ERGONOMISK: Dell P2416D er en skjerm som byr på god ergonomi. (Foto: Dell)

Test: Dell P2416D – Mye skjerm for pengene

Skal vi tro nettbutikkene er 24 tommer fortsatt den mest populære størrelsen på skjermer til stasjonær pc.

Det er kanskje ikke så overraskende. Man får et relativt stort bilde å jobbe eller spille på, samtidig som skjermen ikke tar all verdens med plass på skrivebordet. I tillegg kan det nok også ha noe å si at du kan få 24-tommer skjermer fra like over tusenlappen, om du velger en enkel modell.

Både pris og størrelse er nok viktige elementer når bedrifter skal kjøpe inn skjermer til de ansatte. Om det første ikke er fullt like viktig, og man har råd til å bruke noe mer enn en tusenlapp per skjerm, kan Dells nye 24-tommer være et interessant alternativ.

For bedriftsbruk

Dell P2416D er en skjerm tiltenkt bedriftsbruk som ikke tar all verdens med plass på skrivebordet, men som samtidig leverer både høy oppløsning og god bildekvalitet.

Mens 24-tommere normalt leveres med 1920x1080 pikslers oppløsning, eller Full HD, er Dell P2416D utstyrt med et IPS-panel med WQHD-oppløsning, 2560x1440 piksler. Det gir både større arbeidsflate på skjermen og skarpere bilde.

Ergonomisk

Skjermen har typisk Dell-design, sort med avrundede hjørner og metallfarget list rundt sidene. Foten er stabil og god, og byr på det en forventer av justeringsmuligheter fra en bedriftsskjerm. Her kan du justere høyde, vinkel, vri og vende, samt rotere 90 grader til portrettmodus.

Med vårt gjennomsnittlig høye skrivebord endte toppen av skjermen noen centimeter lavere enn optimalt, men det var ikke mye om å gjøre. Ergonomien er altså godt ivertatt med P2416D.

Bak på skjermen finner du et kurant utvalg med tilkoblinger. Du har DisplayPort, HDMI og d-sub (vga) for tilkobling av bilde, i tillegg til en usb-hub med fire porter, tre som peker nedover sammen med de andre tilkoblingene, og en på baksiden av skjermen.

IPS-panel

Som vi så vidt var inne på, er skjermen utstyrt med IPS-panel. Bare det at skjermen er utstyrt med IPS gjør sitt til at prisen blir en del høyere enn for en gjennomsnittlig TN-basert skjerm. At panelet i tillegg støtter høyere oppløsning enn det som er standard for 24-tommer hjelper nok også til å dra opp prisen.

Det er likevel ikke snakk om en skremmende dyr skjerm, i alle fall ikke når en ser det opp mot hva man får. Dell P2416D koster rundt 2.700 kroner i norske nettbutikker.

Takket være IPS-paneler har skjermen bred og god innsynsvinkel, 178 grader vertikalt og horisontalt – som normalt for IPS-skjermer. IPS-paneler har jevnt over også langt bedre fargegjengivelse enn TN-skjermer.

Vi har brukt Dell P2416D til varierte oppgaver i løpet av testperioden, fra dokumentbehandling og surfing, til spill og video. I tillegg til variert bruk har vi også kjørt forskjellige målinger på skjermen.

Målingene viste at Dell P2416D er utstyrt med et godt panel, selv om fargegjengivelsen ikke er av de aller beste vi har målt. Alle måleresultatene var imidlertid innenfor det vi anser som presist. Gjennomsnittlig Delta E var 1,83, med opp mot 3,0-grensen når det gjaldt visning av en del røde farger. Resultatet er likevel godt nok til at en skal være godt over gjennomsnittlig trent for å se fargeavvik, sammenlignet med slik fargene skal se ut.

VRIDBAR: Skjermen kan vris samt justeres i høyden for den mest behagelige stillingen.

Også på gråskalaen klarte Dell P2416D seg godt, med gjennomsnittlig Delta E på omtrent 1,6. Der skjermen ikke klarte seg fullt like godt var på kontrast, hvor vi målte et av de svakere resultatene vi har sett på en stund. Kurant kontrast, men på ingen måte imponerende.

Det skal sies at Dell hadde gjort en god jobb med fargeinnstillingene fra fabrikk, da endringene i resultatene var minimale før og etter vi kalibrerte skjermen. Vi fikk altså et bilde som var nær opp til så korrekt skjermen er i stand til å levere, rett ut av boksen.

Tunga rett i munnen

Nøyaktig hvordan ting vises på skjermen avhenger litt av hvilket fargeprofil du velger, og her kan det være greit å holde tunga rett i munnen. Et par av profilene kan være greie til tiltenkt bruk, men vil du ha det fargekorrekt kan det for eksempel være greit å styre unna spill- eller film-profilene, som blåse ut fargene en anelse mer enn vi liker. Vi erfarte at «standard»-profilen fungerte best til vår bruk.

Vi liker at Dell har valgt en tradisjonell løsning for å styre menyene på skjermen, samt at menyen som standard er plassert nede i høyre hjørne. Her er det knapper på skjermrammen som gjelder, i stedet for (ofte) upålitelige trykkfølsomme felter. Menyene er lettforståelige og enkle å navigere, for dem som liker å justere litt på skjermen, fremfor å bare sette den opp og kjøre i vei. Sistnevnte kan for så vidt fungere greit, gitt hvor godt skjermen var kalibrert fra fabrikk – i alle fall i vårt tilfelle.

Konklusjon

Dell P2416D er en av relativt få 24-tommers skjermer som leveres med WQHD-oppløsning, og slik sett gir en god del større arbeidsflate enn en like stor skjerm med 1920x1080-oppløsning. Ikke bare er den en av få, den er så vidt vi kan lete oss frem til, også den rimeligste av de «små» skjermene til stasjonær pc med denne oppløsningen.

Da er det ikke dumt at den i tillegg byr på god fargegjengivelse, skarpt bilde og fin generelt fin bildekvalitet. Helt på proffnivå er den ikke, men det er da heller ikke å forvente til denne prisen, som ifølge våre søk ligger på rundt 2.700 kroner.

Et alternativ kan så klart være en 27-tommer med samme oppløsning, som koster fra like over 3.000 kroner. Vår erfaring er imidlertid at du da må ta til takke med noe svakere bildekvalitet. Du vil også ha mindre plass igjen på skrivebordet til andre ting. Det er heller ikke så veldig langt opp i pris til de rimeligste 24-tommerne med IPS-panel og 4K-oppløsning, altså 3840x2160 piksler.

Er du på jakt etter en skjerm med fin fargegjengivelse, og et skarpt og fint bilde, uten at det koster all verdens, kan Dell P2416D være et godt alternativ. Alternativ kan du bruke en tusenlapp eller så ekstra og få 4K-oppløsning, selv om det nok kan bli i overkant mange piksler for en del – i alle fall om du ikke justerer på tekst- og ikonstørrelser.