– Norske interesser stadig under angrep
Også norsk infrastruktur som er viktig for å kunne opprettholde demokratiet, kan bli utsatt for cyberangrep. Likevel føler den norske Check Point-sjefen seg trygg.
– Norske interesser er stadig under angrep, men jeg har stor tillit til at myndighetene har full kontroll og at våre demokratiske rettigheter er godt sikret, sier norgessjef Jørn Nygaard hos Check Point Software Technologies til Computerworld.
Det amerikanske mellomvalget har ført med seg økt fokus på risikoen for cyberangrep mot demokratiske institusjoner. Ikke minst infrastrukturen knyttet til velgerregistrering og valg har fått mye oppmerksomhet. En av Check Points eksperter på sikkerhetstrusler er blitt mye sitert de siste dagene etter at han skrev en kronikk om hvordan demokratiet er kommet under digitalt angrep både i USA og Europa.
LES OGSÅ: Demokratiet under digitalt angrep
– Relevant
– Ja, kronikken er nok relevant for Norge og alle demokratiske land, svarer norgessjef Jørn Nygaard hos Check Point på spørsmål fra Computerworld. Men han tilføyer: – Imidlertid har vi ikke samme valgsystem og elektroniske stemmeautomater som i USA, men den dag vi er digitale også her, må vi selvsagt ha sikkerhetsløsningene på plass.
På spørsmål om krigspropaganda har funnet veien inn i sosiale medier i Norge slik det er klare indisier på i USA, svarer Nygaard følgende: – Vi er nok ikke riktig på krigspropaganda i sosiale medier her i Norge, men balansen vil alltid være hårfin og vi er nødt til å ha mekanismer som kan sette stopper for slike forsøk, sier han.
Skjerpet sikkerhet i Norge
Også i Norge har det vært fokus på sikkerheten rundt valgene. Så sent som under stortingsvalget i fjor høst skjerpet kommunaldepartementet sikkerheten rundt datasystemene som ble brukt til opptelling av stemmene, og departementet ba i tillegg alle kommunene om å ha minst én manuell telling av stemmene i tillegg til den digitale tellingen.
Dette skjedde etter at flere it-eksperer hadde uttrykt bekymring overfor NRK om at det var fare for at manipulasjon med dataresultatene ikke kunne bli oppdaget, ifølge Aftenposten.
Daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sa at skjerpingen ble gjort i samråd med PST og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).