Stortest av spilltastaturer – Hvilket tastatur bør du velge?
Uansett om du spiller eller skriver mye kan du ha god nytte av et godt spilltastatur.
Et godt tastatur er kanskje ikke fullt like viktig som en god mus, men det er jammen ikke dumt å ha et likevel. Og tastaturer er et område som har hatt en ganske spennende utvikling de siste årene – i alle fall om du er på jakt etter et spilltastatur eller et litt annerledes kontortastatur.
Vanlige tastaturer til kontor- eller hjemmebruk er egentlig ganske mye det samme som de var for både 15 og 20 år siden. Du har taster liggende over et gummimembran som igjen ligger over et kretskort med følere. I det du trykker en tast helt ned vil gummiknotten under tasten, og som har en liten metallbit eller leder på seg, treffe kretskortet og tasteslaget ditt er registrert. Stort enklere kan det nesten ikke gjøres. Og slik har det vært gjort lenge.
Ikke dermed sagt at det ikke har skjedd noe med tastaturene folk flest bruker. De har fått litt mer moderne design, kanskje blitt trådløse, fått lavere taster og en haug med ekstrafunksjoner. Grunnprinsippet er imidlertid fortsatt det samme, gummi som må trykkes i bunn. Det er ikke fryktelig presist eller effektivt, men det er enkelt og billig.
Gammel teknologi i ny innpakning
De siste årene har imidlertid en rekke produsenter hentet frem litt gammel teknologi, i form av mekaniske brytere. Forskjellige typer mekaniske brytere var mye utbredt i pc-ens barndom, og fortsatt er det en del som sverger til tastaturene fra den gang, koblet til pc-en via forskjellige adaptere. Så solide kan nemlig mekaniske tastaturer være.
Det er først og fremst spillutstyrsprodusentene som har hentet frem de mekaniske bryterne igjen, i jakten på bedre ytelse og presisjon – og så klart for å kunne tilby gamere noe nytt å bruke pengene på.
I starten gikk det omtrent utelukkende i klassiske Cherry MX-brytere, en brytertype som har vært med oss i mange år, men da mest i tastaturer for spesielt interesserte. I det siste har det imidlertid dukket opp flere alternativer til Cherrys brytere. Mest utbredt er brytere fra kinesiske Kailh, som har benyttet seg av at Cherrys patenter på de mekaniske bryterne har gått ut. Kailh-bryterne er mer eller mindre rene kopier av Cherrys MX-brytere. På papiret er det en god ting. Gode brytere til en rimeligere pris.
Originalen eller kopien?
Realiteten er imidlertid ikke helt slik. Det kan nemlig se ut til at selskapet som produserer Kailh ikke har fullt like god kvalitetskontroll eller like stort fokus på presisjon i produksjonen som tyske Cherry. Resultatet er brytere som ikke er fullt like presise, gjerne litt mer skranglete, og i noen tilfeller litt knirkete. Fortsatt langt bedre enn membrantastaturer, men altså ikke på nivå med originalen.
Det kan jo for så vidt være greit, hadde det ikke vært for at produsentene som velger Kailh gjerne ikke lar besparelsene komme kundene til gode. Tastaturer med Kailh er gjerne like dyre som, eller dyrere enn, tilsvarende tastaturer med Cherry MX.
Mens vi tidligere testet en rekke spilltastaturer med membranteknologi, har vi de siste årene har omtrent utelukkende testet mekaniske tastaturer. De er dyrere, men samtidig langt bedre og mer presise enn spilltastaturer med membran. De trenger for så vidt ikke være så fryktelig mye dyrere heller. Prioriterer du gode brytere fremfor en «million» ekstrafunksjoner kan du få et mekaniske tastatur til omtrent samme prisen av et passe avansert membrantastatur.
Smart til mer enn bare spill
Mange tenker nok at dette med spilltastaturer er en litt tullete greier. For en del kan det nok være det. I alle fall om man ser på typiske spilltastaturer med massevis av ekstrafunksjoner, som programmerbare taster, lys i alskens farger og til dels ganske rånete design.
For dem som spiller en del kan det imidlertid ha noe for seg, ved at man kan spare seg selv for mange tastetrykk og musebevegelser ved å programmere snarveier til tastaturet. Selv fargede lys har vi erfaring med at kan ha noe for seg. Det kan være ganske kjekt å programmere egne farge- og tasteoppsett til forskjellige spill og programmer, noe flere av tastaturene i denne testen lar deg gjøre.
Selv for dem som ikke spiller mye, eller kanskje ikke i det hele tatt, kan det ha noe for seg å velge et av tastaturene som selges som spilltastatur. I alle fall om man styrer unna de mest rånete og avanserte.
I denne testen har vi flere eksempler på tastaturer som kan være vel så egnet til kontorbruk som til spilling. Om du for eksempel skriver mye kan du ha godt nytte av et godt mekanisk tastatur. Med litt tilvenning kan du spare både tid og energi. Med et mekanisk tastatur trenger du nemlig ikke hamre tastene i bunn for hvert bokstav du skal ha overført til skjermen. De fleste mekaniske brytere aktiverer omtrent ved to millimeter, eller halvveis i nedslaget. Ikke bare er det raskere og mer presist når du skriver, du kan også spare dem rundt deg for mye hamring på tastaturet.
Vi har gått gjennom listen av spilltastaturer vi har testet, luket ut de som ikke lenger er i salg, mekaniske så vel som membranbaserte, og laget en kjapp oppsummering for hvert av dem. Tastaturene er listet opp alfabetisk, og etter hvert som vi tester nye tastaturer vil vi legge dem til i lista.
www.cmstorm.com
CM Storm Trigger
Pris: Ca kr 1.100 inkl. mva.CM Storm Trigger er et relativt enkelt tastatur uten alskens ekstrafunksjoner. Vi teste utgaven med Cherry MX Black, en lineær og ganske tung bryter. Til spilling fungerer CM Storm Trigger det ypperlig, mens MX Black-bryterne er litt i tyngste laget for å skrive store mengder tekst.
Vi klarte ikke å finne tastaturet med Cherry MX Black i noen av de norske nettbutikkene. I stedet må du eventuelt gå for den ganske like, men lettere, Cherry MX Red eller den taktile og behagelig Cherry MX Brown.
Selv om tastaturet i seg selg er fint i bruk, er det ting som trekker ned, og som gjør at det er andre tastaturer som er mer aktuelle. Kronglete driverprogramvare og problemer med å få Windows-tasten til å fungere selv etter gjentatte forsøk var det største problemet. En får heller ikke veldig mye for pengene her, og Trigger føles en anelse dyrt. CM Storm Trigger er for så vidt et greit tastaturvalg, men vi holder enn så lenge en knapp på Qpads MK-serie.
Les hele testen av CM Storm Trigger her.
www.corsair.com
Corsair Vengeance K70
Pris: Ca kr 1.200 inkl. mva.Corsair Vengeance K70 er et tastatur som skiller seg fra mengden. Det er ikke spesielt brautende, men har en veldig stilig og avdempet design. Tastene kan se litt ut som om det svever over aluminiumsbasen. Vi liker designen godt, og den gjør det også relativt enkelt å holde tastaturet rent.
Under tastene skjuler det seg Cherry MX Red-brytere. Dette er en lineær bryter med lav motstand. Det vil si at den har samme motstand gjennom hele vandringen fra topp til bunn. Dette er en bryter som er svært populær i spilltastaturer.
Vår erfaring med Cherry MX Red er at bryteren egner seg bedre til spilling enn jobbing. Det er lynraskt, presist og lett å sende kommandoer til spillene dine, men samtidig litt for løst til skriving. Vengeance K70 er også å få kjøpt med andre Cherry MX-brytere.
Siden vi testet Vengeance K70 har tastaturet også kommet i en variant med Cherry MX RGB, en bryter som er veldig lik MX Red i bruk, men som har fargejusterbare lys under hver tast.
Les hele testen av Corsair Vengeance K70 her.
www.logitech.no
Logitech G710+
Pris: Ca kr 1.200 inkl. mva.Logitech G710+ er et av våre absolutte favorittastaturer. I typisk Logitech-stil er byggekvaliteten upåklagelig, samtidig som det ser tøft ut. Logitech har valgt Cherry MX Brown til G710+, en meget behagelig bryter som byr på en herlig kombinasjon og alvor og moro. Her har du et tastatur som er godt egnet både til spill og til jobb.
Bortsett fra brytervalget er dette et ganske typisk spilltastatur. Her har du programmerbare taster, en egen bryter for å deaktive «Windows»-tasten, så slipper du å bli kastet tilbake til Windows-skrivebordet når du spiller, justerbare lys og barsk design.
Cherry MX Brown er i utgangspunktet en relativt stillegående bryter, om du bruker den riktig. Logitech har imidlertid gjort sitt for å få den enda mer stillegående, ved å plassere små gummiringer rundt stammen på hver tast. Skulle du bunne ut tasten vil demperringen hindre alt for tydelige «klakk» fra tastaturet.
Logitech G710+ selges til ganske så varierende priser i norske nettbutikker, men leter du riktig sted kan du finne det til omtrent 1.100 kroner. Da får du mye tastatur for pengene, og G710+ er rimeligere enn flere av tastaturene vi ikke har likt på langt nær like godt.
Les hele testen av Logitech G810+ Mechanical Gaming Keyboard her.
www.logitech.no
Logitech G910 Orion Spark
Pris: Ca kr 1.900 inkl. mva.Mens vi falt mer eller mindre umiddelbart for Logitech G710+, hadde vi større problemer med å bli helt komfortable med storebror Logitech G910 Orion Spark. Et viktig element her er prisen, som ligger faretruende nær 2.000 kroner. Det er ufattelig mye penger for et tastatur.
Logitech G910 Orion Spark har rikelig med ekstrafunksjoner å by på, blant annet programmerbare lys i alle regnbuens farger, og sikkert noen til. Byggekvaliteten er også typisk Logitech, meget god. Det aller meste stemte godt i det vi koblet opp G910.
Da vi først begynte å bruke det ble vi imidlertid en anelse skuffet. Logitech har nemlig valgt en ny type bryter til G910. De har ikke gått for hverken Cherry MX eller Kailh. I stedet har man valgt en, etter sigende, egenutviklet bryter.
Romer G-bryteren er bygd opp på en annen måte enn vi er vant med fra tidligere. Fremfor å ha en stamme i midten og lys-diode over eller under bryteren, er stammen hul med lyset plassert i midten. Det skal ifølge Logitech gi jevnere lys i tastene og gi bryterne bedre holdbarhet. Aktiveringspunktet er også flyttet litt opp, slik at Romer G-bryteren aktiveres allerede ved 1,5 millimeter, mot to millimeter med Cherry MX Red, som er den mest brukte «spillbryteren», og 1,9 millimeter med Razers nye brytere.
Alt høres flott og fint ut, men vår erfaring er at Romer G-bryteren er litt svampete i nedslaget. Det føles litt som en blanding av Cherry MX Red og et membrantastatur. Presisjonen vi er vant med er ikke helt på plass her, og det er jo ikke sånn en vil ha det når en har brukt nesten 2.000 kroner på et tastatur. Hadde prisen vært en god del lavere hadde vi kunne tilgitt mye av det, men det er den altså ikke.
Les hele testen av Logitech G910 Orion Spark her.
www.madcatz.com
Mad Catz S.T.R.I.K.E.te
Pris: Ca kr 1.300 inkl. mva.Mad Catz S.T.R.I.K.E.te er et av de barskere tastaturene vi har testet, men har en design som nok kanskje ikke fenger alle like godt. Noen ganger er det moro med litt høylytt design, for eksempel til spill-pc-en på gutterommet eller hjemmekontoret. Og det leverer S.T.R.I.K.E.te – ikke minst om du går for den røde versjonen.
Gitt at Mad Catz S.T.R.I.K.E.te koster rundt 1.300 kroner, og dermed er alt annet en billig, synes vi det er en anelse skuffende at selskapet her har gått for en kopibryter, fremfor en original Cherry MX Brown, som unektelig er flere hakk bedre. Bryterne er ikke håpløse, og Mad Catz S.T.R.I.K.E.te er for det meste et fint tastatur i bruk, om det nå er til spilling eller skriving. Det er bare at bryterne mangler kvalitetsfølelsen og presisjonen man får med Cherry MX Brown. At noen av tastene knirker som en tørr dørhengsel hjelper heller ikke på helhetsinntrykket.
Vi liker godt ekstrafunksjonene, og hvor latterlig enkelt det er å programmere dem. Her har Mad Catz gjort en god jobb med å gi god funksjonalitet uten at det blir komplisert å bruke den. Det kunne flere tatt lærdom av.
Det er imidlertid ikke nok til å redde Mad Catz Strike.te for vår del. Gitt prisen hadde vi forventet mer. Det er ikke dårlig, det er bare ikke godt nok til å koste rundt 1.300 kroner.
Les hele testen av Mad Catz S.T.R.I.K.E.te her.
www.qpad.se
Qpad MK-50
Pris: Ca kr 650 inkl. mva.Qpad MK-50 er det svenske selskapets rimeligste alternativ. I likhet med andre Qpad-tastaturer er det utstyrt med mekaniske brytere under tastene. Designen er også den samme som for de andre Qpad-tastaturene, men prisen er ganske mye lavere.
Det kommer av at Qpad har droppet alle ekstrafunksjonene. Her må du klare deg uten usb-hub, lys i tastene og programmerbare taster. Dette er rett og slett bare et vanlig, enkelt tastatur med mekaniske taster. Slik sett kan det være et godt startsted om du er lysten på å sjekke ut om et mekaniske tastatur er noe for deg, før du legger ut godt over tusenlappen på noe mer avansert.
Vi testet Qpad MK-50 med Cherry MX Red. Kvalitetsfølelsen er det ingenting å si på, og Qpad MK-50 er et behagelig tastatur i bruk, selv om vi gjerne hadde sett at det var en anelse kraftigere tastemotstand. Siden vi testet tastaturet har Qpad også begynt å tilby det med andre Cherry MX-brytere, MX Brown og MX Blue. Vi hadde nok valgt å gå for MX Brown. Det finnes også en versjon med Kailh Red, men gitt våre erfaringer med Kailh-brytere hadde vi nok stått over det. Ikke er det noe å spare ved å gå for Kailh-versjonen heller. Den er nemlig litt dyrere.
Les hele testen av Qpad MK-50 her.
www.qpad.se
Qpad MK-70
Pris: Ca kr 800 inkl. mva.Qpad MK-70 er egentlig bare en MK-50 med lys i tastene. Her får du et relativt nedstrippet og enkelt tastatur med Cherry MX Red-brytere. For lysene i tastene må du ut med omtrent en hundrelapp ekstra, sammenlignet med MK-50. Samtidig går du glipp av håndleddsstøtte, noe vi ikke er helt komfortable med.
Utover det gjelder det samme som for Qpad MK-50. Det er et behagelig, enkelt og funksjonelt tastatur. Det gjør akkurat det det skal, gir deg god presisjon i en solid pakke, uten å være lesset ned med ekstrafunksjoner.
Les hele testen av Qpad MK-70 her.
www.qpad.se
Qpad MK-80
Pris: Ca kr 1.100 inkl. mva.Qpad MK-80 var det første mekaniske tastaturet vi testet siden IBM- og Cherry-tastaturene vi bruke på 80- og 90-tallet. Fra første tastetrykk flommet nostalgifølelsen over oss. Vårt Qpad MK-80 er utstyrt med Cherry MX Blue, og er fortsatt et av våre absolutte favorittastaturer. Det kan nok ha noe å gjøre med at vi skriver veldig, veldig mye, og at Cherry MX Blue er en fantastisk bryter hvis det er det du i hovedsak bruker tiden din til. Ulempen er så klart at det støyer mye, med taktile, klikkete bryter.
At Qpad MK-80, i likhet med de andre Qpad-tastaturene, også er av det enkle slaget, uten skrikende design og en «million» ekstrafunksjoner liker vi også. Forskjellen fra de to rimeligere modellene er at Qpad MK-80 er utstyrt med gjennomgang for lyd og usb-hub.
Les hele testen av Qpad MK-80 her.
www.qpad.se
Qpad MK-85
Pris: Fra ca kr 1.200 inkl. mva.Qpad MK-85 er enn så lenge toppmodellen fra Qpad. Designen er den samme som for de andre tastaturene, og i likhet med MK-80 har MK-85 usb-hub og gjennomgang for lyd. Det du får ekstra med MK-85 er full N-key rollover via usb, altså at du kan trykke ned alle tastene på tastaturet samtidig og de vil bli registrert riktig. Qpad MK-85 det første mekaniske tastaturet som klarte dette via usb.
En annen forskjell fra de andre MK-tastaturene er at MK-85 også lar deg programmere tastene etter eget ønske. Du har imidlertid ingen ekstra taster å programmere, slik at dette blir gjort ved hjelp av en kombinasjon av en modus-bryter og de vanlige tastene på tastaturet.
Vi testet MK-85 med Cherry MX Red, en bryter vi synes er litt i letteste laget. I dag ser det ut til at det er versjonen med Cherry MX Black, som er en litt tyngre, lineær bryter, er den enkleste å få tak i. Qpad MK-85 er et herlig tastatur, men er du på jakt etter et tastatur med samme funksjonalitet som MK-85, som for eksempel programmerbare taster, kan nok for eksempel Logitech G710+, som koster omtrent det samme, være et bedre valg.
Les hele testen av Qpad MK-85 her.
www.razerzone.com
Razer Blackwidow Chroma
Pris: Fra ca kr 1.400 inkl. mva.Da vi testet Razers 2014-utgave av Blackwidow med Razers «egne» taster var vi ikke direkte fornøyd. Vi var rett og slett skuffet. Da vi skulle teste Chroma-versjonen av Blackwidow var vi klare for å bli skuffet igjen, bare med flere farger enn forrige gang. Overraskende nok uteble skuffelsen.
Tasteresponsen er svært behagelig, og bryterne føles relativt stramme og presise. Vi elsker Cherrys MX Blue-bryter, som med taktil tilbakemelding og et skrivemaskinaktig klikk gjør at vi drømmer oss tilbake til trege IBM-pc-er fra tidlig 80-tall. Og Chromas Kailh-brytere er nesten like gode. Resultatet er at Razer Blackwidow Chroma er herlig som skrivetastatur, og fin-fint til spilling. Til skytespill passer en lineær bryter eller en uten klikk bedre, men vi har ikke hatt problemer med å herje på slagmarken i «Battlefield 4» med Blackwidow Chroma heller.
Selv om lysene aller mest virker som en gimmick, er det ikke fritt for at vi liker dem godt også. Ikke minst er det stilig, og litt nyttig, å kunne lage egne lys og fargeprofiler for de forskjellige spillene våre. Så får det heller være at vi føler oss litt fjortis, der vi sitter og koser oss med å tulle rundt med fargekombinasjoner og blinkende tastaturlys.
Det er altså nesten bare positive ting å si om Razer Blackwidow Chroma, men helt fritt for nedturer er det ikke. Prisen på rundt 1.500 kroner er nemlig vel stiv, og vi savner en håndleddsstøtte. Spesielt føles prisen noe ublu, med tanke på at du her må ta til takke med en noe svakere bryter enn for eksempel Corsairs tastatur med Cherry MX RGB, som koster omtrent det samme, har en god håndleddsstøtte og ser enda litt kulere ut.
Les hele testen av Razer Blackwidow Chroma her.
www.razerzone.com
Razer Blackwidow Ultimate 2014
Pris: Fra ca kr 1.150 inkl. mva.Mens tidligere versjoner av Razer Blackwidow var utstyrt med Cherry MX Blue-brytere, kunngjorde Razer stolt at de hadde byttet brytere i 2014-versjonen av sin gamle slager. Nå hadde selskapet nemlig utviklet en helt egen bryter, Razer Green. Den skulle gjøre mye det samme som MX Blue, bare raskere og bedre, ble vi forklart.
Det Razer ikke snakket stort om, var at det ikke faktisk var en Razer-utviklet bryter, men en bryter utviklet i samarbeid med, og produsert av, det kinesiske selskapet som lager Kailh-bryterne. Ikke helt egenutviklet likevel altså. Nå trenger ikke det å være noe stort problem. En ny vri på ting kan ofte være fint.
Vår erfaring med Blackwidow 2014 viste imidlertid raskt at det var problemer å spore her. Razer Green er mer slarkete og mindre presis, og det uten at Razer har gjort noe med prisen på sitt i overkant dyre Blackwidow-tastatur.
For all del, det ser tøft ut, og det har et navn «kidsa» elsker. Problemet er bare at det er alt for lite tastatur for alt for mye penger. Når du får langt bedre tastaturer med originale og bedre Cherry-brytere fra omtrent halvparten av prisen av et Blackwidow Ultimate, blir det rett og slett bare litt dumt. Og ganske sleipt.
Les hele testen av Razer Blackwidow 2014 her.
www.turtlebeach.com
Turtle Beach Impact 700
Pris: Fra ca kr 1.400 inkl. mva.Det er mye å like med Turtle Beach Impact 700. Det er enkelt og funksjonelt. Tasteresponsen og følelsen er akkurat slik vi liker den. I tillegg er designen enkel og ganske fin. I det hele tatt et flott tastatur både til spill og til jobb – og kanskje spesielt det siste.
Dessverre er det ting som trekker ned. Impact 700 lider litt av den samme «tabben» som Qpad MK-70. Det følger nemlig ikke med noen håndleddsstøtte. Det gjør i alle fall at vi blir litt mer slitne i håndleddene når vi sitter lenge ved pc-en. Spesielt når vi skriver lange tekster, sånn som denne samlesaken.
Et annet problem med Turtle Beach Impact 700 er prisen. For dette er for dyrt. Da vi sjekket Prisjakt fant vi priser fra like i underkant av 1 400 kroner opp til omtrent 1 600 kroner. Det er mye å betale for et så pass enkelt tastatur. Spesielt når vi vet at du kan få Logitech G710+, med samme bryter og flere (smarte) funksjoner, til noen hundrelapper mindre.
Turtle Beach Impact 700 er rett og slett et knalltastatur som priser seg selv litt ut av markedet, og som burde kostet 3-400 kroner mindre.
Les hele testen av Turtle Beach Impact 700 her.