SAMFUNN:

WEB: Tim-Berners-Lee utviklet World Wide Web da han jobbet som forsker ved CERN – Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning. (Foto: World Wide Web Foundation)

Tim Berners Lee legger ned World Wide Web Foundation

Mannen som oppfant url-er og dermed World Wide Web mener det ikke lenger er behov for stiftelsen.

World Wide Web Foundation, en organisasjon som har hatt som oppgave å gjøre nettet tryggere og mer tilgjengelig, har bestemt seg for å legge ned, melder The Register. Grunnen til beslutningen, sier stiftelsen, er at oppdraget deres i stor grad er oppfylt og at andre organisasjoner nå kan overta arbeidet.

Da World Wide Web Foundation ble grunnlagt i 2009, hadde litt over 20 prosent av verdens befolkning tilgang til internett og få organisasjoner jobbet for å endre dette. I dag er det i stedet rundt 70 prosent, og det er mange organisasjoner som jobber for å heve dette tallet ytterligere.

Stiftelsens medgründere, World Wide Web-oppfinneren Sir Tim Berners-Lee og Rosemary Leith, takker dem derfor for all deres støtte og skriver at det er andre utfordringer å fokusere på i dag.

Sentralt, skriver de, er sosiale medieselskapers modell for å gjøre brukerdata til en vare og konsentrere makt på plattformene, noe som strider mot Sir Tim Berners-Lees opprinnelige visjon for nettet. Stiftelsen avvikles derfor også slik at han i stedet kan fokusere på desentralisert teknologi som Solid Protocol, en spesifikasjon som lar brukere lagre data sikkert i desentraliserte datalagringsenheter kalt Pods. Teknologien har vært under utvikling siden minst 2015.