TEST: Corsair Flash Voyager GT 128GB - 128 gigabyte på pinne

Corsair tilbyr nå sin Voyager GT i 128 gigabyte-versjon.

Publisert Sist oppdatert

128 gigabyte vil for mange være nok til å samle alt de har av data, både av digitale biler, musikk og dokumenter. Med andre ord kan en 128 gigabyte minnepinne være nok for mange til å lett frakte med seg alle dataene de eier - eller i hvert fall alle data som er viktige.

Stor...

Det finnes større usb-minnepinner. Blant annet Kingston har en 256 gigabyte-modell på det norske markedet. En prislapp på nesten 6 000 kroner gjør imidlertid så store usb-minnepinner lite aktuell foreløpig. Strengt tatt vil nok også Corsair med sin pris sette begrensninger - 128 gigabyte-modellen koster cirka 3 000 kroner. Man stiller kanskje spørsmål med prisen i henhold til hva en superrask SSD med samme kapasitet koster - på en SSD har man ikke den samme begrensningen i plassen og kan bruke flere brikker med lavere kapasitet, som det er relativt stor tilgang til. Etter hvert som flere produsenter får forbedret produksjonsteknologi for flashminne vil naturligvis også størrelsen på minnepinner kunne gå ned.

Flash Voyager GT 128GB er også den største minnepinnen vi har testet rent fysisk. Målene er 10 x 3,9 x 1,7 cm. Fortsatt er den liten nok til at det ikke er noe problem å ha den i bukselommen, men det blir ikke noe du går med til daglig. Den blir også for står til å ha på nøkkelknippet. Et videre problem med størrelsen er at bredden blir såpass stor at den kan dekke til porter som er ved siden av usb-porten. Dette problemet kan løses gjennom å bruke den medfølgende kabelen.

Litt av årsaken til størrelsen ligger i at Corsair også har valgt å gjøre minnepinnen mer robust gjennom å kle den med beskyttende gummi.

 

Ytelsen

Vi har ikke testet andre usb-minnepinner på 128 gigabyte. Vi kan for eksempel se spesifikasjonene for Kingstons 128 gigabyte-modell. Kingston oppgir maksimal lesehastighet til 20 megabyte i sekundet og maksimal skrivehastighet på 10 megabyte i sekundet. Corsair bruker GT-betegnelsen på minnepinner der ytelse er satt i fokus. Ser vi tilbake på Flash Voyager i 64 gigabyte-versjon fikk vi på overføring av større filer ikke mer enn 20 megabyte per sekund i lesehastighet og skrivehastighet på i overkant av 5 megabyte i sekundet.

Og det blir her Flash Voyager GT 128GB imponerer. Corsair har valgt å benytte raskere flashminne og i praksis har vi lesehastighet på cirka 30 megabyte i sekundet og skrivehastighet på litt under 25 megabyte i sekundet. Som for andre minnepinner går ytelsen betydelig ned hvis det er veldig små filer som skal skrives. I tilfeller der man måtte ha store mengder filer på noen få eller noen få titalls kilobyte vil skriveytelsen gå ned til under 1 megabyte i sekundet. For de fleste tror vi ikke det er noe direkte praktisk problem -- hvor ofte er det du overfører hundrevis, eller tusenvis, av små filer? Såklart, skal man bruke minnepinnen til å sikkerhetskopiere hele harddisken vil det merkes, men vi tror ikke det for de fleste er et spesielt aktuelt bruksområde.

Konklusjon

Corsair Flash Voyager GT er med sin høye kapasitet svært praktisk. Ser man på vekten vil den være i underkant av halvparten som en ekstern 2,5-tommers harddisk. Videre vil den rent størrelsesmessig, hvis man regner volumet, også være under en tredjedel så stor som en vanlig mobil ekstern harddisk. Forskjellen til en 1,8-tommers ekstern harddisk blir imidlertid mindre. Strengt tatt ser vi ikke på størrelsen som noe direkte problem med enheten.

Ytelsen er også god. Det er store forskjeller mellom minnepinnene på markedet i ytelse og med høyere kapasitet er det mer aktuelt at det er større datamangden som i slengen skal overføres fra og til minnepinnen, eller brukes direkte fra minnepinnen. Ytelsesmessig blir Flash Voyager GT meget god. Ytelsen på store filer blir også omtrent i samsvar med det Corsair selv spesifiserer.

Problemet blir i hovedsak prisen. Cirka 3 000 kroner må man ut med. Det er ikke så langt unna fire ganger så mye som for en vanlig ekstern 2,5-tommers harddisk på 500 gigabyte. På en del områder blir naturligvis en minnepinne mer praktisk, men før man blar opp såpass mye penger bør man kanskje gjøre seg en vurdering på hvor stor usb-minnepinne man egentlig trenger, samt om det eventuelt ikke kan være greit å kjøpe noe mindre nå, og heller satse på en større når prisene blir lavere. Andre aktører har også 128 gigabyte-modeller, og prisen blir omtrent den samme - og ytelsen gjerne lavere.

LES OGSÅ:

USB 3.0-harddisk fra Freecom