IT-FRITID: 

SYNLIG: Elgen som ligger bak et tre synes godt med en termisk kikkert. (Foto: Olaf Schjøll / Jakt & Fiske)

Når teknologien utfordrer jakt-etikken

Med inntog av nye teknologiske hjelpemidler, utfordres både jaktetikken og lovverket som regulerer jaktutøvelsen.

Publisert Sist oppdatert

Et moderne digitalt kikkertsikte er for alle praktiske formål en bitte liten datamaskin. I prinsippet fungerer det på samme måte som en nattkikkert, eller for den saks skyld et teleskop som ser inn i verdensrommet. Det har en sensor, som kan fange opp mye mer enn et tradisjonelt optisk sikte.

Alt sensorene fanger opp prosesseres, settes sammen, og presenteres for brukeren på en skjerm i sanntid. I et digitalt sikte, er det denne skjermen brukeren ser inn i når han legger an til skudd.

Moderne kikkertsikter som er tilgjengelig på markedet, fungerer både under ekstremt dårlige lysforhold, på linje med en nattkikkert, men de har også varmefølsomme sensorer. Viltet synes like godt selv om det er mørkt, eller om det gjemmer seg bak en busk.

Mulig forbud

– Dagens jaktlov er fra 1982, lenge før digitale sikter var tilgjengelige, og forbyr bruk av kunstig lys til ordinær jakt. Det finnes noen unntak, som ved jakt på villsvin, åtejakt på rødrev ved fastmontert lyskilde og ved ettersøk av skadet vilt, sier Alexander Schindler, som er redaktør i magasinet Jakt og Fiske.

– Loven er til for å sikre en god forvaltning av viltet. Det har lenge vært diskutert heftig hva nettopp «kunstig lys» egentlig er. Det er blant annet dette myndighetene nå ønsker å rydde opp i med utkastet til ny viltressurslov. I dag er stridens kjerne hva som egentlig er kunstig lys, sier han.

Det nye lovforslaget støtter seg blant annet på forpliktelsene Norge har gjennom Bern-konvensjonen.

– I dag har man termiske enheter, og restlysforsterkende enheter, infrarødt og mye forskjellig. Litt enkelt sagt, foreslår Miljødirektoratet å forby bruken av alle former for digitale kikkertsikter til bruk under ordinær jakt. Håndholdte enheter vil derimot trolig være lov. Det er også mulig å ha unntak i kommende forskrift, for eksempel for ettersøk, villsvinjakt og lignende, sier han.

Komplekst

Det totale bildet som regulerer jakt, er komplekst. Noe ligger i lov, noe i forskrifter, og noe kommer fra EU. Men bunnlinjen er klar: Dersom dette lovverket går gjennom slik det er foreslått, vil forbudet gjelde uavhengig av om det er lyst eller mørkt ute digitale kikkertsikter forbudt ved ordinær jakt.

AKTIV JEGER: Alexander Schindler er redaktør i magasinet Jakt og Fiske. Han er selv aktiv jeger, og følger debatten om digitale kikkertsikter tett. (Foto: Privat)

– Et digitalt siktemiddel fungerer tilnærmet som en optisk enhet på dagtid, men ved hjelp av lysfølsomme sensorer forsterkes restlys i mørket til digitale bilder. Det er noe av grunnen til at dette blir foreslått forbudt, sier Schindler.

Jakt-etikk?

Prinsipielt handler det ikke om teknologien som sådan. Man godt bruke et kikkertsikte, eller for den saks skyld en digital kikkert, for å lokalisere et bytte. Det er først når man setter det fast på våpenet og bruker det som sikte, forbudet vil gjelde.

– Konkret er forbudet foreslått begrenset til siktemidler montert på våpenet, så en håndholdt enhet vil fortsatt være lovlig. Har du en håndkikkert med termisk funksjon, eller en såkalt spottingkikkert, kan du trolig bruke disse i fortsettelsen, med mindre de har en mulighet til å kobles sammen med det ordinære siktet på rifla, sier Schindler.

– Hvis det kommer en mulighet for å sende over det termiske bildet via blåtann eller kabel, vil det bli forbudt slik lovforslaget ser ut nå.

Det nye lovverket er på høring i høst, og det vil fremdeles gå tid før et forbud vil tre i kraft, så i disse dager går diskusjonene høyt i jaktmiljøer. I skrivende stund ligger det nærmere 200 høringssvar inne, mange av dem fra privatpersoner som er oppgitt over det nye lovforslaget.

Kritikerne

Kritikerne ønsker å ta i bruk teknologi i jakt, og stiller blant annet spørsmål ved den etiske siden av den teknologiske utviklingen. Hvorfor er det greit å bruke termisk på en uønsket art som villsvin, men ikke på et rådyr?

Vi er ved et skjæringspunkt der jakt-etikken utfordres av utviklingen

Alexander Schindler, Jakt og Fiske

– Vi er ved et skjæringspunkt der jakt-etikken utfordres av utviklingen. Noen mener disse verktøyene vil redusere viltets mulighet til å slippe unna, andre mener det vil styrke dyrevelferden.

– En vanlig jaktform på Vestlandet, er å ligge på en åker eller i et jakttårn og vente på at en hjort skal komme ut på en åker i måneskinnet. Ved å få lov til å bruke termisk utstyr vil mange argumentere for at det vil være bedre for dyrevelferden fordi man ser dyret bedre, og kan plassere treffpunktet bedre, sier han.

Debatten om bruk av digitale siktemidler tok for alvor av i 2021, da en profilert jeger skrev at han hadde skutt en hjort under ordinær jakt med bruk av termisk utstyr.

Hendelsen satte fyr på debatten, og aktualiserte behovet for å oppdatere lovverket til å passe en digital tidsalder.