Adobe med forteller-app
Gratis-appen Adobe Voice skal brukes å fortelle historier.
Den gode historien som blir fortalt rundt leirbålet eller kanskje i det flakkende lyset fra varmen på peisen, er i ferd med å bli – historie.
I hvert fall hvis Adobe får det som de vil.
Heretter bør vi i stedet bruke Adobe Voice til å fortelle våre historier, synes Adobe.
Adobe Voice
Adobe har nå lanserte sin nye historiefortellings-app Adobe Voice.
Appen er tenkt å skulle brukes til å lage små historiefortellinger på opptil halvannet minutt som brukeren kan legge ut på sosiale medier, sende på e-post til venner eller distribuere på andre måter.
Kjernen i historiene er brukerens egen stemme. Historien leses inn setning for setning, med pause mellom hver setning, slik at man kan få tenke seg om før man formulerer neste setning.
Deretter legger man på en passende illustrasjon til hver setning. Disse velger man blant over 25.000 ikoner som følger med, utviklet av profesjonelle designere, ifølge Adobe.
Eller man kan velge blant millioner av bilder på nettet, sier Adobe. (Obs! Pass på opphavsretten.) Alternativt kan man velge blant de godt over 100.000 bildene som Adobe har gjort tilgjengelig via appen, eller bruke egne bilder.
En grafikkgenerator i appen kan brukes til å skape massevis av effekter på illustrasjonene man legger inn, inkludert skyggeeffekter og 3D.
Til slutt sørger Adobe for å legge på passende bakgrunnsmusikk. Brukeren har en viss kontroll over musikksjanger, selv om utvalget er noe begrenset.
Kreative budskap
«Budskap» og «kreativitet» er blant stikkordene Adobe bruker for å presentere den nye appen og formålet med den.
I utgangspunktet høres det ut som en rendyrket moro-app, men Adobe mener at Adobe Voice også har profesjonelle anvendelsesmuligheter. Eksempler på nyttig bruk er studenter som kan bruke Adobe Voice som verktøy til å lage presentasjoner.
Vi har også sett en video der en gründer presenterer bedriften sin og produktene sine.
Adobe Voice er gratis og er for øyeblikket bare tilgjengelig for iPad – altså ikke kompatibel med iPhone (i hvert fall ikke uten jailbreaking, noe vi ikke har tenkt å prøve). Adobe Creative Cloud-medlemskap er nødvendig for å få publisert videosnuttene, men det holder med gratis medlemskap.
Man trenger en iPad 2 eller nyere, med iOS 7 installert.
Vi har spurt Adobe om og når appen kommer på andre plattformer, og om den blir oversatt til norsk, og Adobe har lovt å svare, men svaret er ikke kommet ennå.
Første forsøk
Jeg har tatt Adobe på ordet om at Adobe Voice kan tas i bruk på sparket og har prøvd å lage min første historiefortelling med appen. Jobben var unnagjort på 15-20 minutter. Med litt øvelse kan man sikkert greie det på mye kortere tidl.
Jeg observerte naturligvis det paradokset det er at videoene man lager med Adobe Voice, ikke kan inneholde videoinnslag. Videofortellingen kan altså inneholde muntlig og skriftlig tekst, musikk, grafikk og foto, men ikke videoklipp.
Likevel sitter man igjen med en følelse av at det er en video man har sett når man har tittet på en Adobe Voice-presentasjon. Det skyldes naturligvis nettopp miksen av de nevnte elementene og animasjonene og overgangseffektene som inngår i presentasjonen.
Kjernen både i presentasjonen og i produksjonen av den, er innlest tekst. Du kan ta det på sparket eller skrive ned en liten kladd på forhånd. Når du vil tale inn tekst, holder du nede et talesymbol på iPad-skjermen. Så lenge du holder fingeren på knappen, blir det du sier tatt opp. Det kan være en fordel å benytte hodetelefon med mikrofon. Men stemmeopptaket blir også bra uten.
Så fort du slipper opp taleknappen, går appen automatisk videre til neste steg, som er å legge på en passende illustrasjon til teksten du nettopp har lest inn. I mange tilfeller vil det passe med et av de mer enn 25.000 ikonene som Adobe har lagt med i appen og som kan publiseres royalty-fritt.
Appen har et effektivt søkesystem som stort sett finner frem til relevante illustrasjoner, selv om du i hvert fall foreløpig må bruke engelske søkeord.
Du har også tilgang til millioner av Creative Commons-lisensierte bilder på nettet, og du kan hente inn dine egne bilder fra iPad-ens kamerarull eller fra din Adobe Creative Cloud-konto, fra Facebook eller fra Dropbox.
Det siste lysbildet i en Adobe Voice-presentasjon lages automatisk og inneholder blant annet kreditering av bildematerialet du har brukt, bortsett fra ditt eget bildemateriale, som du eventuelt må skrive inn kildeopplysninger på selv – for eksempel av typen Foto: Fornavn Etternavn.
Når du er ferdig med presentasjonen, blir den automatisk lastet opp til Adobes servere. Du kan selv bestemme om den skal være allment tilgjengelig eller være reservert for dem du sender en link til.
Etter at videoen er lagt ut hos Adobe, kan du bestemme om den skal deles videre. Dette kan skje via Facebook, Twitter, Apples Messages-tjeneste eller via e-post. Det er også enkelt å legge inn videoen på en nettside, enten det er din personlige nettside eller blogg, eller nettsiden til en organisasjon du er med i eller bedriften du arbeider i.
Konklusjon
Med Adobe Voice har man et veldig enkelt verktøy til å dele en historie, en fortelling eller en opplevelse. Selv om løsningen har mange begrensninger, inkludert mangelen på mulighet til å legge inn ferdig-redigerte videoklipp, åpner den for mange nye muligheter. Feriehilsenen til dem der hjemme kan bli ganske annerledes og mye mer personlig for dem som tar Adobe Voice i bruk.
Her er den første videoen som jeg lagde med Adobe Voice. For å slippe å bruke noe særlig tid er teksten i all enkelhet bare de første avsnittene av denne artikkelen.
Mer informasjon om Adobe Voice finner du her .