Nå trenger vi snart hjelp fra en super-agent
LEDER: Hvem andre skal stoppe den gale vitenskapsmannen som kan skru av verden med en bryter på skrivebordet?
I dagens samfunn gir teknologi makt. Særlig når vi blir avhengige av den. Så viktig har teknologien blitt, at det kunne vært tema for en god gammeldags agent-film.
En skikkelig action-film, der ingen ringere enn Ethan Hunt eller kanskje James Bond får i oppdrag å stoppe en gal vitenskapsmann som truer med å skru av internett så hele verden slutter å virke. I filmen har den gale vitenskapsmannen satt i gang en klokke som teller nådeløst ned mot null, og verdens undergang. Vår helt klarer selvsagt så vidt å redde verden etter noen dramatiske forfølgelses-scener i bil, helikopter og fallskjerm. Pluss et par spektakulære eksplosjoner. Med bare et par sekunder igjen på klokka, nøytraliseres vitenskapsmannen, og nedtellingen blir stanset.
Heldigvis har vi ingen så gale vitenskapsmenn med så stor makt i den virkelige verden. Eller...?
Velkommen til 2023 og Elon Musk sin verden.
Han er eneveldig hersker over Starlink. Selskapet som bruker satellitter til å levere internettforbindelse på steder der det ikke går ledninger. For eksempel i krigssoner, som på Krim-halvøya.
Skal vi tro det CNN skriver om en Musk-biografi som slippes den 12. september, fryktet Elon at Russland ville svare med atomvåpen da Ukraina sendte droner mot russiske marinen. Så han skrudde like godt av nettet over Krim. De ukrainske dronene falt hjelpeløst ned fra himmelen og rett ned i havet, i stedet for å ramme målene sine.
Nå skal det sies til Musk sitt forsvar at tanken bak Starlink var at vi skulle se Netflix og Youtube, ikke angripe militære installasjoner med droner. Like fullt er det grunn til å stoppe litt opp og tenke. På hvor mye makt som kan befinne seg i hendene til en enkelt vitenskaps- og forretningsmann.
Vi får bare håpe på det beste, at fyren er et stabilt geni som vil oss alle godt. Hvis ikke må vi stemme i sammen med Jan Eggum: Kor e alle heltar hen.