KOMMENTAR | Karianne Tung:

BEST: Karianne Tung har store ambisjoner for digitaliseringen av Norge. Både i privat og offentlig sektor. (Foto: Stortinget)

Vi skal bli verdens mest digitaliserte land

Regjeringen har nå lagt fram den nye digitaliseringsstrategien, Fremtidens digitale Norge, og målet vårt er klart: I 2030 skal Norge være verdens mest digitaliserte land, og vi skal ha lyktes med den digitale omstillingen.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har nå lagt fram den nye digitaliseringsstrategien, Fremtidens digitale Norge, og målet vårt er klart: I 2030 skal Norge være verdens mest digitaliserte land, og vi skal ha lyktes med den digitale omstillingen.

Utfordringene vi står overfor er mange, og digitalisering er en viktig del av løsningen. I årene framover blir vi flere eldre, færre i arbeidsfør alder, samtidig som oppgavene blir større. Vi skal omstille energisystemet, nå klimamålene, skape nye jobber og gi næringslivet flere ben å stå på. Vi vet vi trenger økte investeringer i klimaomstillingen, i trygghet og digital infrastruktur. Situasjonen rundt oss setter nye krav til nasjonal kontroll over viktig infrastruktur, samtidig som vi skal møte stadig større og mer krevende digitale trusler. Vi skal bruke digitaliseringen til å bygge et samfunn som er mer inkluderende, med små forskjeller, store muligheter og høy tillit.

Utfordringene vi står overfor er mange, og digitalisering er en viktig del av løsningen.

For å få til dette har vi identifisert de forutsetningene vi må ha på plass, og noen innsatsområder vi mener har spesielt stor betydning. Forutsetningene handler om sterkere styring og samordning, opprusting av den digitale infrastrukturen, bedre digitale verktøy for sikkerhet, beredskap og kriminalitetsbekjempelsen, personvern og digital kompetanse. De innsatsområdene vi setter inn et ekstra støt på er å få økt delingen og verdiskapingen av data, utnytte mulighetene som ligger i kunstig intelligens, få fart på den grønne og digitale omstillingen, sikre at vi har et omstillingsdyktig og innovativt næringsliv. I tillegg skal vi sørge for å bevare tilliten i samfunnet, styrke inkluderingen så alle er med også digitalt, og vi skal spesielt sikre hensynet til barn og unge.

ANSVAR: Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung, har ansvaret for norsk digitaliseringspolitikk.

Det handler om å bygge et samfunn hvor digitaliseringen tjener oss, hvor ny teknologi skaper nye muligheter og gjør at enda flere blir inkludert, hvor samfunnet er mer rettferdig og trygt, og hvor vi har kontroll og styring så den teknologiske utviklingen skjer til vårt felles beste.

Innen 2030 skal Norge være verdens mest digitaliserte land, og vi har nå lansert mer enn 100 ulike tiltak for hvordan vi skal komme oss dit. Det blir på ingen måte lett, og det krever samarbeid og innsats fra alle parter. Jeg er glad for det engasjementet som har kommet fram fra ulike parter i arbeidet med denne strategien, og jeg håper engasjementet blir like stort for å få oss til å lykkes.