It-community med driv
KRONIKK: Oslo har et svært stort og levende it-miljø med mange frivillige organisasjoner, ofte kalt communities, som arrangerer gratis faglige aktiviteter.
- Det er møter og seminarer nesten hver ukedag. Det er så mye bra som deles at det er umulig å få med seg alt av interesse, sier Mario Ek Aparicio, styremedlem i organisasjonen Oslo Software Architecture (OSWA).
OSWA har nå over 1.000 registrerte medlemmer og har ofte møter med opp mot 100 deltakere. Organisasjonen arrangerer alt fra uformelle whiteboard-sesjoner med medlemmene til foredrag med høyprofilert utenlandsk foredragsholder. Møtene hvor medlemmene bidrar er svært populære, og arrangørene er veldig glade for at at så mange ønsker å dele sine praktiske erfaringer.
OSWAs fagmøter gir også mange utviklere med interesse for arkitektur mulighet til å modne sine tankesett og snappe opp noen gode råd.
Deling først
Flere og flere selskaper i bransjen har fokus på deling. Store selskap deler både software og erfaringer fra deres prosjekter, gjerne gjennom blogger eller ved deltakelse på møter i regi av Oslos mange communities. Det er en nødvendighet å få innspill fra andre for å nå målene på en rask og effektiv måte. Selskapene som bidrar i it-communities åpner seg for innovasjon og produktforbedring og blir synlige med tanke på rekruttering.
Å lære av andre har en stor verdi, og har også blitt en nødvendighet hvis man skal holde seg oppdatert og håndtere den enormt og raske utviklingen i it-bransjen. It-arkitekter må ha erfaring og klare meninger for å kunne påvirke it-satsninger i sine organisasjoner. OSWA ønsker å bidra til at arkitektene får de rette verktøyene til å drive god it-utvikling.
Verdiskapende arkitektur
Møteformatet til OSWA er stort sett seminarer hvor vi har foredragsholdere som forteller om sine erfaringer med teknologi eller prinsipper og metodikk for it-arkitektur. Mingling og nettverksbygging med likesinnede er et vel så viktig innslag her. Vi har også hatt stor suksess med å arrangere kurs og workshops.
Vi ønsker å formidle det som de vanlige opplæringstilbudene ikke dekker, og har staket ut en klar retning for å få arkitektur til å være et mer verdiskapende element. Vi mener it-arkitektur alt for ofte handler om kontroll og standardisering, noe som kan bremse innovasjon og drepe gode ideer. It-arkitekter må være ansvarlige for sine valg og for at de faktisk skaper verdi i sine organisasjoner. Disse tingene er forankret i OSWAs manifest, eller leveregler, som organisasjonen ønsker å spre til medlemmene gjennom de faglige arrangementene.
Teknologihuset-løft
De fleste møter og samlinger it-community i Oslo foregår nå på Teknologihuset på Bislett, noe som har vært med å løfte kvalitet og engasjement.
- Community-miljøet i Oslo er fantastisk aktivt og velfungerande. At ildsjeler som arrangørane bak OSWA og andre communities står på og bruker fritida si for å skape gratis og åpne kunnskapsarenaer for teknologi-interesserte er heilt unikt og noko vi støtter og applauderer på det sterkaste, sier Oddbjørn Kvalsund, styreleder i Stiftelsen Teknolgihuset.
- Teknologihuset har som formål å tilrettelegge og gjere det enkelt for communities som ønsker å møtes og dele kunnskap og det var i 2014 over 35 forskjellige communities og 5.000 engasjerte fagpersonar som møttes og delte kunnskap på Teknologihuset, og vi håper at det blir enda flere i 2015.
- Når vi ser tilbake noen få år er det en fantastisk utvikling vi har fått være med på, sier Thor Henning "Totto" Hetland, en veteran i Oslos it-community.
Artikkelen er skrevet i fellesskap av ildsjelene i OSWA.