TEST: Corsair Force GS: Mer SSD-kraft

Corsair Force GS er like rask som flere av våre favoritt-SSD-er.

Publisert Sist oppdatert

Corsair er en SSD-leverandør som har basert seg på kontrollerteknologi fra et bredt spekter av aktører de tre siste årene – Marvell, Samsung, Indilinx og LSI Sandforce. I tillegg har selskapet annonsert SSD-er basert på kontrollere fra LAMD som skal være leveringsklare om ikke lenge.

Modellserien Force GS er, som navnet antyder, basert på teknologi fra LSI Sandforce. Dette i likhet med de andre SSD-ene i Force-serien. Her er det SF-2281-kontrolleren som benyttes – samme kontroller som Force 3 og Force GT, samt en rekke andre SSD-er på markedet.

Minnet

Forskjeller i minneteknologien som benyttes gir tildels store ytelsesforskjeller mellom SSD-ene basert på samme kontroller.

Force GS benytter såkalt Toggle Mode NAND-minne, som vi også har sett i Sandforce-baserte modeller som Intel SSD 520, Kingston KC100, Kingston HyperX og noen andre. Corsair benytter 24nm minnebrikker fra Sandisk.

Et interessant element med Force GS er kapasitetsalternativene. Her finnes ingen modell på 120 gigabyte – 180 er minste, og videre kan man velge mellom 180, 240, 360 og 480 gigabyte.

Modellen vi fikk til test har kapasitet på 240 gigabyte. Teknisk sett er kapasiteten 256 gigabyte, men SSD-en setter av den resterende kapasiteten til belastningsbalansering.

Corsair oppgir at minnet skal støtte i hvert fall 3000 skrive/slette-sykluser. Dette er det samme som for eksempel Kingston HyperX 3K, men lavere enn Intel SSD 520, Kingston KC100, Patriot Wildfire, Corsair Performance Pro og Plextor M2/M3-serien. Disse er spesifisert til 5000 sykluser og har gjerne noe høyere pris.

Med det sagt, man skal ha et svært spesielt bruksmønster for at dette i praksis skal kunne bli noe problem. En rekke andre populære SSD-er på markedet er også spesifisert til 3000 sykluser. Vi ser ikke noe problem med å anbefale SSD-er oppgitt med 3000 sykluser – i noen tilfeller har man imidlertid sett at tilsvarende SSD-er med 5000 sykluser ikke nødvendigvis har kostet noe ekstra.

Det kan nevnes at Sandforce-baserte SSD-er normalt sett fungerer godt på Mac-er også. Vi har ikke testet Force GS på Mac, men sett i henhold til tidligere erfaringer er gjerne Sandforce-baserte SSD-er gjerne å anbefale framfor en del andre alternativer til Mac.