LEDER: Farvel til datarommet – eller?
Alt skal til skyen, men kraften i noe som gjør en jobb og bare virker, er sterkt undervurdert.
Skal vi tro analyseselskap og teknologi-evangelister, kommer det til å ta kort tid før alt er flyttet til skyen. Ser vi på historien, eller på det vi hører at faktisk står ute på datarom, kommer det til å ta lang tid.
Skyen lover mye. Veien fra god idé til løsning i drift, er kort. Man trenger ikke å investere i maskinvare for hverken prosessering eller lagring. Man betaler bare for bruk etter behov, og bare når man faktisk trenger det. Utviklerne har tilgang til et hav av integrasjonsverktøy, avanserte algoritme- og kodebibliotek. Infrastrukturen sørger for at alle berørte kunder og/eller partnere har tilgang til det nye umiddelbart. Det gir et taktskifte i innovasjon, som igjen kanskje er en av de sterkeste drivkreftene bak flytting til skyen.
Men hva med alt det gamle? Alt det som ikke trenger ny- eller videreutvikling, men som bare kjører en eller annen oppgave i bakgrunnen. Når lønner det seg å flytte det, eller å lage en ny versjon som kan kjøre i skyen? Er det noe som blir prioritert all den tid det fortsatt humper og går, og rett og slett bare virker?
Hvis vi skal tro at historien gjentar seg, vil datarommet leve mye lengre enn spåmennene sier.
Hvis vi skal tro at historien gjentar seg, vil datarommet leve mye lengre enn spåmennene sier. På nittitallet, spiste pc- og Unix-servere seg for alvor inn på markedet for stormaskiner. Til tross for at sistnevnte skulle dø i løpet av svært kort tid, er det fremdeles – den dag i dag – grovarbeid som gjøres av gode gamle stormaskiner, for eksempel i bankverdenen. Til tross for beskjeder om at mastodontene skal forsvinne til neste år, hvert eneste år, de siste ti årene.
Akkurat nå føles det som skyen er svaret på alle problemer. Forutsetningen er at det faktisk finnes et problem. En mulighet som skal gripes eller en utfordring som skal løses. Rundt om på norske datarom står det ikke bare problemer, men også en servere som løser oppgaver det ikke er noe problem eller utfordring knyttet til. Investeringen er nedbetalt for lengst, og en reise til skyen har potensial for å skape problemer snarere enn å løse noe.
Da blir det fristende å beholde en litt mer kompleks infrastruktur, og bare la det gamle være. Litt til. Og litt til.
Kanskje neste år?