TEST: RollerMouse Re:d - Forbedret etter alle kunstens regler
Nye RollerMouse gjør det meste riktig.
Stadig flere får behov for mer ergonomisk riktige løsninger på jobben, være seg det er bedre stol og skrivebord, eller tilbehør til pc-en. For å forebygge, og i noen tilfeller lindre, plager og smerter som kan oppstå når man driver med repetitiv bruk av vanlig datamus, kan det være lurt å få arbeidsgiver til å investere i både muserstatter og en godt tastatur.
Vi har tidligere testet flere varianter av RollerMouse, og andre tilsvarende løsninger. I løpet av årene har det kommet stadig bedre løsninger, og med RollerMouse Free 2, som vi testet for et par år siden, begynte det meste å stemme. Nå har vi hatt RollerMouse Re:d inne til test, og de få ankepunktene vi hadde forrige gang er forsvunnet som dugg for solen - bortsett fra relativt stiv pris, så klart.
RollerMouse Re:d tar med seg de elementene vi likte forrige gang, men gjør det bedre og mer presist enn tidligere. Og det i en pakke med langt stiligere design. RollerMouse Re:d er laget aluminium og plast, og ser barskere og lekrere ut enn tidligere varianter. Vår testmodell var utstyrt med en standard håndleddsstøtte med myk overflate. Om ønskelig kan du fjerne denne støtten, men bortsett fra at det ser bedre ut, kan vi ikke se noe godt argument for det.
Nye sensorer og forbedret presisjon
Det har skjedd ganske mye innvendig siden RollerMouse Free 2. En ny sensor, kalt 7SENSES, er nå bygd inn i selve rullestaven. Det gir bedre presisjon, og skal også beskytte bedre mot støv og møkk. Kombinasjonen av rullestav med knudrete gummi og den nye, mer presise sensoren, gjør at RollerMouse Re:d føles bedre i bruk.
Som forrige gang er det også nå mulighet for å justere pekerhastigheten, slik at du kan tilpasse den bedre din bruk. Denne gangen kan du justere fra 800 til 2 400 dpi, noe som gir mulighet for både høy presisjon og høy hastighet hastighet.
Ved siden av å kunne justere hastighet, kan du også justere klikkmotstanden i rullestaven. Vi valgte å justere denne noe opp fra standardnivå, som rett og slett ble i slappeste laget for vår del. Med standardinnstillingen ble det vel mange feilklikk, men de løste seg ved å justere noe opp. Om ønskelig kan du også deaktivere museknappfunksjonen i rullestaven, samt justere klikklyden om du synes den er i høyeste laget.
Kjekke snarveier
Nedenfor rullestaven er det plassert en samling knapper og et rullehjul. Her har du knapper for høyre- og venstreklikk, en kjekk knapp for dobbeltklikk, og to vel så kjekke knapper for å kopiere og lime inn. Knappene ligger fint plassert, slik at du lett når dem med tomlene.
Selv om de aller meste har blitt langt bedre enn tidligere, er det fortsatt et problem som plager oss litt med RollerMouse Re:d, og for så vidt alle tilsvarende løsninger. Det er nemlig slik at du må ta til takke med et "uergonomisk" tastatur om du ønsker å benytte deg av en slik muserstatter. For at det skal fungere optimalt trenger du et tastatur som er rett i front, og som ikke har innebygd håndleddsstøtte. Dermed må du velge om du vil bruke et ergonomisk tastatur, eller om du vil ha en ergonomisk pekeenhet.
Konklusjon
Det er heldigvis ikke alle som har et umiddelbart behov for et produkt som RollerMouse Re:d, men skal vi tro ekspertene er det stadig flere som gjør det. Utvalget av ergonomiske pekeenheter er naturlig nok noe mindre enn for vanlige mus, men det tar seg stadig opp, med nye og interessante løsninge.
Vi har tidligere vært godt fornøyd med RollerMouse, og med nye Re:d er det egentlig fint lite å klage på. Faktisk kommer vi ikke på noe her vi sitter. Alt har blitt hakket bedre, og vi har fått noen nye og kjekke funksjoner. At designen også har blitt strammere og stiligere liker vi også.
Prisen er naturlig nok relativt høy, som for ergonomiske produkter flest. Rundt 2 500 kroner er imidlertid billigere enn å ha ansatte gående sykmeldt som følger av belastningsskader. Når RollerMouse Re:d i tillegg er den soleklart beste muserstatteren vi har prøvd, er det liten grunn til å velge noe annet.