Påstår Datatilsynet vil bøtelegge Meta
I følge dokumenter sier de at påleggelser ikke er nok.
I juli ble Meta møtt med trussel om stenging av Facebook i Europa. Det irske Datatilsynet sa i en foreløpig kjennelse at det sosiale mediet ikke lenger kan sende europeiske brukeres data til USA.
I en sak fra det amerikanske Politico menes det at det norske Datatilsynet tilsynelatende vil ha sterkere handling ovenfor tech-giganten. I følge Politico skjer dette i et semi-sladdet dokument, der Datatilsynet sier at det ville være lite eller inget insentiv for å handle i samsvar med EUs dataoverføringslover hvis regulatorer ikke ilegger bøter. Les svaret deres nederst i artikkelen.
Det irske utkastet til avgjørelse implementerte en rettsavgjørelse fra 2020 der EU-domstolen avviste dataoverføringsavtale mellom Europa og USA kalt Privacy Shield og skjerpede krav til å bruke andre dataoverføringsmekanismer som SCC-er fordi de vil utsette europeere for påtrengende amerikansk overvåking.
Straffende element
"Basert på fakta i saken kan vi ikke se hvordan [Meta] kunne ha fortsatt sine overføringer av personopplysninger etter Schrems II-dommen dersom de hadde handlet i samsvar med GDPR", heter det i den norske innsigelsen. Videre skrives det angivelig at pålegg, begrensningero og forbud har til hensikt at fremtidig databehandling skal skje i tråd med GDPR, så vil sanksjoner som administrative bøter være rettet mot brudd i fortiden og ha et straffende element.
På sin side, sier Meta at dersom denne kjennelsen blir rettsdyktig så vil de måtte stenge Facebook og Instagram i Europa. For en uke siden møtte tidligere sjef i Datatilsynet Bjørn Erik Thon (som nå er likestillingsombud) Meta i en debatt under Arendalsuka, og han var ikke mild i sine karakteristikker av giganten.
Computerworld har kontaktet Datatilsynet, som sier at de ikke vil kommentere en sak som er under behandling.