LEDER:

MORGENDAGENS VELGERE: Man vinner kanskje ikke valg på digitalisering i dag. Men for morgendagens velgere vil digital infrastruktur være minst like viktig som dagens fysiske. (Foto: Valgdirektoratet)

Digital blåmandag for rødgrønn regjering?

Å lansere digitaliseringsstrategi en uke før statsbudsjettet er dramaturgisk perfekt. Men bare hvis budsjettet leverer.

Publisert

Oppspillet kunne ikke vært bedre. En ambisiøs strategi som setter hårete mål. Norge skal bli best i verden på digitalisering. Vi skal bruke kunstig intelligens til å effektivisere offentlig sektor. Vi skal bli en fremoverrettet innovasjonsnasjon.

Strategien, sammen med en skikkelig satsing, kan skille denne regjeringen fra sine forgjengere. Hvis satsingen kommer, vel å merke.

Foreløpige lekkasjer viser satsing på kvanteteknologi. Fra før av er det lovet penger til tungregning for kunstig intelligens. Vi snakker om investeringer i 40- og 70-millioners klassen. Det kan sikkert bidra til å gjøre noe bedre, men er skivebom sammenlignet med hva de beste bruker.

Det brukes mye penger på forskning og utvikling i tetstriden. For eksempel skal EU dele ut en milliard euro i sitt Flaship Quantum program. Totalt skal unionen bruke 7 milliarder euro på å skape seg en verdensledende posisjon innenfor kvanteteknologi. Tyskland investerer 400 millioner euro. Storbritannia investerte bare i sommer 106 millioner pund i forskningssentre for kvanteteknologi, USA har et program de har finansiert med 968 millioner dollar.

I en senterpartiregjering er neppe interessen for å samarbeide tett med EU på topp. I en rødgrønn regjering er det neppe særlig interesse for å samarbeide med private heller. Nylig ble det kjent at Microsoft investerer 4,3 milliarder euro for å få fart i AI infrastruktur og kapasitet i skyen – i Italia. Selskaper som Microsoft, AWS, Google og flere andre, investerer hver for seg beløp som får den norske AI-milliarden til å fremstå som lommerusk.

Vi har en jobb å gjøre med det gamle også. For å realisere mulighetene i kunstig intelligens må det ryddes i teknisk gjeld. Den største hodepinen i offentlig sektor er mangelen på samordning på tvers.

Problemet til Karianne Tung er at hun verken er finansminister eller statsminister. Det hjelper ikke om digitalisering betaler seg tilbake på få år, hvis hun ikke får midler og mandat til å gjennomføre.

Statsminister Jonas Gahr Støre sa at han la fram digitaliseringsstrategien i et av verdens rikeste land. Han gjorde også et poeng av at besøket hans i Kina hadde lært ham at andre land ikke hviler eller jobber deltid med digitalisering.

Støre sa også at digitaliseringsstrategien var veldig viktig for regjeringen og for ham personlig, hvordan vi skal få retning på digitaliseringsarbeidet.

Dramaturgien er med andre ord perfekt. Regjeringen har satt svært kostbare og ambisiøse mål, og de tror at digitalisering er veien til å nå andre viktige mål. De vet at digitalisering er viktig for å trygge velferdsstaten i årene som kommer, og være kilde til store inntekter, hvis vi inntar en lederposisjon.

Akkurat hvor mye regjeringen tror på det, får vi se på mandag. Da viser de kortene. Til oss i fagpresse, og til en velgermasse som i økende grad forstår viktigheten av det digitale.

I 2024 holder det ikke lenger med ord i en strategi.