Leica med super-speilløs
Stort og tungt til å være et speilløst systemkamera. Til og med dyrt til å være en Leica. Men likevel en spennende nyhet – med ny teknologi.
Dette ser ut til å være essensen i de mange kommentarene som er kommet i kjølvannet av Leicas lansering av Leica SL (typ 601).
117.000 kroner er den nette summen man må ut med for Leica SL og det første objektivet som er klart for kameraet. Da har man betalt 72.000 kroner for kamerahuset og 45.000 kroner for objektivet.
Leica SL og normalzoomen Leica Vario-Elmarit-SL 24-90 mm f2.8-4 ASPH kommer i salg 16. november.
Senere kommer et SL-objektiv med brennvidden 90-280 mm med lysstyrke f/2,8-4 sammen med et lyssterkt normalobjektiv på 50 mm f/1,4.
Kompatibel med alt
Nye Leica SL er imidlertid kompatibelt med nesten alle Leica-objektiver som er lagd. Leica kommer med en rekke adaptere til både Leica S-, M- og R-optikk og også til objektiver fra andre produsenter. I tillegg kan det nye kameraet bruke objektivene til Leica T-kameraet – lansert i 2014 – uten adapter.
En del av hensikten med de speilløse systemkameraene har til nå vært å kunne bygge mindre og mer kompakte kamerahus samt mindre objektiver, noe som har vært mulig siden man har kunnet plassere optikken nærmere inntil bildesensoren enn på et vanlig speilreflekskamera. Her ser det imidlertid ut til at Leica har definert fullformat-speilrefleksene fra Nikon og Canon som viktigere konkurrenter enn de speilløse.
Leica SL er nesten på størrelse med for eksempel Nikons fullformatkamera D810, og betydelig større og tyngre enn Sony a7-kameraene. Nå skal det riktignok sies at de nevnte Sony-kameraene er de eneste speilløse fullformat-konkurrentene (altså med utskiftbar optikk) på markedet, så det er kanskje ikke så rart at Leica har funnet det greit å legge seg nærmere opp til nettopp Nikon og Canon, tross annerledes kamerakonsept.
Nok om størrelse og vekst.
Verdens beste elektroniske søker?
Leica-folkene er sikkert mer enn godt nok inneforstått med at det stilles store forventninger også til teknologisk nyskaping, ikke bare til optisk perfeksjon, når Leica kommer med noe nytt. Særlig i denne prisklassen.
Den nye elektroniske søkeren i Leica SL betegnes som EyeRes-teknologi. Det kan se ut til at Leica her prøver seg på et aldri så lite ordspill – en engelsk kortform for høyoppløselig er jo HiRes, som uttales omtrent likt som EyeRes.
Søkeren har i hvert fall en oppløsning på 4,4 millioner piksler, sannsynligvis den høyeste elektroniske søkeroppløsningen på markedet. Forstørrelsesgraden er 0,8x, som er et høyt tall i denne sammenheng.
Oppdateringsfrekvensen på søkerbildet i den elektroniske søkeren er 60 bilder per sekund, og ifølge pressemeldingen fra den norske Leica-importøren Bresson AS er bildet synlig i søkeren før utløseren trykkes, noe som skal gi optimal kontroll over det ferdige bildet. Det gjenstår å se hvordan dette fungerer i praksis.
Monoskjerm
Lcd-skjermen på baksiden ser mer tradisjonell ut, med en størrelse på i underkant av tre tommer og visningsvinkel på 170 grader.
Kamerahuset har dessuten en monokrom lcd-skjerm på toppen, noe som gir rask oversikt over de viktigste innstillingene, akkurat slik profesjonelle fotografer ønsker det.
Bildesensoren er en 24-megapikslers CMOS-sensor i 35 mm fullformat med lysfølsomhetsomfang fra ISO 50 til ISO 50.000. Ifølge Leica er sensoren optimalisert for Leica M-objektiver.
Kameraet benytter Leicas Maestro II-prosessor som sammen med to gigabyte bufferminne skal gjøre det mulig å ta seriebilder med opptil 11 bilder i sekundet ved full 24-megapikslers oppløsning.
Kameraet har to SD-kortplasser, den ene med støtte for den raske UHS II-standarden.
Bygd for video
Leica SL kan ut fra spesifikasjonene se ut til å kunne bli selskapets gjennombrudd som profesjonelt videokamera. Kameraet kan ta videoopptak i full 4K-oppløsning. Video kan lagres i Ultra HD-oppløsning med 30 bilder i sekundet eller i Cine4K med 24 bilder per sekund. I Full HD-oppløsning kan man filme med opptil 120 bilder i sekundet.
Kameraet har dessuten tilkoblingsmuligheter for ekstrautstyr som kreves i filmmiljøer, inkludert stor HDMI-kontakt.
Integrert WiFi
Det nye Leica-kamerahuset er frest ut av to aluminiumsblokker. Dessuten er det utstyrt med forseglinger rundt kontroller og i objektivene for beskyttelse mot støv, fukt og sprut.
Kameraet har en integrert WiFi-modul som gjør at man enkelt kan stille inn lukkertid og blenderåpning via smartmobilen eller et nettbrett. Dermed kan man fotografere fra uvanlige vinkler og uten fare for kamerarystelser med lang lukkertid.
Leica SL-app kan lastes ned gratis både for IOS og Android.