TEST: Corsair Carbide 500R - Rimelig entusiastkabinett?
Med god avkjøling rettes Carbide 500R mot kraftige pc-er.
Fra en litt sped start har Corsair etter hvert tre forskjellige serierer av pc-kabinetter, der hver serie har flere modeller. Carbide-serien har noen av de rimeligere modellene. Modellen vi har testet, 500R, er ikke av de aller rimeligste.
Prislappen er på rett over 800 kroner, og kabinettet har en design som retter seg mot dem som ønsker å bygge en avansert pc. Kabinettet kan leveres i hvitt eller sort.
God plass
Kabinettet har plass til standard ATX-hovedkort, samt også mindre hovedkort i formfaktorer som microATX og mini-ITX. Det er fire 5,25"-brønner og seks 3,5"-braketter. I 3,5"-brakettene kan man også montere harddisker og SSD-er med 2,5"-formfaktor.
Det følger med tre 12 cm vifter - to i front og en bak. Det er i toppen plass til to 14 cm vifter, men plassen her er mest aktuell for montering av radiator for vannkjøling. Under vår testing av kabinettet benyttet vi de to viftene i front som ble levert med, mens den bak ble tatt bort for å gi plass til prosessorkjøleren.
Det er også en 20 cm-vifte i sidedøren. Denne mest aktuell å bruke for dem som kjører med flere kraftige grafikkort. I front av kabinettet finner man vifteregualtor med tre trinn. Viftene som følger med er i utgangspunktet kurant støynivåmessig, og med mindre man ikke bygger en pc-konfigurasjon som har veldig store krav til avkjøling kan nok laveste viftehastighet gjøre jobben.
For viftene i front og under strømforsyningen er det støvfilter.
Det er god plass til lange grafikkort. Den øverste delen av 3,5"-brønnene kan også monteres bort for å gi plass til ekstremt lange grafikkort.
Vi ser imidlertid at disse brønnene sitter litt lavt - grafikkortet vil på en del hovedkort kunne komme høyere enn brønnene. En løsning i noen tilfeller vil være å montere grafikkortet i en kortplass lengre ned, men på en del hovedkort vil PCI Express-kortplassene lengre ned kunne tilby dårligere båndbredde til grafikkortet.
De aller fleste grafikkortene skal uansett kunne benyttes uten å fjerne 3,5"-brønnene. Det er uten å fjerne brønnene plass til et grafikkort på cirka 33 cm.
LES OGSÅ:
Det er flere hull for å føre kabler bak platen hovedkortet er montert på. Dette er praktisk om man ønsker å holde pc-en ryddig, og gjør det lettere å komme til.
Sidedekselet bak hovedkortet er også designet slik at det er god plass til kabler. Spesielt om man har en modulær strømforsyning, altså med avtagbare kabler, vil man kunne sette opp pc-en svært ryddig.
Frontpanelet har i tillegg til viftereguleringen også en knapp for å slå av lysene i kabinettet, samt to USB 3.0-porter, Firewire-port, hodetelefonutgang og mikrofoninngang.
Det følger med en adapter for å koble USB 3.0-portene til USB 2.0-kontakt på hovedkortet hvis man ikke har USB 3.0-støtte.
Rent utseendemessig liker vi kabinettet. Corsair har tildels et litt konservativt design. Det er stilrent og vi liker det. En del andre kabinett i dette segmentet er for tiden "veldig skrikende" i henhold til designdetaljer og bruken av lys.
LES OGSÅ:
I praksis
Vi bygde opp en pc basert på Intels X79-plattform i pc-en - med X79-hovedkort fra Asrock og bruk av Intels egen væskebaserte kjøler, samt et Radeon HD 6870-grafikkort. Byggeprosessen i seg selv gikk veldig greit.
Konfigurasjonen er nok ikke den som setter de termiske egenskapene mest på prøve. Selv med den konfigurasjonen vi hadde kunne vi nok uten problemer også ha deaktivert en av de to viftene i front. Man får her tildels mye "naturlig ventilasjon" gjennom bruken av gitter på kabinettet.
Når det gjelder byggingen skal man være obs på at kabinettet har strømforsyningen i bunn. Det er etter hvert vanlig, men har man en strømforsyning som er litt eldre, er det ofte at ATX12V/EPS-ledningen er for kort når den skal strekkes over hele hovedkortet og opp på oversiden av prosessoren for å kobles til kontakten der. Ekstra lang må den være hvis man skal kunne legge den på baksiden av platen hovedkortet er montert på, slik at den skal komme minst mulig i veien. Flere forhandlere selger forlengere for denne ledningen.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Corsair 500R er et enkelt kabinett å bygge i, og man kan relativt enkelt få lagt kabler på en ryddig måte. Det er god plass for ekspansjon og sett over ett et praktisk design.
Det generelle kvalitetsinntrykket er ok, men vi opplevde blant annet at noen fester knakk da vi skulle ta av frontdekselet. En fot knakk også uten at vi helt vet hvordan det skjedde. Kanskje vi bare har vært litt uheldig, men det trekker litt ned på kvalitetsinntrykket - som ellers er bra. Naturligvis må man her se det hele opp i mot prisen også.
Det er et relativt åpent kabinett - rettet mot de som vil prioritere termiske egenskaper fremfor lavt støynivå. Hvordan støynivået er i praksis er avhengig av komponentene man velger å benytte, men det er ikke gjort spesielle tiltak for redusert støynivå annet enn at de to viftene som er i front er koblet til en vifteregulator. For dem som ønsker å bruke vannkjøling er kabinettet forberedt for det, blant annet med plass til radiator i topp av kabinettet.
Det er mange kabinetter i dette segmentet - en del har vi erfaring med. For dem som ønsker å bygge en stillegående pc, på bekostning av termiske egenskaper, kan for eksempel Fractal Design sin Define-serie være et bedre valg.
Så lenge man ikke skal ha en ekstrem pc-konfigurasjon og drive med overklokking, er nok de termiske egenskapene her også mer enn gode nok. Cooler Masters Advance 690 II er et litt rimeligere kabinett som også kan være et godt alternativ. Litt avhengig av hva man prioriterer, kan også Corsair Carbide 500R være et godt valg.
Corsair leverer også mindre kabinetter i Carbide-serien.
LES OGSÅ: