TEST: Creative WP-250 og Jabra Play: Trådløse plugger

Rimelige håndfrisett for både samtaler og musikk.

Publisert Sist oppdatert

I dag er telefonen for mange vel så viktig til avspill av musikk og video som til samtaler. De tradisjonelle håndsfrisettene – med en dongle som henger i øret – vil mange i dag se på som harry. Mange telefoner leveres med øreplugger der det sitter en mikrofon på ledningen. De dekker behovene for mange, men samtidig kan det være praktisk i en del sammenhenger å unngå en ledning mellom ørene og mobilen.

De to løsningene vi har sett på fra Creative og Jabra er tiltenkt å fungere både for underholdning og for samtaler – også under aktiviteter som trening og unngå ledninger som blir i veien.

LES OGSÅ:

TEST: Turtle Beach Ear Force X42 - Trådløs action-lyd til konsoll

Ulik tilnærming

I konstruksjon er settene fra Creative og Jabra svært forskjellige. Creatives løsning er basert på øreplugger og videre en bøyle rundt hodet. Jabras løsning er tradisjonelle øreplugger – med ledning – koblet til en modul som igjen har trådløs forbindelse til telefonen. Løsningene er basert på Bluetooth og det er for så vidt ikke noe i veien for å også bruke det mot nettbrett og pc.

Rent konstruksjonsmessig var vi i utgangspunktet mest spent til hvordan Creatives konstruksjon ville fungere i praksis. Å få satt pluggene riktig til å gå inn i ørene var ikke helt enkelt de første gangene, men i hvert fall for undertegnede fungerte løsningen overraskende bra og settet sitter godt også under trening. Det er lett å bli kjent med knappene som sitter på høyresiden, de brukes for å for eksempel til å ta telefonen, justere volum, hoppe til neste sang osv.

Jabra Play er ment for å festes på klærne. Hvor godt dette fungerer vil da i noen sammenheng være avhengig av klærne. Vi undres på om det kunne vært bedre om det var en klype som holdt modulen fast, i stedet for en «penn-aktig» løsning. Ledningen til ørepluggene er noe kortere enn for vanlige øreplugger – de blir derfor ikke i veien i samme grad selv om man her fortsatt har ledninger. Man har knapper for volumjustering og pause/play, men ikke for å hoppe til neste sang.

LES OGSÅ:

TEST: Qpad QH-85 og QH-90 - Spillyd verdt pengene

Lydkvalitet

I utgangspunktet er det Creative-pluggene som har den klart beste lydkvaliteten. Med det sagt, dette er løsninger man nok primært velger for de praktiske egenskapene og ikke for dem som ønsker best mulig lyd. Likevel vil det lydkvalitetsmessig være tilfredsstillende for mange.

Det største problemet for lydkvaliteten hos Jabra er de medfølgende ørepluggene. Når vi byttet ut disse med et annet sett, som ikke kostet mer enn rundt 300 kroner, ble lydkvaliteten svært mye bedre. I en del sammenhenger merket vi forstyrrelser som ligger i bakgrunn.

På Jabra-løsningen sitter mikrofonen i modulen. Hvis man er i et litt støyfullt miljø kan det være en fordel å løsne denne og ta den nærmere munnen. Creative har mikrofonen oppe ved øret. Det kan gi noe mer miljøstøy for den man snakker med.

Batterimessig har vi ikke gjort direkte målinger, men erfaringen tilsier at spesifikasjonene på cirka åtte timer for Creative og seks timer for Jabra stemmer ganske godt. Begge lades via micro-USB – med andre ord kan du bruke samme laderen eller usb-kabelen som brukes til mange andre enheter nå til dags.

LES OGSÅ:

TEST: Sony MDR-V55 - DJ-inspirert lyd på farten

Konklusjon

For dem som ønsker en rimelig løsning kan Creatives øreplugger anbefales. Godkjent lydkvalitet, praktisk konstruksjon og lav pris. Riktignok, det er nok ikke en konstruksjon som passer for alle.

Jabra Play synes vi også er praktisk i utførelse, men lydkvaliteten ble for oss irriterende dårlig. Man kan bytte ut selve ørepluggsettet. Det ga bedre lyd, men fortsatt var det en forstyrrelse i lyden.

Creative WP-250Pris: Ca. kr. 350 inkl. mva.

+ Kurant lydkvalitet. God batteritid. - Du ser litt merkelig ut med dem på...

Jabra PlayPris: Ca. kr. 450 inkl. mva.

+ Komfortabel i bruk. Diskre. - Dårlig lydkvalitet.

LES OGSÅ:

TEST: Epoz Aktimate Micro - God lyd fra små høyttalere