Du blir mer produktiv med nettbrett
De beste talentene på jobben er unge som får velge nettbrett og ultrabærbare selv.
MÜNCHEN (PC World Norge): - Mange av dem som søker etter YouTube-videoer i arbeidstiden, søker etter opplæringsvideoer som gjør at de blir flinkere til å gjøre jobben sin. De søker ikke etter underholdning.
At folk sløser bort verdifull arbeidstid med YouTube-surfing, var en av mytene som direktøren for Fujitsus produktmarkedsføring for pc-er, Christian Boch, forsøkte å avlive på Fujitsu Forum 2012 i München.
Arrangementet er en årlig kombinert brukerkonferanse og messe for inviterte Fujitsu-kunder fra hele Europa.
Bochs budskap var at bedriftene nå bør si ja til alle som ønsker å få bruke sine egne it-enheter – nettbrett, smarttelefoner og ultrabærbare pc-er – på jobben, dersom de ønsker det. For de er de mest produktive medarbeiderne.
Krig om talentene
Næringslivet kriger nå om de beste talentene. Firmaene jakter på folk som kommer ut fra universitetene med topp-karakterer. – Men disse oppfører seg annerledes enn oss «voksne», sa Boch.
– De har aldri levd uten internett og pc, og på universitetet har de vært ivrige brukere av alle slags «devices». Vil du virkelig ha en av disse inn i bedriften din? spurte han.
Og svaret ga han selv: Bruk av nettbrett og andre typer enheter som brukerne selv har med seg på jobben – eller som de selv har fått lov å bestemme innkjøpet av – betyr økt produktivitet.
Altså et klart «ja» til BYOD – det kryptiske akronymet for Bring Your Own Device – Kjøp Din Egen Enhet. Eller «medbrakt it-utstyr», som vi kanskje burde kalle det på norsk?
Person-sentrisk it
Arbeidsplassen endrer seg raskt og drastisk nå til dags. Ikke minst de siste 18 månedene har det skjedd store forandringer, fastslo Boch i sitt foredrag.
For mange år siden var it i bedriftene datamaskin-sentrert, og deretter gikk vi inn i en nettverks-sentrert epoke. Nå er det på tide å sørge for at it i bedriften blir mer person-sentrert, fremholdt Boch.
I løpet av de siste tre årene har bruker-basert it tilført bedriftene større produktivitet enn tradisjonell bedrifts-it, mente foredragsholderen.
Ofte skjer det uten at den tradisjonelle it-avdelingen forstår hva som skjer, fordi de it-ansvarlige henger igjen i gamle myter.
Vi har allerede nevnt YouTube-myten. En annen er kampen mot dem som bruker Facebook på jobben.
– Men selgere som blokkeres fra Facebook, mister i dag kontakten med mange viktige kunder, fastslo Boch.
– Greier ikke å stoppe dem
– Det kommer stadig flere privatinnkjøpte produkter inn i bedriftene, og bedriftene greier ikke å stoppe det, sa Boch.
I 2014 vil nettbrettene utgjøre 48 prosent av det mobile pc-markedet, fremholdt Boch med henvisning til en Gartner-prognose.
Og 80 prosent av nettbrettene vil være kjøpt av brukerne selv, ikke av bedriften de jobber i.
Det finnes fire forskjellige måter de nye enhetene kommer inn i bedriftene på:
- Kjøpt inn av bedriften
- Kjøpt inn av bedriften etter brukernes ønske
- Medbrakt it-utstyr (Bring Your Own Device)
- «Ubåter» – enheter eid av de ansatte og brukt på jobben uten at bedriften vet om det.
Windows 8 – en unik anledning
It-avdelingene ennå sitter og lurer på om nettbrettene er en trussel eller en mulighet. Men ifølge Fujitsu-talsmannen er det godt mulig for bedriftene å administrere de ansattes medbrakte it-utstyr.
Samtidig fastslo han at et av de største problemene i bedriftene i dag, er at it-avdelingene faktisk ikke vet at mange av de ansatte bruker nettbrett i jobbsammenheng.
– Finn ut hva brukerne gjør, og ha en strategi. Det viktigste er å lære opp brukerne om sikkerhet, sa Boch.
Han fulgte opp med å påstå at Windows 8 er en stor anledning for bedriftene til å ta kontrollen over medbrakt it-utstyr.
For eksempel kommer det nå mange nyttige apper som både er sikre og bedriftsrelaterte.
Et eksempel er apper som it-ledelsen kan kreve at alle har installert og som hindrer at man tar skjermdumper. Slike apper kan bidra til å stanse tyveri av viktige data.