S står for skole
KOMMENTAR: Microsoft slapp nylig to store nyheter, Surface Laptop og sitt nye operativsystem Windows 10 S. Vi tror få andre enn skolene bør juble.
Microsoft har lenge jobbet mot skolemarkedet, og lanserte under sin siste EDU-konferanse en slags gavepakke. Windows 10 S er et lettvekts-operativsystem myntet på skolebrukerne. Med andre ord, og det som kanskje forklarer dette operativsystemet best; en direkte konkurrent til Chrome OS og Chromebook.
Windows 10 S skal være både billigere og snillere mot prosessoren enn versjonene Home og Pro som de fleste kjenner til i dag. Det betyr at den kjører færre programmer i bakkant, og bruker mindre ressurser. Det betyr også at man må gi avkall på en del ting, og her begynner Windows 10 S virkelig å skille seg ut. I første omgang vil det kun være mulig å installere programvare direkte fra Microsofts egen app-løsning, men det hintes om at dette kan endres via en fremtidig oppdatering.
Dette er ikke første gangen Microsoft prøver seg på en «light» versjon av Windows. Vi skal ikke lenger tilbake enn 2011 da Microsoft slapp Windows RT, som vi vel kan være så ærlige å si at var en fiasko. Den gangen var mangelen på apper og størrelsen på selve installasjonen et problem. I dag er Windows Store forbedret på alle måter, og Windows 10 S lar seg installere på x64 systemer.
Fordelen, om du ønsker å se det slikt, med et operativsystem som kun kan installere programmer fra en egen butikk er sikkerhet. Dette, sammen med lav pris, er med på å fri spesifikt til skolene. I et klasserom-scenario kan det være en god ide å ha kontroll på hvilke applikasjoner elevene kan installere, i det minste passe på at disse kommer fra sikre kilder. Windows 10 S kan også oppgraderes til Pro gratis, dersom du studerer eller er lærer. Om du ikke oppfyller disse kravene koster oppgraderingen rundt 400 kroner.
Der Microsoft frir til skolene med Windows 10 S, frir de til studenter med Surface Laptop. Åpenbart et angrep på Macbook Air, Surface Laptop kommer i fire forskjellige konfigurasjoner og ventes til butikkene i midten av Juni. Den ligner mistenkelig på Air, men er litt større på grunn av 16:10 sideforholdet. Prisen er litt stiv; modellen vi ville anbefalt, med 256 gigabyte SSD og åtte gigabyte RAM koster 13.999 kroner. En Macbook Air med samme spesifikasjonene koster tusenlappen mindre, men er i tillegg to år gammel, spesielt merkbart kanskje på prosessoren.
Der Microsoft frir til skolene med Windows 10 S, frir de til studenter med Surface Laptop.
Det litt merkelige her, er at Surface Laptop kommer med Windows 10 S. Spesifikasjonene og spesielt prisen tilsier noe helt annet, og tar bort mye av poenget med et lettvekts operativsystem. Microsoft har sagt at andre produsenter vil komme med billige alternativer, à la de chromebookene vi kjenner i dag fra HP og lignende. Som tidligere nevnt kan du altså oppgradere til Pro, men dette vil antagelig komme med en kostnad for noen.
Vi er spente på begge produktene, men foreløpig reserverte mot Windows 10, annet enn til skolebruk. Og nettopp skolebruk kan være godt nok nok for Microsoft.
Jan Birkeland er redaktør i Computerworld og PC World.