Det usynlige medieanlegget

Du har pumpet din stasjonære hjemme-pc full av bilder, dvd-kopier og tusenvis av mp3-låter. Men hvordan skal du få godsakene avspilt i stua? Et trådløst mediesenter er redningen.

Publisert Sist oppdatert
Hjemme hos denne journalisten står det et ordinært stort stereoanlegg og dolby surround/dvd-anlegg i stua. Jeg vet det er sykt, men slik er det nå engang. I tillegg har vi hatt et stort skap som huset det ene anlegget med flere hundre cd-er med digitalisert gromlyd.

Det var da jeg i vår hørte om de nye mediesentrene, som kan kobles opp mellom stereoanlegg/tv-en og pc-en, at jeg begynte med prosjektet som har tatt flere måneder å gjennomføre. Nesten alle cd-er og flere dvd-filmer er nå kopiert til pc-en, som står innlosjert på et arbeidsrom i kjelleren. Målet var å bli kvitt cd- og dvd-platene fra stua. Ettersom det å kopiere dvd-er er en omstendelig affære, har dette prosjektet tatt lengre tid enn jeg først trodde.

Stuedrømmen

Drømmen var å kunne sitte i stua og se på medieinnholdet som var lagret på pc-en i kjelleren. Ettersom det er en ganske omfattende jobb å borre seg gjennom halve huset for å legge datakabler, har jeg vært på utkikk etter en god mediespiller som trådløst hadde kontakt med pc-en og som kunne streame feriebildene, en god thrillerfilm eller de siste panzerlåtene fra jern- og metallbandet Rammstein.

Fra jeg begynte dette prosjektet har det etter hvert kommet en rekke såkalte mediesentre på markedet. Vær klar over at det også finnes gode pc-løsninger som har mediesenterfunksjoner, men jeg har konsentrert meg om å finne det beste og billigste mediesenteret som kan streame via wlan. Den første typen løsning hadde krevd ny pc og programvare, og ville totalt blitt mye dyrere enn et trådløst mediesenter.

Ikke alle formater

Det dumme med mange av de nye mediesentrene som er kommet på markedet er at de ikke kan håndtere alle medieformater, eksempelvis gif-filer, Mp3pro, DivX, Xvid eller Mpeg4. Så når du skal kjøpe en slik spiller, bør du undersøke nøye om spilleren kan håndtere de medieformatene du har eller vil satse på i fremtiden.

Vårt søstermagasin, Digital World (nummer 3/2004), hadde nylig en stor test av slike mediesentre og utnevnte med god grunn Philips Steaminum SL400i til vinner. Denne spilleren takler det meste, men koster 5.000 kroner. Jeg har også fått anbefalt Amitech Homelink/Pinnacle Show Center, men den tar ikke alle formater jeg var ute etter. Amitech/Pinnacle-boksen koster 2.900 kroner.

På bakgrunn at dette har jeg frem til nå vegret meg for å gå til anskaffelse av et trådløst mediesenter, ettersom jeg vet at de vil falle kraftig i pris.

Først ute i så måte er D-Link, som nå kommer med sin DSM-320, som kobler sammen hjemmenettverket og pc-en med tv-apparatet og stereoanlegget for trådløs streaming av media.

En gjennomgang av de tekniske spesifikasjonene viser at denne spilleren har nesten de samme finessene som testvinneren Philips Steaminum SL400i, bortsett fra at den koster tre tusen kroner mindre!

Billig og meget god

Computerworld har som testet D-Link-spilleren, og for å ha et sannhetsvite og teknisk assistanse i tilfelle trøbbel med installeringen, allierte jeg meg med IDGs it-konsulent Christer Hammarstrøm.

Et gammelt trådløsnett fra Cisco ble i sommer pensjonert, og i forbindelse med installasjonen av mediesenteret skulle jeg også installere en trådløst aksesspunkt/bredbåndsruter. Fra vi begynte installasjonen av aksesspunktet/ruteren til vi kunne se streamet video på tv-en via mediasenteret, gikk det litt over en halvtime. Det er faktisk sant!

Jeg har hørt fra andre musikk- og filminteresserte journalister at de har hatt problemer med installering av programvare og utvelgelsen av mediemapper i forbindelse med mediesentre fra andre produsenter. Men med D-Links Medialounge-programvare gikk hele installeringen urovekkende fort og smertefritt. Faktisk gikk operasjonen så glatt at vi trodde vi hadde gjort noe feil, men det hadde vi heldigvis ikke.

Gleden var derfor meget stor da vi kunne lytte til de første tonene av streamet video med Beautiful Day-videoen av U2. Faktisk kan ikke denne journalisten huske å ha hatt større stereolykke siden jeg som ungdom hjemme i Tromsø for første gang fikk salige Radio Lux inn i eteren på en gammel Kurér-radio.

En revolusjon er på gang

Etter å ha brukt DSM-320 i snart to uker, er jeg ikke tvil om denne type mediesentre kommer til å revolusjonere måten vi bruker våre digitale medieklipp, bilder eller musikk. Eller for å sitere kona; -- Hvorfor skal familien sitte på et lite arbeidsrom i kjelleren å se på digitale bilder, når vi kan gjøre det samme på tv-en i stua?

Jeg er overbevist at 2005 kommer til å bli året da denne type mediespillere blir en viktig del av nordmenns dagligliv. Noen få av oss har allerede blitt frelst og har sendt opptil flere telepatiske meldinger til julenissen med bønn om å få et mediesenter under juletreet den 24. desember.

Dere andre må vente til neste år da stormarkeder som Elkjøp, Lefdal, Expert og andre forhåpentligvis våkner opp fra dvalen og skjønner at det er trådløse mediesentre som nå gjelder.