TEST: Creative Sound Blaster Inferno – Behagelig og litt for dyrt
Sound Blasters nye hodesett er behagelig i bruk, men hører hjemme i en lavere prisklasse.
Creative er blant selskapene med lengst fartstid når det gjelder å levere lyd fra pc-en din. De var tidlig ute med avanserte lydkort som forandret pc-en fra en masete, pipende boks, til noe som fikk spill til å høres fantastiske ut. Lydkortene ga deg også muligheten til å spille av musikk, eller til og med å lage egen musikk og egne opptak ved hjelp av pc-en.
Selskapet er fortsatt blant de beste når det gjelder lydkort til pc-er, men i løpet av det siste tiåret eller så er det blitt stadig færre som ser et behov for mer enn de stusselige greiene av en lydkontroller som sitter loddet på hovedkortet i pc-en.
Det kan nok være at Creative tidlig så denne utviklingen, for de var blant de første som satset på høyttalere og hodetelefoner til spill på pc-en. Et eller annet sted i huset har jeg fortsatt Creatives første kringlydsett liggende, bestående av et liten basskasse i plast og fire bittesmå satellitter. Noen senterhøyttaler var det ikke bruk for på siste halvdel av 90-tallet.
Bredt produktutvalg
Siden den gang har det skjedd mye, og Creatives tilbud til gamerne er både større, mer avansert og mer skrikende enn i den spede starten. Vi har for det meste vært godt fornøyd med det vi har fått levert av spillyd fra Creative, men noen nedturer har det da også vært.
Hvorvidt selskapets relativt ferske Sound Blaster Inferno er enn opp- eller nedtur skal vi prøve å finne ut av i denne testen.
Som de fleste av Creatives spillhodesett de siste årene er det småbarsk design i sort med røde detaljer som gjelder. Det skulle vel nesten bare mangle, når navnet er Inferno. Designen kan nok være litt vel skrikende for noen, men liker du at spillutstyret ditt ser litt halvrånete ut, er Inferno en sikker vinner.
Sound Blaster Inferno kan virke litt som en mellomting mellom et på- og et rundt-ørene-hodesett. Klokkene er nemlig relativt små, men store nok til at de akkurat passer rundt mine gjennomsnittlig store ører - i alle fall i bakkant av øret. Stoppingen i putene på klokkene er en anelse fast, slik at klokkene ikke former seg like godt etter skallen som de gjerne kunne gjort. Et resultat av det er at Inferno sliter med litt lydlekkasje. Det er ikke på Koss Porta Pro-nivå, men litt overkant er det.
Best hjemme
Med lekkasje ut fra klokkene er det ikke fritt for at det også siver litt lyd utenfra og inn. I rolige omgivelser er det ikke noe problem, men Inferno er nok ikke blant hodesettene som er best egnet på lan-party. Mens putene på klokkene er litt for stramme, er puten på bøylen my og behagelig.
Komfortmessig kommer Sound Blaster Inferno ganske godt ut av det, små klokker til tross. Det er for eksempel et par hakk mer behagelig enn Tritton Kama, som vi testet nylig.
Der det ikke helt kan måle seg med, det rimeligere, Kama-hodesettet, er når det gjelder opplevd byggekvalitet. Selve klokkene og festene virker solid og gode, mens overgangen til bøylen virker litt skjørere. Hadde det ikke vært for at Tritton nylig viste at det er mulig å få til så god byggekvalitet i billige hodesett, hadde vi unnskyldt det litt svake inntrykket med prisen.
Som med andre spillhodesett leveres også Inferno med mikrofon. Denne er av den avtakbare typen, slik at du om ønskelig kan bruke Inferno som en vanlig hodetelefon når det føles mest naturlig – for eksempel så fort du beveger deg ut av døra hjemme. Mikrofonen gjør en god jobb med å formidle skravlinga di til både med- og motspillere på nett.
Til pc og håndholdt
Vi ser at stadig flere spillhodesett leveres med firepolet minijack, hvor du i tillegg til å hente stereolyd, også kan sende lyden fra mikrofonen. Dermed er det en smal sak å bruke Sound Blaster Inferno til både mobiltelefoner og spillkonsoller. Er du av typen som har et godt lydkort, eller bare vil splitte lyd og mikrofon fra hverandre, følger det også med en adapter som gjør om fra én minijack-plugg til to.
I løpet av testperioden har vi i all hovedak brukt Sound Blaster Inferno til spill, både på pc og konsoll. Vi har også lyttet til musikk og sett film med Inferno tredd ned over skallen.
Vi ble litt overrasket da vi først koblet Inferno til pc-en, for det låt jammen ikke verst - i alle fall i spill. Detaljer i lydbildet kommer fint frem i spill, være seg det er dialog, motorbrøl eller ville skytevekslinger.
Fint til spill
Som med Tritton Kama savnet vi imidlertid litt på lyden. Takket være relativt små elementer (40 millimeter) mangler det litt bass, i alle fall uten at du gjør egne justeringer i lyden. Bassen er for så vidt presis, men i spill, og kanskje spesielt i bil- og skytespill, skulle vi gjerne sett at bassen satt litt bedre, for eksempel for å høre brølet fra kraftige V8-motorer eller drønnet fra eksplosjoner.
Vi ser stadig at det gjerne er slik at spillutstyrsprodusentene velger å fokusere mer på god lyd i spill, enn på balansert lyd til forskjellige typer bruk. Ofte er det slik at et spillhodesett låter fint i spill, men sliter med å komme seg skikkelig gjennom selv relativt enkle sanger. Creative pleier å være blant de beste av de ikke alt for dyre når det gjelder å lage hodetelefoner og hodesett som er fint balansert til forskjellige typer bruk.
Creative har ikke lykkes like godt med Inferno som vi hadde forventet, uten at det er helt krise. Til musikk gjør den ikke altfor kraftige bassen seg bedre, mens det skorter en anelse i diskant og mellomtone. Resultatet er at det går helt greit å lytte til musikk, men noen stor lytteopplevelse kan du ikke vente deg. Mye kan for så vidt justeres inn om du har et lydkort som lar deg gjøre finjusteringer i lyden, og med det unnagjort er Inferno et ganske ålreit tilbehør til pc-en.
Konklusjon
Sist vi testet et spillhodesett fra Creative gikk det ikke så bra. Sound Blaster Tactic3D Fury druknet oss i bass, mens det meste annet manglet, komfort inkludert.
Med Sound Blaster Inferno ser det ut til at Creative har tenkt litt annerledes, for problemene fra Tactic3D Fury er for det meste borte denne gangen. Komforten er ikke helt på nivå med gode hodesett med store klokker, men til et lite hodesett å være er det blant de beste vi har hatt på hodet på en god stund. Byggekvaliteten virker kurant, men vi er litt usikre på hvor mye juling bøylen tåler.
Lydbildet er fint til spill, selv om vi der nok kunne ønsket oss et litt mer bass. At alt ikke er helt i balanse merkes imidlertid bedre når vi lytter til musikk, hvor detaljer forsvinner litt i mangelen på godt justert diskant og mellomtone. For all del, det er ikke ille, og for eksempel langt bedre enn da vi testet Steelseries Siberia v2.
Sett opp mot sistnevnte virker kanskje ikke prisen på rundt 500 kroner, som mange av butikkene krever, så aller verst for Sound Blaster Inferno, men så var Siberia v2 med en pris på over 800 kroner drøyt overpriset. Inferno er ikke så ille overpriset, men gitt det vi har blitt servert i testen, ville vi nok heller si at rundt 400 kroner hadde vært mer passende. Leter du rett sted skal det være mulig å få Inferno ned i omtrent den prisen, og da er de et trygt valg.