EPOST-MELDINGEN: Her er illustrasjonen i epostmeldingen som Eurofoto har sendt ut til sine kunder om at dørene stenges 1. september. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Slutt for norsk digitalfoto-pioner

Digitalfototjenesten Eurofoto har sendt ut varsel til kundene om at dørene stenges 1. september. Dermed forsvinner en norsk pionerbedrift innen digital fotofremkalling og fotobokproduksjon.

Det er den store europeiske fotolaboratoriekjeden Cewe Stiftung & Co. KGa som eier Eurofoto gjennom sin norske merkevarebedrift Japan Photo. Ifølge avisen Firda har Cewes norske ledelse opplyst at det er en strategiendring i konsernet som ligger bak nedleggelsen av Eurofoto i Breim i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane.

Innsparinger

I tillegg hadde Cewe Norge et svakere økonomisk resultat i fjor og trenger å iverksette innsparinger. Derfor flyttes kundesenter og markedsstillinger fra Breim til Oslo, skriver Firda.

Rundt 25 ansatte i Breim blir berørt av nedleggelsen.

Det var i år 2000 at Eurofoto kom inn på markedet og fremsto som en norsk pioner på det nye feltet «fremkalling av digitale fotografier». Internett var begynt å bli modent, samtidig som digitalkameraene var i ferd med å danke ut tradisjonelle filmbaserte kameraer. Men mange av brukerne av de nye digitalkameraene kviet seg for å gå til anskaffelse av fotoskriver. Dermed var det duket for brukervennlige internett-baserte fotoproduksjonstjenester.

Gründerne

Fotogründeren Per Svein Reed, en tidligere pressefotograf med fartstid blant annet fra VG og innehaver av den lokale fotobedriften Reed Foto, allierte seg med it-gründeren Atle Hauge for å realisere sin digitale foto-ide. Ved å kombinere internett med den nye digitalfoto-teknologien var tiden nå moden for å etablere en landsdekkende fototjeneste i Breim. Distrikts-Norge kjente sin digitale besøkelsestid, fremholdt Reed i en samtale med Computerworlds daværende søsterpublikasjon PC World Norge i oppstartsåret.

Etter hvert kom mange konkurrenter på banen, inkludert store fotokjeder, men fem år etter etableringen fremsto Eurofoto likevel som en av Norges største leverandører innen bildeproduksjon via nettet, ifølge Wikipedia.

Mange digitale tjenester

I starten dreide det seg mest om å produsere papirkopier av kundenes digitale bildefiler, men etter hvert kom også fotobøker og mange andre fotorelaterte produkter på banen.

Blant tilbudene kom det også en mulighet for kundene til å lagre sine digitale bildefiler hos Eurofoto. Dermed minsket risikoen for å miste viktige bildefiler ved pc-krasj, ved bytte til ny pc og lignende.

Dette er blant tjenestene som nå forsvinner når Eurofoto stenges. I en epostmelding som er sendt ut til kundene, oppfordres de til å godkjenne overføring til tilsvarende skytjenester hos norske Cewe/Japan Photo.

Moderselskapet Cewe Stiftung & Co. KGa hadde i 2017 en samlet omsetning på nesten 600 millioner euro (vel 5,7 milliarder kroner etter dagens kurs), ifølge selskapets årsrapport. Selskapet hadde ved utgangen av 2017 cirka 3.600 ansatte fordelt på 24 europeiske land og presenterte seg i årsrapporten som markedsleder innen digitale fotopdoukter.