DEBATT:
Klima i fokus på ONS: Innovativ bruk av AI blir etterspurt for å kutte CO2-utslipp
En mer helhetlig tilnærming til energieffektivisering basert på digital tvilling og samsimulering av energi- og prosess er nødvendig for å fremskynde avkarbonisering
Vi lever i en brytningstid med økende behov for energi. Klimaendringer skaper allerede nå enorme skader overalt i verden. Det rår mye usikkerhet rundt energiforsyningen, spesielt i Europa. Endringene som industrien står overfor i Europa utfordres av den sterke konkurransen fra andre verdensdeler.
Fremtiden til Norge som industri- og energinasjon er spesielt problematisk. Vi står foran skjebnesvangre valg: fortsatt oljeleting? Ny oljepakke? Vi støtter Regjeringen i valget med å gi energieffektivisering en mer sentral rolle. For ærlig talt: det haster med en lynrask avkarbonisering! Samtidig utgjør økt elektrifisering en skikkelig utfordring for kraftnettet – og utvidet fornybarproduksjon er en del avløsningen, men det er ikke nok.
Schneider Electric bidrar globalt med god innsikt i problematikken opparbeidet gjennom 20 år med innsats for å optimalisere energibruk og avkarbonisere med innovativ bruk av teknologi.
Vi må redusere energiintensiteten fire ganger raskere
Det blir uunngåelig for industrien – så vel som for private husholdninger – å redusere både energiforbruket og energiintensiteten. En rapport fra Schneider Electric gjør det klart: dette MÅ skje fire ganger raskere enn industrien globalt har klart å gjøre det siste tiåret – for å nå klimamålene.
Energieffektivisering vil – ifølge rapporten – stå for halvparten av avkarboniseringen på etterspørselssiden. Teknologien og markedsmulighetene for andre avkarboniseringsmetoder er fortsatt uprøvd, mens energieffektivitet er både teknisk gjennomførbart og kommersielt attraktivt nå.
Interoperabilitet – standardisering – datautnyttelse
Deltakerne på ONS kom til vår stand for å be om hjelp: Industrien – og med det mener vi alle sektorer, men energiindustrien er en av de som trenger det mest – sitter på masse data som ikke blir ordentlig utnyttet. Bedre arbeid og behandling av strukturert og ustrukturert data tvinger seg frem som den aller viktigste løsningen nå. Aller smartest er å integrere og dra nytte av data fra to felt samtidig: elektrisk distribusjon og prosess.
Digitalisering og AI kan fremskynde prosessen – og det kan utnyttes bedre allerede nå.
IoT- og AI-teknologier gir oss muligheten for å samle inn, analysere og utnytte enorme mengder sanntidsdata samlet via sensorer og nettverk. De mest moderne systemer for industriell automatisering har kommet til et enestående nivå og muliggjør enklere systemintegrering og sanntidsrapportering. Denne rause tilnærmingen – åpenheten – er et viktig skritt frem for å finne bedre løsninger. Det gir industrioperatører stor frihet til å velge software og hardware fra ulike leverandører.
Digitalisering og systemintegrering sørger for at virksomheter kan ta fornuftige beslutninger basert på data fra ulike systemer for å redusere ressursforbruk og oppnå bedre produktivitet.
Co-simulation of Power and Process
Prosjektering og optimalisering av styresystemer for energi og prosess har i mange år skjedd i to separate miljøer. Endringer på det ene feltet krever uunngåelig respons fra det andre.
Oppgaven er kompleks og er blitt håndtert av mennesker. Det krever fortsatt mye tid og baserer seg på manuell håndtering av data, dokumenter og diagrammer.
KI byr på en helt ny tilnærming. Med digital tvilling og lynrask dataintegrasjon fra både prosess og elektrisk distribusjon – det som kalles samsimulering av energi og prosess – kan vi oppnå mye raskere resultater – og med bedre lønnsomhet.
Ved hjelp av digital tvilling og samsimulering kan vi nå få energidistribusjon, -overvåking og styring til å samarbeide med prosesstyring, slik at kritiske prosessparametere overholdes.
Resultatet er energieffektivisering og bedre produktivitet.
KI kan for øvrig også bidra med en lettere integrasjon av nye, fornybare kilder inn i eksisterende kraftdistribusjonsanlegg og avlaste kraftnettet.
Tenk på det menneskelige aspektet
Kunstig intelligens er et fantastisk hjelpemiddel som kan utnyttes mer kreativt og innovativt. Vi har møtt flere engasjerte datafolk på ONS, fra store og små selskap i endring. Menneskelig engasjement blant teknologer er en sterk drivkraft!
La oss dog huske også på at det må til investeringer i kompetanse og utstyr, endringer i forretningsmodeller, en forsterket innsats i cybersikkerhet, fokusert arbeid med standardisering og en fornyelse av både driftsmodeller og organisasjonsstrategier.
Kunstig intelligens utgjør ikke hele løsningen, men den hjelper oss nå med å trekke konklusjoner ut fra data mye raskere, slik at vi kan velge de rette tiltakene for å kutte CO2-utslipp.
Vi takker Regjeringen for støtten og forventer nå økt fokus på energieffektivisering. Det er ekstremt viktig med å skape forutsigbarhet og belønning av bedriftene som satser penger og ressurser på miljø og bærekraft, slik at teknologien blir enda mer attraktiv i Norge og ikke flykter til andre land – eller kontinenter.