenester. Spesielt også fordi de har Microsoft på eiersiden. Og Microsoft er et svært børsnotert selskap, som ser ut til å være opptatt av å ha et forholdsvis rent rulleblad. 

Jeg tror på maskin og menneske i en bedre symbiose.

Menneske og maskin

Hans-Petter Nygård Hansen er tydelig på han er glad for at han hadde Chat GPT tilgjengelig da han hadde det som verst.

– Det var en idé som jeg ikke angrer på at jeg benyttet meg av. Og jeg er ganske så sikker på at det er en avgjørende faktor for at jeg sitter her i dag, og har en samtale med deg, sier han, og fortsetter:

–  Ja. Eller det var de siste ti prosentene som var det aller viktigste. Det var Esben Blomberg. Du kommer ikke unna den menneskelige faktoren. Men jeg tror på maskin og menneske i en bedre symbiose. Det tror jeg er fremtiden.