DEBATT: 

RASENDE TEMPO: Deepfake-teknologi utvikles i et rasende tempo. Misbruk av teknologien er en trussel mot samfunnet, og krever et nasjonalt løft før det er for sent, skriver artikkelforfatterne. (Foto: Istock)

Dugnad mot deepfake – råd til regjeringen

Regjeringen bør utvikle e-læringskurs om nettvett og teknologiforståelse til arbeidsplasser. Disse kursene bør være obligatoriske for ansatte, spesielt i sektorer med høy risiko for svindel og desinformasjon.

Publisert Sist oppdatert

Vi har snakket med flere som har opplevd deepfake i Norge. Som en del av et plott med hemmelighetskremmeri ble en ansatt oppringt av stemmen til en toppleder som var deepfaket. Feil navn på noen av de som ble nevnt fikk alarmbjellene til å ringe. 

Tidligere var rådene at du skulle ringe og sjekke. Men telefonsamtaler kan også lett forfalskes i dag. Deepfake-teknologi utvikles i et rasende tempo. Misbruk av teknologien er en trussel mot samfunnet, og krever et nasjonalt løft før det er for sent. 

Signering mot forfalskning

Når du er inne på nettsider i dag, så kan du sjekke om siden er verifisert. Det burde for lengst vært tilfelle med levende bilder også. Alle som selger kamerateknologi burde fått et krav om å bygge inn en beskyttelse, et stempel på at opptaket er verifisert og tatt opp fra et ekte kamera. EU bør innføre krav om at alle kameraer og sensorer som selges må bruke denne standarden.

Lars Erik Fjørtoft, leder for RISK-services i PwC.

Vi har fem innspill til Regjeringen til hvordan vi bør gjennomføre dugnaden:

1. Styrking av utdanning og opplæring

Det bør utvikles spesifikke læreplaner og verktøy som trener elever i å bruke teknologiske løsninger for å verifisere innholdets ekthet. Regjeringen bør utvikle e-læringskurs om nettvett og teknologiforståelse til arbeidsplasser. Disse kursene bør være obligatoriske for ansatte, spesielt i sektorer med høy risiko for svindel og desinformasjon.

2. Offentlige informasjonskampanjer

Regjeringen bør ha informasjonskampanjer på TV, radio og sosiale medier for å øke bevisstheten rundt deepfakes.

Landsdekkende kampanjer: Regjeringen bør ha informasjonskampanjer på TV, radio og sosiale medier for å øke bevisstheten rundt deepfakes og hvordan man kan beskytte seg. Inspirert av pandemiens informasjonskampanjer, kan disse kampanjene gi praktiske råd og eksempler på hvordan man kan avsløre falsk informasjon.

3. Teknologisk utvikling og samarbeid

Regjeringen bør investere i forskning og utvikling av verktøy og teknologier som kan oppdage og motvirke deepfakes. Dette inkluderer støtte til akademiske institusjoner, teknologiselskaper og offentlige-private partnerskap. Norge bør delta aktivt i EU-prosjekter for å utvikle og implementere teknologier og standarder for deepfake-deteksjon. 

Nicolai Grødum, etisk hacker i PwC

4. Utvikling av juridiske rammeverk

Regjeringen bør utvikle et juridisk rammeverk med klare retningslinjer og straffereaksjoner for bruk av deepfakes til svindel og desinformasjon. Lovgivningen bør sikre at teknologier som brukes til å bekjempe deepfakes ikke krenker individers rettigheter. 

5. Implementering av verifiseringsteknologi 

Lovgivningen bør sikre at teknologier som brukes til å bekjempe deepfakes ikke krenker individers rettigheter.

Regjeringen bør samarbeide med industrien for å utvikle og implementere standarder for digitale signaturer og autentiseringsmekanismer i kameraer og sensorer. Dette kan omfatte krav om at alle nye kameraer som selges i Norge har innebygd verifiseringsteknologi. Regjeringen bør sikre at nødvendig infrastruktur er på plass for å støtte verifiseringsteknologi, inkludert oppdatering av nettlesere og kommunikasjonsplattformer til å gjenkjenne og verifisere digitale signaturer.

Det krever et enormt løft. Men gjør vi ikke noe nå, så sitter vi der om få år og kan ikke stole på noe av det vi ser.