NYHETER:

FORNØYDE: Statsminister Jonas Gahr Støre og digitaliseringsminister Karianne Tung la fram regjeringens digitaliseringsstrategi i Trondheim i dag. (Foto: Anders Løvøy)

Norge skal bli verdensmester i digitalisering

Regjeringens nye digitaliseringsstrategi adresserer manglende samordning av grunnleggende digital infrastruktur og fellestjenester. Statsbudsjettet, som legges fram i starten av oktober, vil vise i hvor stor grad regjeringen tar egen strategi på alvor.

Trondheim: I dag lanserte digitaliseringsminister Karianne Tung og statsminister Jonas Gahr Støre regjeringens digitaliseringsstrategi. Den inneholder fem forutsetninger og en rekke målsetninger som skal nås for at Norge skal bli verdensmester i digitalisering innen 2030.

Øverst på listen over forutsetninger står «Forsterke styring og samordning av offentlig sektor». Dette er kanskje det mest sentrale virkemiddelet, men utvikling av fellesfunksjonalitet på tvers av sektorer utfordrer dagens organisering.

Ja takk, begge deler

Statsminister Jonas Gahr Støre sa at han personlig er opptatt av digitalisering, siden det er en forutsetning for å løse de enorme samfunnsoppgavene vi står foran. Han har ingen klare svar på hvordan målene skal realiseres uten å utfordre sektorprinsippet.

– Det er et godt spørsmål, men jeg tror det fine med sektorprinsippet er at det er noen som har ansvar for sitt område. Skal et samfunn fungere så må det være god kommunikasjon på tvers av sektorene. Det digitale åpner nettopp for det, sier Gahr Støre til Computerworld.

Men for å finansiere fellesprosjekt må departementet enten få mer myndighet til å påvirke digitalisering i sektorene, tilføres mer midler for finansiering av fellesprosjekter, eller skal det som i dag være tuftet på frivillighet. Spørsmålet er hvordan dette skal løses?

– Jeg tror det må bli en kombinasjon av de, sier Støre.

Langsiktig plan

Karianne Tung viser til noen av tiltakene i strategien som legger føringer for slike prosjekter i tiden som kommer.

– Vi vet at utfordringene i offentlig sektor ikke bare er teknologisk, men at vi ikke er gode nok på samarbeid og styring på tvers av sektorene. Derfor skal vi lage en langsiktig plan for gjennomføring av store digitaliseringsprosjekt på tvers i staten, sier hun.

– Det vil sette en ny standard for hvordan vi jobber på tvers med digitalisering i offentlig sektor.

Bakgrunnen for den langsiktige planen er at regjeringen ønsker å forsterke styring og samordning av digitalisering i Norge. Prosjektene skal ikke nødvendigvis ligge under digitaliseringsdepartementet, men etter et eget oppsett for fellesprosjekt.

– Akkurat detaljene i hvordan vi skal sette opp er ikke klart ennå, det viktige for meg er at vi får en plan på plass. Et system for å se prosjektene på tvers av staten. Hvordan det vil se ut til slutt, er et arbeid vi setter i gang nå, sier hun.

Etterlengtet

Dagens digitaliseringsstrategi ble opprinnelig annonsert av Sigbjørn Gjelsvik i april 2023, og skal avløse strategien for offentlig sektor som den borgerlige regjeringen la fram i 2019.

Arbeidet med strategien har vært preget av statsrådsskifte og etableringen av et nytt digitaliseringsdepartement. Det har ført til forsinkelser, og ikke minst økte forventninger utenfra.

– Det har vært utfordrende å jobbe med digitalisering samtidig som vi venter på sentrale premisser. Derfor er det viktig at strategien kommer på plass, sier Frode Daniesen, som leder Digitaliseringsdirektoratet.

– Det er også gledelig at strategien ser samordning av offentlig sektor som sentralt i arbeidet med digitalisering, sier han.

Statsbudsjettet

På forhånd var det knyttet forventninger til hvordan strategien omfatter næringslivet. Også for næringslivet er digitalisering og effektivisering av tilsyn, veiledning og felleskomponenter i statlig rapportering viktig. Derfor er fokuset på styring og samordning av offentlig sektor viktig også for dem.

Fokuset på fremtidsrettet kompetanse og infrastruktur er også sentrale elementer næringslivet har ønsket seg. Nå sier regjeringen at dette blir sentrale satsingsområder. Det sentrale spørsmålet er hvordan strategien følges opp med midler og tiltak.

De første svarene på regjeringens reelle vilje til å realisere visjonene og målene i strategien kommer mandag 7. oktober, når statsbudsjettet skal legges fram.

– Jeg gleder meg til å legge fram et statsbudsjett som skal trygge den digitale utviklingen av Norge, sier Karianne Tung.