SIKKERHET:
Slik sørger du for en sikrere digital sommer
Sommer innebærer økt reiseaktivitet, både i jobbsammenheng og privat. Mange kombinerer dette, og tar med jobb-PC og mobiltelefon for å kunne være tilgjengelige. Er det egentlig så lurt?
– Ansatte må tenke digital sikkerhet når de er på feriereise, på samme måte som når de er på jobbreise. Så lenge du har med mobil, nettbrett eller PC som har tilgang til arbeidsplassens nettverk, utgjør du en sikkerhetsrisiko for virksomheten. Dette er enda viktigere nå, når ulike trusselaktører har tatt i bruk kunstig intelligens (AI). Alle virksomheter bør derfor ha oppdaterte rutiner for ansattes bruk av selskapets datautstyr på reiser – og kanskje minne om disse i forkant av ferien, sier sikkerhetsleder i det norske programvareselskapet F24 Nordics, Jan Terje Sæterbø, i en melding fra selskapet.
Sæterbø anbefaler alle virksomheter å gå gjennom sin policy for mobil- og databruk på reise, samt oppdatere alle ansatte om viktigheten av å tenke datasikkerhet.
Oppdatering og aktivering
– Et av de viktigste punktene, er å oppdatere programvare og apper på pc, nettbrett og mobil før du reiser på ferie. Da har du fått med de siste sikkerhetsoppdateringene. Du bør også ha skjermlås på alle enheter, med sikkerhetskode som pin-kode og ansiktsgjenkjenning. Det er også lurt å aktivere sporing og mulighet for fjernsletting av data på mobil og nettbrett. Da kan du også se hvor den er hvis du mister den eller den blir stjålet, og eventuelt slette data, sier Sæterbø.
Spesielt utsatt er du hvis du handler på nett eller logger på en konto
Sæterbø anbefaler også at du tar sikkerhetskopi av data før du reiser, og understreker viktigheten av at du aldri lar PC, nettbrett, mobil eller andre verdisaker bli liggende ubevoktet.
Bruk av åpne nett er også noe han advarer mot. I verste fall er de falske og du risikerer at data blir stjålet:
– Dersom kriminelle følger med på nettet kan alt du gjør på maskinen bli overvåket, og både personinformasjon og passord havne på avveie. Spesielt utsatt er du hvis du handler på nett eller logger på en konto, sier han.
Sæterbø anbefaler også at alle, uansett om de skal på jobb- eller feriereise, registrerer seg på Utenriksdepartementets side «reiseregistrering.no»
– Reiseregistrering.no er et tilbud til reisende om å registrere kontaktopplysninger hos UD. Dersom det skjer en alvorlig hendelse i området du befinner deg, har UD mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post. Registrering kan også gjøres via UDs egen app “Reiseklar” som finnes for både Apple og Android, sier han.