TEST: Aiptek Aiptek 3D HD Camcorder i2 - Film i 3d til en billig penge

Aiptek har kastet seg på 3d-bølgen, og det med et virkelig billig hd-kamera.

Publisert Sist oppdatert

Det snakkes om 3d både her og der. Nå skal alt være i 3d, enten det er på kino, hjemme i stua eller på spillkonsoller. Ikke minst presser tv-produsentene på for at du skal bytte ut din nesten nye lcd- eller Plasma-tv med en nyere modell med støtte for å kunne vise 3d-innhold. Det produseres også 3d-filmer over en lav sko, noen bedre enn andre. Kanskje har 3d kommet for å bli denne gangen?

En god del har allerede investert i en 3d-klar tv, og kanskje en passende Blu-ray-spiller. Med de to tingene på plass er det klart for å se både tv-programmer og Blu-ray-filmer i 3d – gitt at du kjøper en av de få filmene som faktisk har kommet i 3d enn så lenge. Aiptek er tidlig ute med å gi deg med 3d-tv, eller de med pc-er med 3d-skjerm og aktive briller, muligheten til å lage ditt eget 3d-innhold.

Det er et par år siden mini-hd-kameraene så smått dukket opp på markedet. Små og hendige videokameraer omtrent på størrelse med en mobiltelefon som lar deg filme i hd-oppløsning, for så å enkelt redigere og laste opp klippene til nett via pc-en. Det kommer fortsatt nye kameraer av denne typen, men i dag er det ikke en fullt like spennende produktkategori, gitt at svært mange smarttelefoner etter hvert kan gjøre den samme jobben, og gjerne litt til. På høsten i fjor testet vi et mini-hd-kamera fra Aiptek som ga utvidet funksjonalitet, ved at kameraet egentlig var en liten lommeprojektor som også lot deg filme i hd-oppløsning. Den gjorde ingen av delene eksepsjonelt bra, men totalpakken var uansett spennende og stilig.

3d i lommeformat

Vi har hatt Aipteks nye mini-hd-kamera, 3D HD Camcorder i2, inne til test. Også denne gangen er det snakk om et videokamera med en liten vri. Du kan fortsatt filme vanlige videoklipp i hd-oppløsning i 1 280 x 720 piksler, men du kan også aktivere en 3d-funksjon. Dermed kan du selv filme dine egne 3d-klipp, som du så kan vise på en 3d-klar tv eller pc.

Måten dette gjøres på er ved at kameraet er utstyrt med dobbelt opp med optikk. Det er nesten som om man har to kameraer i ett. På fronten av kameraet, som er omtrent på størrelse med en vanlig smarttelefon, sitter det to linser med noen centimeters mellomrom. Avstanden fra midten av hver linse er fire centimeter, noe som er omtrent to centimeter mindre enn den gjennomsnittlige avstanden mellom menneskeøyne. Den doble optikken filmer dermed med litt forskjellige vinkel, og når man setter disse to sammen blir resultatet et 3d-bilde.

I likhet med andre mini-hd-kameraer er også Aiptek 3D HD i2 fryktelig enkelt i bruk. Etter du har slått på kameraet kan du raskt velge om du vil filme i 2d eller 3d via en knapp bak på kameraet, så er det bare å peke det i riktig retning og trykke på opptaksknappen. Du har også en egen knapp for å ta stillbilder i 2d eller 3d. Velger du å filme i 3d, vil skjermen bak på kameraet vise det du filmer i 3d, og det uten noen form for 3d-briller. Skjermen er imidlertid så pass lite avansert at du må finne nøyaktig riktig innsynsvinkel for at det skal fungere særlig bra. Tilkobling til pc eller Mac gjøres via en vanlig usb-plugg som skyves ut i bunn av kameraet. Det er også slik du lader kameraet.

Vi har brukt kameraet i forskjellige situasjoner, både midt på dagen, i skumring og på kvelden. Som med de fleste andre mini-hd-kameraer liker Aiptek 3D HD i2 seg best i omgivelser med mye lys. Så fort det blir litt mørkt, ender bildet opp som kornete og mørkt. Å filme på kveldstid er det bare å glemme. I lyse omgivelser blir bildet kurant, men litt kornete, i både vanlig 2d-modus og i 3d-modus.

Enkel og grei programvare

I den medfølgende programvaren, som ligger lagret på kameraets minne, gis det to muligheter for å vise frem det du har filmet i 3d. Du kan enten vise det ved hjelp av Nvidias 3d-teknologi for pc, som fungerer på samme måte som vanlige 3d-tv-er – altså ved hjelp av aktive 3d-briller og en 120Hz-skjerm. Eller du kan velge å bruke de medfølgende 3d-brillene med rødt og blått glass, akkurat som da man leste Donald-blader i 3d som liten. Brillene er selvsagt hakket mer forseggjorte enn pappbrillene som fulgte med i tegneseriene, men prinsippet er det samme.

Programvaren lar deg enkelt konvertere filmklippene til enten cyan/magenta-3d. Det er også en funksjon for å rask og enkelt laste opp klippene til Facebook eller Youtube. Du kan se et enkelt eksempel på et videoklipp filmet i 3d på www.youtube.com/watch?v=rxqFYka3GPg.

Brillene gjør bildet noe mørkere enn det ellers ville vært, men 3d-effekten er tydelig og relativt overbevisende. Dybdefølelsen er naturlig nok en helt annen enn det man har vært vant med fra før. Hvis du nå tenker at dette kan være en billig, Aiptek 3D HD i2 koster fra rundt 1 200 kroner, og enkel løsning for å starte din egen produksjon av avanserte 3d-filmer, må du nok tenke igjen. Bildekvaliteten er, for å si det pent, litt så som så. 3d-effekten er, som nevnt, helt klart til stede, men bildet er kornete og ganske mørkt. Det er utvilsomt ganske så stilig, men av kjempekvalitet er det ikke.

Vi har også testet video filmet med kameraet på en 3d-klar tv. Alt vi trengte å gjøre var å koble kameraet til tv-en via HDMI, stille inn tv-en riktig, og så starte klippene. Effekten var klart bedre med en slik løsning enn med de medfølgende brillene. Bildekvaliteten var fortsatt ikke av det sprekeste laget, men det fungerte fint.

Det er også mulig å fotografere både i 2d og 3d med Aiptek 3D HD i2. Bildekvaliteten i 2d er til nød ok, men de aller fleste mobiltelefoner i dag er i stand til å ta like gode eller bedre bilder. Kvaliteten på bilder tatt i 3d er omtrent den samme, men der er det plutselig få konkurrenter. Det er 3d-fotoapparater å få kjøpt, men de koster gjerne langt mer enn kameraet fra Aiptek.

Konklusjon

I dag kan det nesten virke som om alt dreier seg om 3d. Nå skal du se film i 3d både hjemme og på kino, og du skal aller helst spille spillene på en 3d-tv eller 3d-skjerm. Selv Nintendo er på vei med en 3d-klar oppfølger til salgssuksessen DS.

Aipteks lille 3d-kamera er en svært rimelig løsning for deg som kunne tenke deg å også se dine egne videoklipp i 3d. Kameraet koster fra like over tusenlappen. I tillegg må du regne noen kroner til et sd-minnekort, men selv da er det billig.

3d-effekten er jevnt over god, og det er helt klart spennende og annerledes å kunne dra kameraet opp av lomma og filme det som skjer i ekte 3d. Bildekvaliteten er ikke all verdens, men igjen har Aiptek klart å lage en kombinasjon som er så pass spennende at går greit å overse noen av svakhetene. Ikke minst når man ser det hele opp mot prisen.

For de som allerede har lagt ned et stort antall tusenlapper på en 3d-tv og briller, kan dette være et spennende produkt. Vi andre kan nok klare oss med mobilen eller det gamle videokameraet en stund til.