TEST: Mekaniske tastaturer - Toppmoderne med gammeldags innmat

Nå er de heteste tastaturene basert på gammeldags teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Det er nok mange som husker tilbake til 80- og 90-tallet, og hvordan pc-ene både så ut og oppførte seg den gangen. En del husker nok også tiden før datamusas inntreden, og tiden da tastaturene hørtes ut omtrent som skrivemaskiner. Den gang tastaturene hadde mekaniske følere og klikk som gjallet i veggene.

Siden den gang har mye endret seg. Pc-ene er uendelig mye raskere, mer stillegående og langt mer allsidige. Også tastaturene har blitt stadig mer lydløse i bruk, men i samme slengen har de mistet mye av presisjonen og den gode følelsen av skikkelige tastetrykk. Fra mekaniske brytere og litt skrivemaskinaktig følelse på tastene, har produsentene flyttet videre til membranbaserte tastaturer. Her hviler tastene på en gummiplate som kommer i kontakt med et kretskort når du trykker ned tastene. Det fungerer helt greit og er relativt lydløst, men responsen blir fort litt svampete og upresis – noe man merker veldig godt etter å ha prøvd et skikkelig mekanisk tastatur.

I det siste har spesielt spillutstyrsprodusentene gått tilbake i tid, og hentet frem de mekaniske bryterne. Fremfor en myk gummiplate og et felles kretskort for alle tastene, har de mekaniske tastaturene en liten bryter under hver eneste tast. Det finnes flere produsenter av mekaniske brytere, og hver av dem har gjerne flere forskjellige modeller med forskjellige egenskaper. De mest utbredte er Cherrys mekaniske brytere, et navn mange nok vil huske fra de fantastiske Cherry-tastaturene som var populære for en 20-års tid siden.

Selskapet lager fortsatt tastaturer, men i hovedsak til bruk i industrien eller i butikkløsninger. Samtidig leverer de mekaniske brytere til andre tastaturprodusenter. Det er fire typer brytere som er populære, MX Red, Blue, Brown og Black. Hvilke brytere produsentene velger å benytte seg av kommer an på hvilken type tastefølelse de er ute etter, samt hvor mye penger de vil legge i bryterne.

Blue = bråk

Tidligere har vi testet Qpads MK-80, et tastatur som var utstyrt med MX blue. Dette er en bryter som lager et markant klikk i det du kommer omtrent halvveis i tastevandringen, og som lar deg høre at du kan flytte deg videre til neste tast. Dette er en type bryter som er relativt lite utbredt i spilltastaturer. Den er aller best egnet for dem som skriver mye og raskt, og med sine MX Blue-brytere har MK-80 blitt undertegnedes absolutte favoritt når det skal skrives lange artikler – samtidig som det også fungerer glimrende til spilling. Tastaturer med MX Blue er ikke å anbefale i åpne kontorlandskap – med mindre du er ute etter å plage kollegene dine.

Tastaturene vi har testet denne gangen, to fra Qpad og ett fra Corsair, er alle utstyrt med Cherry MX Red-brytere. Dette er en litt annerledes bryter. Det er blant annet ikke et tydelig klikk i det du trykker tasten ned. Her er det heller fokusert på en middels kraftig motstand som øker desto lenger ned i tastetrykket du kommer, slik at du merker godt når tasten er på vei ned mot bunnen av vandringene, som er på totalt fire millimeter. Tasten aktiveres på to millimeter. De røde bryterne er også noe lettere enn de blå. Tyngst av dem alle er de sorte. Selv om man ikke har det tydelige klikket, er ikke MX Red-brytere lydløse. De er kanskje mindre støyende enn MX Blue, men samtidig må du regne med noe mer lyd enn med et godt membrantastatur. Vi er imidlertid ikke i tvil om at det er verdt det. Så mye bedre er nemlig mekaniske taster.

En del vil nok reagere på prisene på mekaniske tastaturer, som fort kan være opp mot det dobbelte av tilsvarende membrantastaturer. Da kan det være greit å vite at de mekaniske bryterne i tasten oppgis å ha langt bedre levetid enn membrantastaturer, i Cherry-bryternes tilfelle skal hver bryter tåle minst 50 millioner tasteslag.

Ettersom alle de tre tastaturene er utstyrt med den samme typen bryter, er de relativt like i bruk, og det blir vel så mye andre elementer som teller inn på hvor godt de er egnet for forskjellige typer bruk.

Corsair Vengeance K90

www.corsair.com

Corsair Vengeance K90

Pris: Fra ca kr 1 000 inkl. mva.
Pluss: Avanserte ekstra funksjoner. Egne programmerbare taster. Behagelig i bruk. Stilig design.Minus: Tastene kunne vært litt strammere.Internett: www.corsair.com

Da vi testet Corsairs første forsøk på en inntreden på spillmarkedet, et spillhodesett, for rundt 1,5 år siden, hadde vi våre mistanker om at dette ville bli et nytt satsingsområde for firmaet som allerede leverer nesten alt du trenger til pc-en din. Siden den gang har Corsair kommet med flere hodesett og høyttalere, og nå sist: mus og tastaturer.

Vi har tatt en titt på Corsair K90, et av to nye tastaturer. Dette er en modell tiltenkt de som foretrekker å bruke tiden sin til å styre hærer i strategispill, eller slakte ned drager og andre fantasiskapninger i rollespill. En noe enklere modell kalt K60 er også å få kjøpt. Den eneste virkelige forskjellen mellom de to er at K90 er utstyrt med 18 programmerbare taster til venstre for hovedflaten. Disse kan programmeres enten i driverne, eller via en opptaksknapp på tastaturet. Du kan videre fordele på tre grupper, for totalt 54 programmerte tastekombinasjoner. Dette er en løsning vi har sett fra flere produsenter tidligere, og som spesielt Logitech har brukt mye.

Corsair har valgt et relativt originalt designspråk under utviklingen av det nye spilltilbehøret, blant annet med utstrakt bruk av aluminium. Spesielt tastaturene skiller seg ut fra det vi er vant med å se fra andre produsenter. Fremfor å senke tastene ned i tastaturet, er K90 laget slik at tastene «svever» oppe på tastaturet. Under tastene er det en frest aluminiumsflate. Det er selvsagt blått lys bak tastene. Lysene kan justeres over flere nivåer, eller slås helt av.

En annen forskjell mellom de to Corsair-tastaturene er at K90 kommer med en håndleddsstøtte som plasseres foran tastaturet. Det er også mulig å justere høyden ved hjelp av føtter bak på tastaturet. Om det nå er til spilling eller skriving av lange artikler, er tastaturet behagelig i bruk.

Som nevnt har vi i snart et år hatt Qpad MK-80 som hovedtastatur, et tilsynelatende meget enkelt tastatur med ytterst få finesser utover de mekaniske bryterne.

Avanserte funksjoner

Corsair K90 er langt mer avansert, og mange vil nok også sette pris på den noe glattere og lettere tastingen MX Red-bryterne byr på. Vi opplevde imidlertid de røde bryterne som litt myke, og det er lettere å plutselig trykke ned en tast uten å egentlig ville det. Når man spiller har man gjerne fem fingre hvilende på tastene til en hver tid, og vi har opplevd at spillfiguren vår plutselig har beveget seg i en av retningene, rett og slett for de vi har latt fingeren hvile litt for tungt. Dette er for så vidt en vanesak, og noe vi klarte å venne oss av med i løpet av noen dager.

Tastevandringen er passe lang, og motstanden er god. Vi kunne kanskje ønsket oss en noe tyngre tast, nettopp for å unngå ufrivillige tastetrykk. Følelsen i tastene blir litt som en glattere, mer presis og mer behagelig variant av et virkelig godt membrantastatur. Corsair K90 støtter 20 samtidige tastetrykk, eller alle fingre og tær på en og samme gang.

Qpad MK-50

www.qpad.se

Qpad MK-50

Pris: Ca kr 600 inkl. mva.
Pluss: Prisen. Behagelig i bruk. Stilren design. PS2 og usb.Minus: Mangler ekstra tilkoblinger. Hadde gjort seg enda bedre med MX Blue.Internett: www.qpad.se

Med de to nye tastaturene gir Qpad deg nå tre modeller å velge i. Den enkleste modellen er MK-50, som har mye til felles med MK-80. En viktig forskjell på de to er bryterne. Designmessig er det tre tastaturene nær sagt identiske, med unntak av noen av tastene.

Vi liker designen, som er veldig enkel. Det minner om et godt, gammeldags tastatur. Her er det ingen fancy ekstrataster. De få ekstrafunksjonene som er, ligger plassert på de seks første F-tastene. Har kan du justere lydnivå, samt styre enkle avspillingsfunksjoner. Qpad MK-50 er ikke utstyrt med bakbelyste taster, noe som nok bidrar til å holde prisen nede. På selskapets andre mekaniske tastaturer er det en liten led-lampe bak hver tast, og det er neppe gratis.

Her har du heller ingen programmeringsfunksjoner for tastene. Dette er enkelt å greit bare å koble til og sette i gang å bruke. MK-50 kobles enten til via PS2 eller usb. Ved tilkobling via PS2 får man full N-key rollover, som betyr at tastaturet klarer å skille mellom hvilke taster som er trykket ned, uavhengig om det er fire samtidige taster, 50 taster eller alle på tastaturet. I vanlig bruk er ikke det et fryktelig viktig element, men i en del spill hvor man er avhengig av avanserte tastekombinasjoner kan man ofte komme til kort med et vanlig usb-tastatur, som ikke tillater på langt nær like mange samtidig tastetrykk. Velger du å koble til via usb vil du måtte ta til takke med færre samtidige taster enn via PS2.

Til tross for at Qpad har benyttet de samme MX Red-bryterne som Corsair, er tastefølelsen noe annerledes. Tastene føles en anelse lettere, og det er også en noe mer klikkelyd fra selve tastaturet. Det er fortsatt ikke noe klikk fra selve bryteren, men heller i den du trykker tasten i bunn. Presisjonen er meget god, med en behagelig tastevandring og motstand – selv om vi gjerne hadde sett at den var en anelse tyngre.

I esken sammen med MK-50 følger det en håndleddsstøtte som kan monteres i front av tastaturet. Med tanke på at tastaturet har en relativt høy og rett kan i front, anbefaler vi på det varmeste å bruke denne. Med håndleddsstøtten på plass er MK-50 behagelig i bruk. Det følger også med fire oransje taster og et lite verktøy for å løsne taster. Disse fire tastene er ment å erstatte W, A, S og D når du spiller. Det ser kanskje litt tøffere ut, men noen stor praktisk betydning har det ikke. De fleste vet nok uansett godt hvor de fire tastene er plassert, og ser sjelden ned på tastaturet i kampens hete.

Qpad MK-50 er et behagelig tastatur i bruk, selv om vi gjerne hadde sett at det var en anelse kraftigere tastemotstand. At man har sløyfet en del ekstrafunksjoner, som bakbelyste taster kan vi fint leve med, gitt at det senker prisen relativt betraktelig.

Tastaturet koster fra rett rundt 600 kroner, så vidt over halve prisen av toppmodellen MK-85, og rundt 400 kroner mindre enn MK-80. Dermed er det et relativt rimelig første steg inn i de mekaniske tastaturenes verden, og et steg som er vel verdt det – gitt at du kan klare deg uten programmerbare taster og baklys. Du får heller ikke usb-hub eller viderekobling for lyd rett i tastaturet, noe de to andre modellene har. Selv om vi foretrekker MK-80s blå brytere, er MK-50s røde brytere og enkle design langt bedre enn selv gode membrantastaturer. Og altså til en snill pris.

Qpad MK-85

www.qpad.se

Qpad MK-85

Pris: Fra ca kr 1 200 inkl. mva.
Pluss: Avanserte ekstrafunksjoner. God tastemotstand. Stilren design. Full N-key rollover via usb.Minus: Ikke egne programmerbare taster. Prisen.Internett: www.qpad.se

Dette er Qpads nye toppmodell, og byr på en rekke ekstrafunksjoner de to andre tastaturene fra selskapet mangler. Designen er den samme, enkle som på de to andre tastaturene. Vi liker det, og får en litt nostalgisk følelse. Dette er tastaturer som tastaturer skal være. Uten ørtifjørten ekstrataster foran, bak og på sidene – selv om det for så vidt også kan ha sine fordeler for en del typer bruk.

Qpad MK-85 benytter seg av de samme røde bryterne som de to andre tastaturene i testen, men uvisst av hvilken grunn føles tastemotstanden noe tyngre her enn med MK-50 – mer slik vi liker den. Det gir i samme slengen en anelse mer støy, men ikke mye mer enn et normalt, godt membrantastatur.

Prisen er nesten det dobbelte av minstemann. For de ekstra hundrelappene får man en rekke forbedringen. Den mest synlige, men kanskje minst viktige, er bakbelyste taster. Mens MK-80 hadde blått lys og blå brytere under tastene, har MK-85 rødt lys og røde brytere. Lyset kan justeres i styrke, settes til å pulsere, eller slås helt av.

Viktigere er det at Qpad har klart å gi MK-85 full N-key rollover via usb, visstnok som det første tastaturet i verden. Dermed trenger man ikke bekymre seg over å måtte koble det til en pc med PS2-port, en tilkobling som blir stadig mindre vanlig – og som ikke har vært på bærbare pc-er på årevis. Det betyr at du kan trykke ned opptil alle tastene samtidige, og pc-en vil fortsatt forstå hvilke taster du trykker på – alle.

Annerledes fra de to andre modellene er også at MK-85 er utstyrt med programmerbare taster. Det er imidlertid gjort litt annerledes enn på de fleste andre spilltastaturer. Det er nemlig ingen ekstra taster her. I stedet kan du programmere de vanlige tastene til å ha nye funksjoner. Du kan fordele de programmerte funksjonene i forskjellige grupper, for eksempel til forskjellige spill eller programmer. Tastekombinasjonene programmerer du i den medfølgende programvaren. Du har også de samme lyd- og avspillingsfunksjonene som på MK-50 og MK-80.

Hvorvidt Qpad MK-85 er et aktuelt valg for deg, kommer litt an på hva du bruker pc-en til – og da spesielt hvilke spill du fordriver tiden med. Det kommer også litt an på hva slags brytere du foretrekker. Spiller du mest skytespill og tilsvarende, er nok ikke MK-85 helt for deg. Dette er tastaturet for de som liker å programmere alskens makrofunksjoner til bruk i spill eller programmer. Qpad MK-85 er utstyrt med 2-porters usb-hub og viderekobling av lyd fra lydkortet i pc-en.

Vårt valg

Selv om det tre tastaturene vi har testet i denne omgang er utstyrt med den samme typen mekaniske brytere, er det til dels store forskjeller i funksjonalitet. Det er også noen forskjeller i tastefølelsen, om enn ikke veldig stor. Hvilket av de tre tastaurene du bør velge kommer veldig an på hva du planlegger å bruke det til, og selvsagt hvor mye penger du er villig til å legge i et tastatur.

Mange velger billigste mulige alternativ når de kjøper tastatur, eller de tar til takke med det som følger med pc-en. Med tanke på hvor viktig tastaturet er, og hvor mye det brukes, kan det være vel verdt å legge noen ekstra kroner i en litt skikkelig løsning. Spesielt om du skriver mye, som vi gjør, er et godt tastatur viktig. Man kan bli både raskere og mer presis i skrivingen med et skikkelig tastatur, og det blir ikke stort med skikkelig enn med mekaniske taster.

Om du er av typen som ikke nødvendigvis spiller mye, og som ikke er avhengig av alskens ekstrafunksjoner på tastaturet, er MK-50 er godt valg. Det er enkelt, men behagelig i bruk. Det er også godt egnet for de som skriver mye på pc-en, selv om vi nok synes Qpad MK-80 med MX Blue-brytere er enda bedre egnet for skriving av sidevis med tekst. MK-50 er noe billigere og støyer langt mindre, og kan sånn sett være et godt og rimelig alternativ på kontoret eller i åpent landskap på jobben. Så kan man heller ha et støyende MK-80 på hjemmekontoret.

Da er kampen litt tettere mellom Corsair K90 og Qpad MK-85, som begge frir til dem som liker å bruke tiden på spill som gir god nytte av ekstra taster og muligheter for å programmere tastekombinasjoner. Begge de to tastaturene byr på dette, men på forskjellige måter. Vi foretrekker Corsairs løsning med ekstra taster på venstre side tasteflaten – likt den man finner på mange andre spilltastaturer. I bruk er de to ellers relativt like, med det virket som om tastene på MK-85 var noe strammere og tyngre. Begge er gode tastaturer både til spill og skriving. Tar man prisen med i beregningen ender vi opp med å anbefale Corsair K90, som er noen hundrelapper billigere og gir enklere tilgang til ekstrafunksjonene. Så får det helle være at det ikke takler fullt like mange samtidige tastetrykk. Vi tror uansett at 20 samtidige taster er mer enn nok for de aller, aller fleste.