DISKUSJON: Konferansier Anne Grosvold er utålmodig i påvente av digitale tjenester, og holdt derfor en kort spørretime for Difi-direktør Steffen Sutorius, direktør Lars Peder Brekk fra Brønnøysundregistrene og administrerende direktør Lasse Hansen fra KS under digitaliseringskonferansen 2017. (Foto: Stine Marie Hagen)

Digitalisering på agendaen

Temaet er digital agenda når Difi arrangerer sin årlige Digitaliseringskonferanse. 1.100 tok turen til Oslo konserthus for å få med seg konferansens første dag.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag gikk startskuddet for Difis årlige Digitaliseringskonferanse. På Oslo konserthus hadde Direktoratet for forvaltning og ikt samlet 1.100 påmeldte, i tillegg til flere prominente foredragsholdere.

Digital agenda

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, og avdelingsdirektør Grete Orderud ved Difi, startet konferansen ved å fortelle om rikets tilstand rundt årets tema "digital agenda".

På scenen kunne vi også finne Senior Project Manager Barbara-Chiara Ubaldi fra OECD, administrerende direktør Hege Skryseth fra Kongsberg Digital, direktør Lars Peder Brekk fra Brønnøysundregistrene og administrerende direktør Lasse Hansen fra KS.

Tomt bord

De to sistnevnte var i dialog med Difi-sjefen selv, for å diskutere oppfølgingen av digital agenda. Konferansier Anne Grosvold ledet "debatten":

- Snille dere, siden klokken ni i dag morges har jeg hørt samtlige innledere snakke om samarbeid, bedre koordinering, helhetlig jobbing, felles plattformer og at vi må sitte ved samme bord. Finner dere ikke det bordet?

Sutorius prøvde seg ved å si at "Vi har bordet", da Grosvold utbryter "..men ingen sitter der!?".

Utålmodig

Grosvold kunne påpeke at hun som en av brukerne som disse gutta skal lage strømløse tjenester til, blir litt utålmodig. Då våknet Brønnøysund-Brekk.

- Da vet du ikke det at vi har tjenester for 50 ulike offentlige etater, 600 ulike tjenester, vi jobber hele tiden med syv-åtte departementer, og vi sitter ved samme bord, sa Brekk. Han mener den største utfordringen ligger i koordinering hos den enkelte.

- Det er vanskelig å koordinere over bordet om vi ikke er koordinerte på hver vår kant, og der har vi hatt betydelige utfordringer i kommunesektoren fordi vi har mange like enheter og på statussiktet fordi vi har mange, men svært forskjellige enheter som har en annen koordineringsjobb for Difi.

Bordet, igjen.

Grosvold lurte på hva som var Difis rolle i dette.

- Vi leder jo et råd som heter Skate, hvor statlige virksomheter sitter. Vi har et bord å sitte rundt, så jeg tror på mange måter de største utfordringene nå er å gå i gang med det vi har sagt, og faktisk gjøre det vi har sagt, og da må vi være litt prestisjeløse i tiden fremover og tenke hva er best utad, og legge vekk litt prestisje internt i forhold til sektor og interesse, svarer Sutorius.

- Du, Brekk, spiller opp til at Difi må ha en tydeligere rolle. Har du en beskjed til direktøren i dag, lurte Grosvold på, og hendvendte seg igjen til direktøren for Brønnøysundregistrene. Igjen ble samordning og koordinering et tema.

- Jeg kjenner at jeg blir, for å si det mildt, litt utålmodig. For nå skal vi samordne, og så skal vi begynne å koordinere og så skal vi sikkerhetskontrollere. Også kanskje en gang kommer resultatet, sa Grosvold.

- Men Anne, da har du ikke fulgt med i det som har skjedd, svarte Brekk, og viste til dagens tidligere presentasjoner.

- Det ble presentert i dag at Norge lå fremst i europa og i verden på det området her. Det er et kjempeomstridt arbeidsområde. Vi gjør denne jobben hver eneste dag, og vi gjør den stadig bedre.

Dyrt og dårlig

Difi-sjefen fikk beskjed om å svare på hva som var målet frem til neste års konferanse.

"Jeg kjenner at jeg blir, for å si det mildt, litt utålmodig."

- Nei, det er egentlig at nå har vi gått i gang med flere av de tiltakene som er blitt presentert, vi har gått i gang med noen tiltak som ikke har vært presentert, som statsbudsjetter, og det er flere ting som man ikke alltid kan snakke om før beslutningen er tatt. Jeg tror at hvis du går ut og spør brukeren om "vil du ha en billig løsning som gjelder for hele landet på tvers av statlig og kommunal sektor og bedre tjenester, eller vil du ha..."

- "Noe dyrt og dårlig", kommer det fra Grosvold. - Det er som å spørre har du lyst til å være rik og frisk eller fattig og sjuk...

- Og derfor er på en måte det vi gjør så prisverdig. For hvis vi tar utgangspunkt i hva som er brukerens behov, så vil kundene vil da svare og si at det er nettopp dette som er billigere, sier Sutorius.

Enige til slutt

Etter litt om og men kom Grosvold tilslutt i godlynne. Hun kunne konstantere at det tross alt har vært en god begynnelse når det kommer til digital agenda. 

- Det kommer til å skje mye, og jeg skal ikke være utolmodig med Lars Peder Brekk noen gang mer i hele mitt liv, sa Grosvold, før hun fikk med seg resten av gjengen og gikk av scenen.

Digitaliseringsprisen

Hvert år utdeles det en digitaliseringspris, der de påmeldte i salen kan nominere den de mener er verdige vinnere av prisen.

I år var de nominerte Nav med digital sykefraværsoppfølging, Bergen kommune med Digifrid – den digitale medarbeider og Ceres med Vitnesmålportalen.

Nav stakk av med en klar seier, og vant mede hele 52 prosent.