TEST: Dell Venue 11 Pro - Verdig Surface-konkurrent
Den er tyngre og mer klumpete, men slår Surface på flere andre områder.
Tavle-pc-er er intet nytt, men de fikk en kraftig oppsving da Apple lanserte en slags light-versjon med iPad. Borte var avanserte og knotete pc-grensesnitt og ulekker design. Det tok ikke langt tid før i overkant mange mente nettbrettet var fremtiden, ikke bare privat, men også i bedriftssammenheng. Vi kan vel nå, noen år etter, si at det ikke helt har blitt virkelighet – heldigvis.
For all del, en kan ha både moro og nytt av nettbrett, men i jobbsammenheng er det igjen god erstatter for en pc. Da er hybridene et mye bedre valg. Her får du på mange måter det beste av to verdener, du har et nettbrett når du ønsker det, og en nær fullverdig bærbar når du trenger det.
Det beste av to verdener
I løpet av årene som har gått etter nettbrettrevolusjonen startet har vi testet en rekke hybridløsninger, med Android, Windows RT og ekte Windows 8/8.1. Mens det finnes rikelig med produktivitetsverktøy til Android, er det ikke til å komme utenom at en kommer lenger med Windows.
Vi har i hovedsak brukt en miks av Microsoft Surface RT, etterfulgt av Surface 2, og Surface Pro siden de dukket opp. De små og hendige Microsoft-hybridene har blitt brukt både på fritiden og i jobb. Spesielt hendige er de når vi er ute på reiser, og det skjer både titt og ofte, samt på togturene til og fra jobb.
De siste par månedene har vi imidlertid latt Surfacene få hvile seg litt, annet enn at Surface 2 har fått fungere som leketøy for guttungen på 1,5 år. Vi har nemlig fått låne en Dell Venue 11 Pro i stedet, og langtidstestet for å se hvordan denne måler seg mot våre favoritthybrider. Og det har vi like godt gjort like før Dell nå slipper en ny og oppgradert versjon av hybriden, med blant annet neste generasjon Intel-prosessor. Ellers vil det meste imidlertid fortsette som før, slik at den Venue 11 Pro vi testet i realiteten er svært lik den oppgraderte versjonen som kommer om et par uker.
Standard utstyrt
Rent spesifikasjonsmessig var vår Dell Venue 11 Pro relativt likt utstyrt som Surface Pro. Innvendig skjuler det seg en Intel Core i5 4300Y, som er en litt svakere variant av 4300U-prosessoren vi finner i Surface Pro 3. Den er også en anelse svakere enn prosessoren i Surface Pro 2, men det er mest på papiret. Det har å gjøre med at Dell har valgt en enda mer strømsparende prosessor enn Microsoft, for mens Core i5 U-prosessorene er så kalte Ultra-low power, er Y-prosessorene Extreme-low power.
Den enda mer strømsnille prosessoren skal da gi bedre batteritid, på bekostning av ytelse. I praksis er imidlertid ikke ytelsesforskjellen nevneverdig, i alle fall ikke til normal bruk. Selv til litt tyngre bruk, blant annet bildebehandling i nyeste Photoshop, klarte vi oss fint med ytelsen vi fikk fra 4300Y-prosessoren i Dell Venue 11 Pro. Så viste da også våre tester at det ikke er all verdens med ytelsesforskjell mellom Surface Pro, Pro2, Pro 3 (som alle har veldig lik ytelse, men vidt forskjellig batteritid) og Dell Venue 11 Pro.
Ellers er også den prosessorintegrerte grafikken en anelse svakere enn det man får med Surface. Ei heller her er det snakk om store forskjellene, og vi tror vel neppe dette er en hybrid man kjøper for å bruke som en spill-pc. Som støtteprosessor til en rekke tunge programmer, for eksempel Adobe-programmer, vil forskjellen uansett ikke være all verdens.
Som med de fleste hybrider i denne prisklassen var vår testversjon av utstyrt med fire gigabyte minne. Det er kurant til det meste av vanlig jobbing en kan tenke seg å gjøre mens man er på farten, men kan bli litt knapt om man velger å bruke Venue 11 Pro som en del av et mer stasjonært oppsett på skrivebordet på jobb – noe man enkelt kan gjøre ved hjelp av dokkingstasjonen som er å få kjøpt som tilleggsutstyr.
Mer service-vennlig
Heldigvis har Dell tenkt mer på bedriftsbrukerne enn det Microsoft har gjort. For mens Surface-brettene er veldig lekre og slanke, men umulige å åpne for å oppgradere eller fikse noe, er Venue 11 Pro langt bedre tilrettelagt for bedriftens it-avdeling.
Her har du nemlig enkelt fjerne et deksel bak, og du har tilgang til minnemodul, batteri og SSD. Dermed kan du om ønskelig bytte dårlige batterier eller øke lagringsplassen – som for øvrig var tatt hånd om av en 120 gigabyte SSD i vår testmodell. Det er også mulig å ettermontere modul for mobilt bredbånd. Dessverre er det ikke mulig å øke minnemengden, ettersom minnet er loddet på hovedkortet.
Service-vennligheten gjør at Venue 11 Pro er tykkere og litt mer klumpete enn Surface Pro 3, og mer på linje med de tidligere Surface Pro-modellene fra Microsoft. Designen er heller ikke på langt nær like lekker, men mer funksjonell. For bedrifter tror vi det siste kan være vel så nyttig, i alle fall om det er snakk om å rulle ut mengder av enheter i et større miljø.
Meget god batteritid
Selv om det for så vidt fungerer kurant å bruke Dell Venue 11 Pro som et rent nettbrett, med det fingervennlige grensesnittet i Windows 8, er det først når man kobler til et tastatur at man får utnyttet det til fulle.
Vi fikk levert vår testmodell med tastaturdokking med integrert batteri på 28wh. Det er nesten like kraftig som 36wh-batterier som sitter i selve brettet, og gir nær en dobling i den allerede gode batteritiden. Ved siden av å gi ekstra batteritid er tastaturet også behagelig å skrive på, og er utstyrt med en kjekk pekeplate.
Våre batteritester, og erfaringer med praktisk bruk, viste imponerende resultater. På egenhånd, uten å ha koblet til tastaturdokkingen med ekstra batteri, klarte Dell Venue 11 Pro å holde ut i omtrent syv og en halv time med typisk kontorbruk – blant annet regneark, dokumentbehandling, epost og surfing. Det er en anelse bedre enn Surface Pro 2 og Pro 3. Med tastaturet koblet til nærmet vi oss 14 timer batteritid. Med litt tyngre bruk, med en blanding av (mye) videotitting, musikk, surfing, epost og jobb holdt de to batteriene det gående i omtrent 10,5 timer. Batteritiden, kombinert med jevnt over god ytelse, var intet mindre enn imponerende.
Litt treg lading
Det som ikke imponerte like mye var ladingen, som skjer via micro-usb. Lading av selve brettet går i grei hastighet, men kunne med fordel vært en anelse raskere. Verre var det at vi ikke fikk ladet tastaturbatteriet mens Venue 11 Pro var slått av. Det er mulig å koble fra tastaturet og lade også det via micro-usb, men vi hadde heller sett av vi kunne lade begge deler samtidig, uten at Venue 11 Pro måtte være slått på. Ladingen av tastaturet gikk også relativt tregt.
Dell Venue 11 Pro er utstyrt med en 10,8-tommers IPS-skjerm med Full HD-oppløsning, altså 1920x1080 piksler. Det er en oppløsning som passer skjermen godt, og som gir deg en god arbeidsflate på tross av skjermens størrelse. Vi målte lysstyrken til mellom 380 og 400 Lumen, altså en litt ujevn lysfordeling i skjemen. Det er litt bedre enn forventet, men kan uansett bli litt lite om du planlegger å bruke Venue 11 Pro utendørs i sterkt sollys. Skjermen leverer fine og relativt korrekte farger, samt en meget bred og god innsynsvinkel – alt ting vi forventer av en IPS-skjerm.
Av tilkoblinger finner vi det vi forventer på en slik type hybrid, myntet på bedrifter. Her har du blant annet én USB 3.0-tilkobling, kortplass for microSD, micro HDMI for tilkobling av ekstern skjerm, NFC og raskeste variant av trådløsnett. Det er også mulig å få lagt til støtte for mobilt bredbånd.
Konklusjon
Det er ikke ofte vi har muligheten til å ta oss så god tid med testingen som vi har gjort med Dell Venue 11 Pro. Nå har vi brukt Dells bedriftsrettede hybrid i noen måneder, og latt den erstatte Surface-ene vi vanligvis bruker på reise og togturene til og fra jobb. Og det har for det meste vært en fin-fin opplevelse.
Dell Venue 11 Pro ser kanskje ikke fryktelig spennende og lekker ut, men har en helt greit og litt anonym design. Til sin bruk er det helt greit, spesielt når den gjør det så bra på andre områder. Ytelsen er omtrent på nivå med det vi har sett i lignende enheter fra andre produsenter, og det lille den «mangler» i ytelse tar den igjen i batteritid, som er meget god. Ytelse på papiret er imidlertid ikke alt, og vi har fortsatt til gode å ha opplevd ytelsen som for dårlig til vår varierte bruk.
Med ekstrautstyret Dell kan levere til Venue 11 Pro kan du for så vidt la hybriden fungere som nettbrett, bærbar pc og stasjonær pc på kontoret – og den gjør en fin-fin jobb som alle tre. Det er ikke ille, når en ser at prisen for den kommende, og noe oppgraderte modellen, med batteritastatur og skrivebordsdokking lander på så vidt over 9 000 kroner.
Så får vi bare håpe at Dell har gjort noe med ladingen, for det var egentlig det eneste som plaget oss litt i løpet av våre måneder med Dell Venue 11 Pro.
Er du mer ute etter funksjonalitet og service-vennlighet, enn lekker og snerten design og litt ekstra ytelse, er Dell Venue 11 Pro rett og slett et knallkjøp.