Datasenter-utbygging til 330 millioner kroner
Fjorårets statsbudsjett-forlik som førte til at eiendomsskatten på maskinene i datasentrene ble fjernet, bærer frukter. Nå kommer kraftig datasenter-vekst på Rjukan og Rennesøy.
Et stort europeisk industrikonsern har nå gitt norske Green Mountain i oppdrag å bygge ut datasenter-kapasiteten på Rjukan og Rennesøy betydelig. Green Mountain har besluttet å investere 330 millioner kroner i å utvide datasenter-kapasiteten på de to stedene.
Foreløpig holder de norske partnerne kortene tett til brystet og vil ikke si noe om hvilken europeisk industriaktør som er inne i bildet på oppdragssiden.
Green Mountain vil gjøre utbyggingen i samarbeid med Schneider Electric, som stiller med prefabrikerte moduler som skal gjøre det mulig å få nytt datasenter på lufta svært raskt. Målet er å være i drift på Rjukan med det nye innen 1. april 2019.
«Look to Norway»
– Vi regner med å nå målet innen tidsfristen – det har vi gjort mange ganger før – og vi håper dette vil bidra til en «Look to Norway»-bølge med solid datasenter-vekst her til lands, sier Dagfinn Ringås til Computerworld. Han er administrerende direktør hos Schneider Electric Norge, som er en av de store underleverandørene til datasenter-bransjen.
Schneider Electric har flere såkalte datasenter-fabrikker både i Europa og USA, der det ved hjelp av avanserte digitale løsninger produseres prefabrikerte datasenter-moduler som bidrar til rask installasjon. – Foruten grønn strøm er kundene våre veldig opptatt av rask og profesjonell bygging av datasentrene, sier Ringås.
Ros til IKT Norge
Foruten datasenter-utbyggerne selv og deres underleverandører, inkludert Schneider Electric selv, ønsker Ringås å berømme bransjeorganisasjonene, med IKT Norge i spissen, for innsatsen i arbeidet med å få myndighetene til å gi datasenter-markedet bedre vilkår. Etter årelang kamp er datasenter-bransjen nå i praksis likestilt med kraftprodusentene.
IKT Norge og andre representanter for it- og datasenterbransjen arbeidet først i flere år med å få redusert elavgiften for datasentrene til samme nivå som for annen kraftkrevende industri.
Den neste seieren ble høstet i fjor da statsbudsjettet for 2018 ble vedtatt. Da fjernet regjeringen kommunenes gamle rett til å kreve inn eiendomsskatt på «verk og bruk», en slags eiendomsskatt på innholdet i datasentrene – servere, nettverk, kabling, kjøleanlegg og alt annet fastmontert utstyr. Denne skatteleggingen gikk under navnet «maskinskatten».
— Fjerning av maskinskatten er et viktig bidrag til næringsutvikling og arbeidsplasser – spesielt for norske datasentre, sa administrerende direktør Håkon Haugli i NHOs medlemsorganisasjon for it- og kunnskapsbedrifter, Abelia, da 2018-statsbudjsettet var i havn.
Like rammevilkår
Dermed kom rammevilkårene for datasentrene på samme nivå i Norge som i de andre nordiske land, og det er da også særlig Danmark og Sverige som har konkurrert om den utbyggingen som Green Mountain nå skal foreta på Rjukan i Telemark og på Rennesøy i Rogaland. Dette opplyser administrerende direktør Tor Kristian Gyland hos Green Mountain til Computerworld.
Green Mountains datasenter på Rennesøy er bygd inne i fjellet, i gamle haller brukt av Nato, og kjølevann hentes direkte fra havet. Hovedbudskapet fra Green Mountain til det internasjonale datasenter-markedet er at Norge er et særdeles attraktivt sted å bygge datasentre, fordi landet byr på så mye kald luft, iskalde fjorder og den billigste grønne hydroelektriske kraften i Europa.
Mange flere megawatt
Etter utbyggingen som starter nå, vil datasenter-virksomheten på Rennesøy øke den utnyttede kapasiteten der fra rundt ni til 12,5 megawatt. Den totale kapasiteten på Rennesøy er beregnet til omlag 25 megawatt. Kapasiteten på Rjukan øker fra to til seks megawatt gjennom bygging av to nye datasenter-bygg, hvert med en kapasitet på rundt to megawatt.
Totalt vil Green Mountain ha kapasitet til å bygge ut til rundt 30 megawatt på Rjukan. Det vil imidlertid kreve nye og store investeringer, men selskapet skal være innstilt på å investere opp mot én milliard kroner i datasenterutbyggingen de neste årene. Green Mountain har Smedvig-gruppen i ryggen som investor.
Franske Schneider Electric har omlag 600 medarbeidere i Norge, og omsetningen her til lands ligger på rundt to milliarder kroner, ifølge KPMG.