FALLER STERKT: Vellykket Bitcoin-angrep på Hong Kong-basert vekslingssentral gir kursfall i digitalvalutaen. Foto: Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Bitcoin faller kraftig etter angrep

Et datainnbrudd for å stjele en halv milliard digitalpenger sender Bitcoin ned nesten 15 prosent.

Publisert Sist oppdatert

En cracker-gruppe (kriminelle hackere) har lykkes med å stjele 119.756 bitcoins fra den digitale børsen og vekslingssentralen Bitfinex i Hong Kong tirsdag. Det hevder Bitfinex i en melding.

Dette svarer om lag til 673.439.553 millioner norske kroner.

Kraftig fall, litt opp

Omgående etter angrepet falt Bitcoin-valutaen med tjue prosent, men etter at Bitfinex frøs all aktivitet justerte kursen seg litt opp igjen og fallet er rundt 12 prosent onsdag.

- Uheldigvis er digitalvalutamarkedet fortsatt sårbart. Vekslingsbørser og digitale lommebøker er svake punkter, som trenger forbedringer og strengere sikkerhetsprotokoller som ikke skiller seg nevneverdig fra de grepene en vanlig bank må ta, sier den tidligere Bitcoin-megleren David Moskowitz til BBC.

Utfordringene knyttet til å sikre både selve den digitale plattformen for digital valuta og omvekslingspunktene har vært en hodepine for forkjemperne av slik valuta. Cracking og tyverier har vært ansett for å være trusler som er svært reelle.

I 2014 gikk vekslingssentralen Mt Gox i Tokyo konkurs etter å ha blitt frastjålet 4,2 milliarder kroner (500 millioner USD) i Bitcoins.

Sterk kjerne, svake handelsplasser

Bitcoin er en type digital valuta som lages ved hjelp av digitale algoritmer som kjøres i tunge dataregnemaskiner. Det tar tid, og valutaen har et endelig antall som kan lages før algoritmen er uttømt.

Fram til nå har selve kjernen i Bitcoin-programvaren ikke blitt utsatt for noe vellykket angrep. Den anses for å være godt og solid arbeid, selv om ingen egentlig veit hvem som har skrevet denne koden.

Begrenset tilgang og økt etterspørsel har gitt kraftig kursvekst på denne digitalvalutaen. Selv om den offisielt ikke er vekslingsbar, finnes det nettsteder som aksepterer den som betalingsmiddel. Også vekslingssentraler som gir hard valuta eksisterer, og dermed er det etablert en vekslingskurs mot andre valutaer.

Kriminell yndling

Fraværet av sporbarhet gjør valutaen til et yndet betalingsmiddel for den som vil holde penger unna skatte- og avgiftsmyndigheter, eller som trenger å skjule kontantstrømmer til annen grovere kriminalitet.

Ulempen er at dette også gjør det vanskelig å spore om innbrudd faktisk har funnet sted.

Blant annet advarer sikkerhetsekspertene i Cisco mot bruken av Bitcoin for å betale løsepenger etter datanapping. Slik skadevare krypterer data på en PC og forlanger løsepenger for å levere nøkkelen for dekryptering og tilgang til dataene igjen. Gjennom Bitcoin skjules sporene til angriperne enda bedre.

Bitfinex-sentralen i Hong Kong ble for to måneder siden bøtelagt med 633.000 kroner (75.000 USD) fra USAs finanstilsyn for forsøk på å skjule transaksjoner knyttet til diverse børsrelaterte handler i Bitcoin og andre valutaer, skriver Reuters.

Pyramidejuks

I skyggen av at hypen rundt denne digitalvalutaen har avtatt dukker det opp fenomener som vil nyttiggjøre seg dette. Mest kjent er «multilevel-marketing» selskapet OneCoin, som driver en type pyramidespill som blant annet det norske Direktesalgsforbundet advarer mot. Seinest i slutten av juli i år var det møter i Oslo-regionen der folk ble forsøkt rekruttert til lettjente penger om de bare rekrutterer flere.