NYHETER:

BSOD Blue screen of death. Skjermdump.
BLÅSKJERM: Dette skjermbildet dukket opp på millioner av pc-er som følge av en feilaktig oppdatering fra Crowdstrike. (Illustrasjon: Skjermdump)

Crowdstrike-feil påvirket 8,5 millioner Windows-enheter

Microsoft sier at de anslår at 8,5 millioner datamaskiner ble deaktivert av det globale it-bruddet.

Det er første gang det er satt et tall på hendelsen, som fortsatt skaper problemer rundt om i verden.

Feilen kom fra cybersikkerhetsselskapet Crowdstrike som sendte ut en programvareoppdatering med feil til sitt enorme antall kunder. Microsoft skriver i et blogginnlegg:

– Vi anslår for øyeblikket at Crowdstrikes oppdatering påvirket 8.5 millioner Windows-enheter.

Innlegget til David Weston, direktør for virksomhets- og operativsystem-sikkerhet i Microsoft, sier at dette tallet er mindre enn en prosent av alle Windows-maskiner over hele verden, men at «de brede økonomiske og samfunnsmessige konsekvensene gjenspeiler bruken av Crowdstrike av bedrifter som driver mange kritiske tjenester».

Microsoft påpeker at det som skjedde ikke var forårsaket av deres programvare, og at hendelsen fremhever hvor viktig det er for selskaper som Crowdstrike å bruke kvalitetskontroller på oppdateringer før de sendes ut.

– Det er også en påminnelse om hvor viktig det er for oss alle på tvers av det teknologiske økosystemet å prioritere å operere med sikker distribusjon og skadegjenoppretting ved å bruke mekanismene som finne, skriver Weston.

Konsekvensene av it-feilen har vært enorme og var allerede en av de verste cyberhendelsene i historien.