FHI vant Innsiktsprisen 2021
Vinner for sitt prosjekt Beredt-C19 som på en rask måte samlet data og gav oversikt og kunnskap om pandemien og hvordan befolkningen ble påvirket.
Det var feststemning under årets utdeling av Innsiktsprisen i regi av Den norske dataforeningen (DND). Etter en lang prosess var tre finalister samlet i kampen om den gjeve prisen, der deltagere og Jury hadde live avsteming for å kåre en vinner.
Årets tre finalister var Elhub, FHI og Storebrand (se faktaboks). Med like mange stemmer ble det delt annenplass til de to andre finalistene etter at alle stemmene var talt opp.
Anja Schou Lindman var prosjektleder for Beredt-C19 hos FHI, og sier prisen kanskje kommer som et resultat av godt samarbeid på tvers av faggruppene både innad i FHI men også i andre statlige og private organer.
– Dette arbeidet har vært utrolig gøy, og kanskje spesielt fordi vi har vært et lite team som har jobbet tett, de som står her og resten av folkene på instituttet. Men det som har gjort at vi har fått en sånn enorm bra kraft er selvfølgelig at vi har en veldig bred hjemmel og et viktig oppdrag, men også at vi har et felles mål alle sammen. Vi har liksom sittet på teams under pandemien og sagt at vi skal redde verden sammen.
Løsningen innebar innsamling og oversetting av enorme mengder data for å kartlegge informasjon om pandemien, tiltakene og dens effekter på befolkningens helse bruk av helsetjenester og helserelatert atferd.
Omfattende løsning
Juryen har følgende å si om løsningen og hvorfor den utmerker seg:
– Det krever stor teknisk gjennomføringsevne å utvikle en slik omfattende løsning innenfor det umiddelbare behovet som blir gitt under en nasjonal krise. Samtidig krever dette også stor organisatorisk omstilling hos mange involverte aktører også med tanke på håndtering av personvern. Løsningen har også støttet styringen av landet under pandemien.
Beredt-C19 et norges første beredskapsregister, med hjemmel i Helseberedskapsloven § 2-4. Loven sier eksplisitt at all data må sletes når hendelsen er avklart. Per i dag er den datoen 31.12.2021, men Lindman sier det jobbes med å utsette denne slettefristen for fortsatt å kunne bruke viktig data i jobben mot pandemien
Teknisk prosjektleder Gutorm Høgåsen la samtidig vekt på samarbeidet de fikk til for å få tilgang til data fra andre, og måten FHI valgte å motta dataene på.
– En av grunnene til at vi har fått til det vi har, er at vi har ikke vært veldig ambisiøse på å lage verdens beste database. Vi startet med 3 analytikere, og nå har vi over 100 som jobber med denne dataen.