Test: Libratone Live - Dyr, men deilig lyd
Libratone vil gjøre slutt på høyttalerkablene med sitt AirPlay-kompatible Live-anlegg.
– Libratone er begynnelsen på slutten på høyttalerkabler på verdensbasis.
Produsenten av høyttalersystemet Libratone Live slår på stortromma i teksten på emballasjen. Høyttalerkabler er bare så gammeldags, ifølge den danske høyttalerprodusenten Libratone A/S.
Forutsetningen for at du får være med på Libratones antikabel-kampanje er at du er en lykkelig eier av en iPad, iPhone eller iPod touch av AirPlay-kompatibel årgang – eller rett og slett har en Mac eller Windows-pc med Apples iTunes-program installert.
Og synes det er greit å betale 5500 kroner eller mer for en høyttalerboks.
Nå skal det sies at det er mange høyttalere inne i boksen. Her finner vi en fem-tommers basshøyttaler, to tre-tommers høyttalere for mellomtonene og to én-tommers diskanthøyttalere.
360-graders lyd
Lyden fra høyttalersystemet, som er designet for å stå på høykant, sendes i alle retninger, reflekteres fra vegger og tak og gir det som produsenten hevder er en 360-graders lydopplevelse.
Det benyttes en patentert lydteknologi kalt FullRoom for å gi denne lydopplevelsen.
Libratone A/S, som åpenbart har en pågående pr-avdeling, hevder at «stereo synes ganske to-dimensjonal» sammenlignet med 360-graders-lyden fra Libratone-høyttalersystemet.
Er vi enig? Ja, langt på vei. Vi har prøvd Libratone Live ganske lenge og har hatt god tid til også å innhente kommentarer fra besøkende. Alle har gitt uttrykk for at de er ganske imponerte over lyden.
Systemet har en innebygd signalprosessor som skal hindre forvrengninger av lyden på høyeste volum. Vi har sett at andre testere har registrert noe forvrengning av lyden på høyeste lydvolum.
Det er mulig at dét er et lydnivå som er uaktuell for undertegnede av hensyn til andre i huset – eller i nabohusene – for i testperioden hadde jeg hadde aldri behov for å presse systemet så høyt at jeg kunne høre noen forvrengning i vanlig bruk. Og da jeg for kontrollens skyld kjørte opp lyden til fullt nivå, registrerte jeg ingen ulyder.
Best lyd får man hvis man plasserer høyttalersystemet foran en flat vegg, helst i cirka 20 centimeters avstand. Det skal gi den beste lydrefleksjonen fra veggen.
Man bør unngå å plassere systemet i et hjørne, ifølge produsenten. Det vil gi flatere lyd.
For optimal lydgjengivelse kan man laste ned en gratis-app fra Libratone via App Store. Her kan man legge inn informasjon om hvordan Libratone-høyttaleren er plassert i forhold til vegger og andre omgivelser. Deretter sørger appen for at lydsystemet justeres for optimal lydgjengivelse.
AirPlay-streaming
Det er naturligvis Apples AirPlay-teknologi som driver systemet. Dette er altså ingen dokkingstasjon for iPad eller iPhone – alt dreier seg om trådløs strømming av lyd.
Riktignok er det kontakt til 3,5 mm stereoplugg på baksiden, men noen ledning medfølger ikke. Det ville vel ha vært i strid med produsentens erklærte krig mot kabler.
Du er i praksis altså nødt til å ha trådløst nettverk tilgjengelig der du plasserer Libratone-høyttalerboksen. Så å si alt styres fra din iOS-enhet eller iTunes. På selve høyttalerenheten finnes det bare to betjeningsknapper, en av/på-knapp nederst på baksiden, over kontakten for strømledningen, og en enkelt bakbelyst knapp med Libratone-logo øverst på forsiden.
På avspillerenheten bruker du det trekantede AirPlay-symbolet til å velge Libratone som lydenhet.
Rekkevidden skal være opptil rundt 15 meter, men avhenger naturligvis av topografien – tak og vegger. I min rekkehusbolig kunne jeg gå rundt med iPhone-en i lomma i hele huset uten at avspillingen fra Libratone-enheten ble brutt.
Noen savner mulighet for lydjustering på selve Libratone-boksen. Dét finnes ikke – alt styret fra iOS eller iTunes. Personlig opplevde jeg det som helt OK, men noen synes altså at man bør kunne gjøre en panikk-nedstengning av høy lyd direkte på boksen. Da er i så fall av/på-knappen nødløsningen.
Standard og premium
Det er standardversjonen av Libratone Live vi har testet. Hos Apple Store er prisen 5490 kroner inklusive mva. Det finnes også en premiumversjon. Forskjellen har ikke noe med lyden å gjøre, bare utseendet.
Standardversjonen kommer i sort, grå eller beige farge, mens premiumversjonen fås i en elegant rødfarge med et prispåslag på 500 kroner.
Begge versjoner er kledd i kasjmir-stoff. Dette er et mykt og elegant ullstoff fra kasjmir-geiter – en geiterase som opprinnelig stammer fra Himalaya, men som fra 1990-tallet også er blitt innført til Norge. Libratone-folkene har imidlertid valgt å kle sine høyttalere i en italiensk variant av kasjmir-ullen.
Uansett snakker vi om en stilig høyttalerløsning. Libratone A/S er et dansk selskap som er kjent for å legge stor vekt på designen av sine produkter. Høyttalerne blir produsert i Indonesia.
Prisene hos Apple stemmer ganske godt overens med prisene i diverse nettbutikker, ifølge Prisjakt, selv om det også er enkelte nettbutikker som synes at prisen for standardversjonen bør være godt over 6000 kroner. Så sjekk før du handler.