NYTT OM NAVN:

UTNEVNT: Roar Olsen, ny direktør for Forsvarsdepartementets IKT-etat. (foto: SIKT)

Direktør for ny IKT-etat i Forsvarsdepartementet

Roar Olsen (54) er blitt utnevnt i statsråd til direktør i et åremål på seks år for Forsvarsdepartementets IKT-enhet. Den blir etablert som egen etat fra 1. januar 2025.

– Sikker IKT er helt avgjørende for å trygge Norge. Jeg er svært fornøyd med å ha fått Roar Olsen til å lede den nye etaten, som blir en viktig bidragsyter til IKT-sikkerhet i Norge. Med denne ansettelsen vet jeg at sikkerhetsarbeidet vil bli videreutviklet på en god måte, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Roar Olsen kommer fra jobben som direktør i SIKT (Kunnskapssektorens tjenesteleverandør). Han har tidligere vært direktør for Direktoratet for IKT og fellestjenester innenfor høyere utdannelse og forskning og før dette administrerende direktør i Uninett AS.

Han har videre hatt lederstillinger i Direktoratet for e-helse, Altinn, Brønnøysundregistrene, Storebrand og Statens pensjonskasse. Olsen har i tillegg arbeidet elleve år i Forsvaret. Olsen har utdannelse fra Krigsskolen og en MBA i strategisk ledelse fra Norges handelshøyskole.

– Sterkt fagmiljø

Forsvarsdepartementets IKT-enhet er i dag et av Norges fremste fagmiljøer på teknologi innenfor gradert informasjonstjenester. Enheten leverer Nasjonalt begrenset nett, og vil fra 2025 også levere Nasjonalt hemmelig nett. Plattformene gjør det mulig å dele informasjon og kommunikasjon gjennom skrift, tale og video for virksomheter underlagt sikkerhetsloven.

Enhetens tjenester knytter i dag sammen nasjonens statlige og private aktører på felles plattformer, og etterspørselen øker. Antallet ansatte i enheten har økt betydelig de siste årene og er forventet å være rundt 100 medarbeidere når den nye etaten etableres. Enheten er for tiden lokalisert i moderne lokale i Havnelageret på Langkaia sentralt i Oslo.

Strategisk samhandling

Gjennom etableringen av IKT-enheten som egen etat ønsker Forsvarsdepartementet å tilrettelegge for god strategisk samhandling og utvikling av sikre digitale fellesløsninger for statsforvaltningen, forsvarssektoren og totalforsvaret ellers. Den nye etaten vil være tilbyder og leverandør av sentrale deler av den digitale grunnmuren i Norges totalforsvar.

Den nye etaten skal gjennom samfunnsoppdraget sitt tilby og videreutvikle nasjonale fellestjenester for gradert samhandling for offentlige og private virksomheter underlagte sikkerhetsloven. Tjenestene skal støtte opp under kritiske samfunnsfunksjoner og vareta nasjonale sikkerhetsinteresser i fred, krise og krig.