DEBATT:

Regjeringens digitaliseringsstrategi. (Illustrasjon: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet)
DELING: Forfatterne av dette debattinnlegget peker på viktigheten av datadeling for å oppnå regjeringens mål innen digitalisering. (Illustrasjon: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet)

Digitaliseringsstrategien må belønne datadeling

Hvis Norge virkelig ønsker å se endringer og økt effektivitet, må vi legge til rette for at data kan deles, og belønne trygg og innovativ deling på tvers av sektorer og aktører.

Regjeringens digitaliseringsstrategi for 2024–2030 legger opp til en ambisiøs satsing: Norge skal bli verdens mest digitaliserte land. For at Digitaliseringsstrategien skal kunne omsettes til konkret handling og resultater, må vi ha et særlig fokus på et område som har vært en utfordring i mange år – datadeling.

Fragmentering hemmer innovasjon

I dag sitter kommuner, helseinstitusjoner, skattemyndigheter og andre offentlige aktører på store mengder informasjon om oss innbyggere. Denne informasjonen er i mange tilfeller fragmentert og oppbevares i separate systemer uten noen helhetlig strategi for datadeling. Konsekvensen er at vi mister muligheten til å utnytte dataene til å utvikle bedre tjenester og mer innovasjon, både i offentlig og privat sektor. Regjeringen bør derfor ha som mål å forenkle dagens lovverk slik at datadeling på tvers av sektorer blir enklere, tryggere og mer effektivt.

Lars Erik Fjørtoft, leder for risk i PwC.
(Foto: PwC)
Lars Erik Fjørtoft, leder for risk i PwC. (Foto: PwC)

En viktig forutsetning for å lykkes er å ha et regelverk som støtter opp under datadeling, samtidig som vi sikrer personvern og datasikkerhet. Men vi må også sørge for at de som tar steget og deler sine data, enten det er offentlige eller private aktører, får en form for belønning. Datadeling må lønne seg – ikke bare i form av samfunnsnytte, men også økonomisk for dem bruker krefter på å legge til rette for det.

Felles standarder og struktur for data

En annen utfordring vi må forsere for å få fart på datadeling er mangelen på enhetlige standarder og retningslinjer. Hvis vi skal kunne utnytte data på tvers av sektorer, må vi ha felles krav til struktur og kvalitet på metadata. Her kan regjeringen spille en avgjørende rolle ved å etablere klare rammer for hvordan data bør struktureres og deles, slik at informasjonen blir lettere tilgjengelig og gjenbrukbar for flere aktører.

Effektivisering gjennom Fellesportalen

Et eksisterende verktøy som kan bidra til å realisere disse målene, er Fellesportalen for offentlige APIer (data.norge.no). Denne plattformen har et stort potensial for å effektivisere både gjenbruk og integrasjon av data, men bruken av portalen må intensiveres. Her må regjeringen være tydelig på hvilke tiltak som skal til for å stimulere til økt bruk, slik at vi raskere kan hente ut samfunnsgevinster gjennom deling av data mellom offentlige og private aktører.

Innovasjon gjennom deling

Jan Fredrik Stoveland-Alfsen, teknologipartner i PwC. (Foto: Privat)

Innenfor kommunal sektor ser vi også et stort potensial for innovasjon gjennom økt deling av løsninger og data. Vi foreslår å etablere en digital markedsplass – en «kommunal appstore» – hvor gode, digitale løsninger kan deles og gjøres tilgjengelige for andre kommuner. Dette vil ikke bare bidra til å hindre dobbeltarbeid, men også motivere kommunene til å samarbeide tettere om digitale tjenester, noe som igjen vil bidra til økt innovasjon på lokalt nivå.

Felles driftstjenester for applikasjoner

Et siste, men viktig grep regjeringen bør vurdere er å etablere flere fellestjenester for drift av applikasjoner. Dette vil kunne redusere kostnader og øke effektiviteten i digitaliseringen av offentlige tjenester, samt åpne opp flere muligheter for små aktører. Ved å samle ressurser på denne måten, sikrer vi at både små og store aktører kan dra nytte av felles digitale løsninger, noe som igjen vil gi bedre tjenester til innbyggerne.

En digital fremtid krever handling

Norges ambisjon om å bli verdensledende innen digitalisering er innen rekkevidde, men det krever målrettede og konkrete tiltak. Ved å forenkle lovverket for datadeling, belønne de som deler data, og innføre felles standarder og fellestjenester, kan vi utnytte de ressursene vi allerede har på en langt mer effektiv måte. Digitalisering handler om mer enn teknologi – det handler om samarbeid, deling og innovasjon. Det er på tide at vi tar grep for å sikre at Norges digitaliseringsstrategi ikke bare blir en visjon, men en realitet.