TEST: CM Storm Alcor - Enkel og god optisk

CM Storms lille Alcor er utstyrt med optisk sensor og en snill pris.

Publisert Sist oppdatert

Vi har etter hvert testet et voksent antall spillmus her i PC World. I de aller fleste tilfellene er det snakk om spillmus utstyrt med lasersensor, som har vært det vanligste i mange år nå. En gang i blant dukker det imidlertid opp en og annen spillmus med optisk sensor.

Musa vi har hatt inne til test denne gangen, den relativt lille og lette CM Storm Alcor, er nettopp en slik mus. Fremfor en lynrask og avansert lasersensor, har CM Storm denne gangen valgt å gå for en Avago 3090 optisk sensor. Dette er en sensor vi har erfaring med fra flere spillmus, blant annet CM Storm Spawn, Corsair Raptor M40 og Roccat Savu. Alle er blant de billigste spillmusene du får kjøpt. I alle fall av de som er verdt en vurdering. CM Storm Alcor koster rundt 300 kroner.

Det er altså snakk om en sensor som har vært i bruk en stund. CM Storm Spawn er det over tre år siden vi testet. Det er for så vidt greit, for våre erfaringer med Avago 3090 har så langt for det meste vært positive.

Liten lettvekter

Designmessig er Alcor relativt lik lasermusa CM Storm Mizar, som vi testet tidligere i år. CM Storm Alcor er tilpasset høyrehendte, og er som nevnt ganske liten. Musa er totalt utstyrt med syv knapper, inkludert knappefunksjonen i rullehjulet. Du har så klart vanlig høyre og venstre, i tillegg til to tommelknapper på venstre side. De to siste knappene sitter plassert bak rullehjulet, og er i utgangspunktet ment brukt til å justere dpi-nivået (hastigheten/sensitiviteten) på musa.

Til tross for at den er litt liten, ligger CM Storm Alcor godt i hånda. For de som liker at musa ikke veier for mye, kan vi opplyse om at Alcor kun veier 120 gram, kabel inkludert. Det er lett, og i kombinasjon med glatte og raske museføtter, skled Alcor lett over vår Qpad CT-stoffmatte.

Rask dpi

Som med andre optiske spillmus, er det ganske begrenset hva du kan gjøre med dpi-innstillingene. Du har ingen mulighet til å selv finstille dpi-nivåene, slik vi er vant med fra de fleste laserbaserte spillmusene vi har testet. Her er du begrenset til ett av fire fastsatte dpi-nivåer. Laveste nivå er 800 dpi, med 1 600 og 3 200 dpi som muligheter på vei til toppnivået på 4 000 dpi.

Litt kjekt er det at CM Storm har valgt å bruke den lysende logoen bak på musa til noe nyttig. Den skifter nemlig farge utfra hvilket dpi-nivå du har valgt. Hvit for 800 dpi, rød for 1 600, grønn for 3 200 og blå for 4 000 dpi. Det høres kanskje litt meningsløst ut, men viste seg å være nyttigere enn vi hadde sett for oss.

Ypperlig presisjon

Presisjonsnivået på sensoren er for det meste svært bra, og som tidligere når vi har testet mus med Avago 3090, synes vi bevegelsene er noe jevnere og mykere enn med selv gode lasersensorer. Det er bare så synd det ikke kan kombineres med flere dpi-muligheter, og gjerne i litt mer avanserte mus enn de som vanligvis får optisk sensor.

Vi har brukt CM Storm Alcor til alt fra vanlig surfing og knoting i Windows, til tidvis ganske avansert jobbing i Photoshop. Også har vi så klart brukt den mye til spilling. Som normalt, når vi setter oss ned for å spille på pc-en, har det for det meste gått i skytespill. Det er da også der man gjerne har bruk for en ekstra rask og presis spillmus. Dessverre er ikke CM Storm Alcor veldig rask, men den er i det minste veldig presis. Ofte følte vi at vi ikke helt rakk å snu oss og bevege oss raskt nok i kampens hete.

Mindre egnet til skyting

Som nevnt savner vi også muligheten for å kunne finjustere dpi-nivåene selv. Ikke minst de få gangene vi valgte å hente frem snikskytterrifla i Battlefield, og ikke kom langt nok ned i hastighet til å plukke fiender på lang avstand. Til den slags bruk, altså for de som liker å plage motspillerne med å leke snikskytter, kan nok en god lasermus være en bedre løsning. For snikskyting er våre favoritter Corsair Vengeance M65 eller CM Storm Reaper, som begge er utstyrt med «snikskytterknapp».

Det er for så vidt mulig å gjøre en hardkoding av dpi-nivåene ved å oppdatere fastvaren i musa. Da halverer man i praksis alle de opprinnelige hastighetene. Laveste nivå blir 400 dpi, mens høyeste blir 2 000 dpi. Det er jo kjekt med lavere dpi, men samtidig taper man topphastighet – og den er allerede litt i laveste laget i en del sammenhenger.

Konklusjon

De aller fleste spillmus er i dag utstyrt med til dels latterlig raske og avanserte lasersensorer. Det har sine fordeler, blant annet ved at du selv kan finjustere dpi-nivåer, eller programmere en av de ørtifjørten knappene akkurat slik du selv vil.

Så er ikke tilfelle med CM Storm Alcor, som er en relativt enkel spillmus, men noen ganger kan det være greit også. For det er flere ting å like med den enkle og rimelige Alcor. Designen er behagelig, og musa ligger godt i hånda. Mange vil nok også like den svært lave vekten. Den velprøvde, optiske Avago 3090-sensoren er også for det meste svært grei å ha med å gjøre, med svært god presisjon og jevne bevegelser.

Om det er ting å like, er det også ting vi ikke er like fornøyd med. Ting som gjør Alcor mindre egnet til vår spilling enn en god lasermus. Vår erfaring er nemlig at optisk ikke egner seg like godt til alle spillsjangere, og kanskje spesielt ikke til skytespill. Til den slags spill blir Alcor litt for treg og byr på litt for få innstillingsmuligheter, og en god lasermus er å foretrekke. For de som foretrekker litt roligere spill, kan Alcor derimot være et godt, og rimelig valg. Og skulle de vise seg at den ikke passer din bruk, har du ikke tapt alt for mange kroner på å prøve den ut.