- Som å få huset sitt brent ned
Per Christian Frankplads mistet 250 GB data da FBI stengte Megaupload.
Amerikanske myndigheters aksjon mot fildelings- og skylagringstjenesten Megaupload i januar rammet også mange brukere som benyttet tjenesten til helt lovlige formål.
Blant dem er Per Christian Frankplads, som har vært betalende kunde hos Megaupload i en årrekke. I likhet med mange andre har han brukt tjenesten til lovlige formål, blant annet til å ta backup av egne filer og av musikk og filmer han har kjøpt og betalt for, forteller Frankplads til Computerworld. Han hadde også backup på ekstern harddisk, men til alt uhell døde den bare noen dager før Megaupload ble stengt.
- Det føles som å få huset sitt brent ned, alt er beslaglagt. Jeg hadde nær 250 gigabyte med data lagret der, som for eksempel opptak av intervjuer jeg har gjort, sier Frankplads, som jobber freelance som musikkjournalist.
Frankplads mener Megaupload ikke skiller seg ut fra andre, helt like fildelingstjenester på markedet, og synes det virker helt tilfeldig at nettopp Megaupload ble rammet.
Væpnet aksjon med helikopter
På bakgrunn av en anklage fra Justisdepartementet i USA i januar, der det hevdes at Megaupload har forårsaket at underholdningsindustrien har gått glipp av over 500 millioner dollar i tapte inntekter som følge av piratkopiering, gjennomførte myndighetene mer enn 20 ransakingsordrer i USA og åtte andre land, skriver Torrentfreak.
Les saken: FBI raidet Megaupload
Nå har USA begjært Megauploads grunnlegger, Kim Dotcom, utlevert fra sitt bostedsland New Zealand. I et åpenhjertig intervju på New Zealands tv-kanal 3NewsNZ denne uken fortalte Dotcom om FBIs aksjon mot ham selv og Megupload, da boligen hans ble omringet av væpnede styrker med helikopter, og han ble arrestert og varetektsfengslet i en måned.
I intervjuet sier Dotcom det samme som Frankplads, at Megaupload ikke skiller seg fra andre, tilsvarende tjenester, som også større selskaper som Microsoft og Google tilbyr. Dotcom mener han er blitt utpekt som syndebukk av underholdningsindustrien i USA, fordi han var et lett mål blant annet på grunn av sin tidligere utsvevende livsstil.
Håper å berge sine data
Nå er imidlertid Frankplads, i likhet med en rekke andre Megaupload-brukere, mest opptatt av å få lastet ned dataene sine slik at de ikke går tapt for alltid.
- Påtalemyndigheten har sagt at etterforskningen er avsluttet, og at alt kan slettes, men brukernes data skal visstnok ikke være slettet ennå. Electronic Frontier Foundation i USA jobber nå for at legitime kunder skal få laste ned sine egne ting, men problemet er at deres program bare gjelder for amerikanske brukere, sier Frankplads.
Han uttrykker bekymring for at amerikanske myndigheter kan gjennomføre en internasjonal aksjon på denne måten, uten juridisk forankring.
- FBIs aksjon skjedde uten lovlig dom og uten at lovforslag som ACTA og SOPA er vedtatt, påpeker Frankplads.
- Om jeg har lært noe av dette, så er det i hvert fall at jeg skal sørge for å ha backup på minst to harddisker, i tillegg til backup i skyen, sier han.
Les også: Datatilsynet vil ikke la norsk offentlig sektor bruke skylagringstjenester fra utenlandske selskap