KOMMENTAR: 

MÅ LØSES: Teknologiutviklingen får store sosiologiske og politiske konsekvenser. Noen av dem er regelrette problemer som vi må løse. Sammen med EU, kanskje? (Foto: Sébastien Bertrand (cc-by-2.0))

Vondt i teknologien – det er tid for ny EU-debatt

Teknologi-utviklingen skaper reelle problemer det er vanskelig å løse alene. Det bør aktualisere EU-debatten i Norge.  

Publisert Sist oppdatert

Debatten om hvorvidt sosiale medier er en kraft for det gode eller det onde raser videre. Siste omdreining her til lands er en rapport utarbeidet i samarbeid mellom Teknologirådet og Norsk institusjon for menneskerettigheter (NIM). 

Den tar konkret for seg Tiktok, det vil si sikkerhetsutfordringene denne tjenesten representerer (Kina og sånn) og hvordan et evt. forbud/regulering står seg satt opp mot demokrati, ytringsfrihet og internasjonale forpliktelser.

Om å holde balansen

Dette er langt fra en ny problemstilling. Benjamin Franklins påståtte uttalelse at «De som vil gi avkall på grunnleggende frihet for å kjøpe seg litt midlertidig trygghet, fortjener verken frihet eller trygghet.» har de siste 20 årene vært en gjenganger i mange debatter om baksiden av teknologi-medaljen.

Og rapporten fra Teknologirådet og NIM bidrar ikke vesentlig til noen ny kunnskap. Den konkluderer med det de fleste intuitivt forstår, at vi må finne en balanse mellom sikkerhet og andre verdier vil beskytte.

Og der ligger sakens kjerne. Hvordan skal vi bli enige om det?

Ja, vi har problemer

I en tid med krig i Europa og Midt-Østen og store geopolitiske spenninger i Asia er det naturlig, og sikkert også klokt, at sikkerhet tillegges større vekt enn i roligere tider. Det er likevel et stort spenn i bruken av virkemidler. Angående Tiktok mener noen at tjenesten bør forbys. Andre vil mene det er ren sensur og vil derfor jobbe med internasjonal regulering av sosiale medier generelt. Mellom de to ytterpunktene er det mye å diskutere, for å si det sånn.

Det er mange voksesmerter knyttet til teknologiutviklingen. Og det er jammen ikke rart. Om det er smarttelefoner, internett, cloud computing, KI eller sosiale medier er det åpenbart sant at disse teknologiene på få år radikalt har endret verden. Det har store sosiologiske og politiske konsekvenser. Noen av dem er regelrette problemer som vi må løse.

Alene i verden

EU står tilbake som den viktigste institusjonen for å finne gode svar på vanskelige spørsmål.

Men det gjør vi neppe alene med nasjonale reguleringer og forbud. I en verden hvor USA ser ut til å bli en utfordrende samarbeidspartner i uoverskuelig fremtid og Kina neppe er en kurv vi skal legge så mange egg i, står EU tilbake som den viktigste institusjonen for å finne gode svar på vanskelige spørsmål.

Derfor bør vi ønske en ny EU-debatt i Norge velkommen. Det har gått 30 år siden sist – og ikke helt uten store begivenheter. En generasjon har vokst opp i teknologialderen uten å ha fått sagt sin mening om medlemskap. Nå er det på tide.